Πίνακας περιεχομένων

Το να ζητήσεις αύξηση το σκέφτεσαι το ξανασκέφτεσαι, αλλά η ιδέα της συζήτησης με το αφεντικό σού προκαλεί άγχος. Ο φόβος της απόρριψης, η αβεβαιότητα για το πότε και πώς να το ζητήσεις, αλλά και η ανησυχία μήπως χαλάσει η σχέση σου με την εταιρεία κάνουν τη διαδικασία να φαίνεται βουνό. Όμως, αν νιώθεις ότι τη δικαιούσαι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τη διεκδικήσεις! Αρκεί να το κάνεις σωστά.

Διάλεξε τη σωστή στιγμή

Η χρονική συγκυρία παίζει τεράστιο ρόλο. Το να ζητήσεις αύξηση ενώ η εταιρεία περνάει δύσκολες οικονομικές στιγμές ή όταν το αφεντικό σου έχει κακή διάθεση, δεν είναι η καλύτερη στρατηγική. Από την άλλη, αν μόλις πέτυχες έναν σημαντικό στόχο, αν η εταιρεία πηγαίνει καλά ή αν πλησιάζει η ετήσια αξιολόγησή σου, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνεις την κίνησή σου.

Δές εδώ

Προετοιμάσου σωστά – Χειρίσου σωστά τη συζήτηση

Το «θέλω αύξηση» δεν αρκεί. Πρέπει να αποδείξεις γιατί την αξίζεις. Πριν μπεις στη συζήτηση, σκέψου:

Έχεις αναλάβει περισσότερες ευθύνες από όσες προβλεπόταν;
Έχεις φέρει σημαντικά αποτελέσματα για την εταιρεία;
Πόσο ανταγωνιστικός είναι ο μισθός σου σε σχέση με την αγορά;
Έχεις βελτιώσει τις δεξιότητές σου ή έχεις αποκτήσει νέες γνώσεις που προσφέρουν αξία στην επιχείρηση;

Με λίγα λόγια, πρέπει να παρουσιάσεις αποδείξεις ότι η δουλειά σου αξίζει περισσότερα από όσα λαμβάνεις.

Η στάση σου πρέπει να είναι επαγγελματική και ήρεμη. Ούτε υπερβολικά απαιτητική, αλλά ούτε και απολογητική. Μπορείς να το διατυπώσεις κάπως έτσι:

«Θα ήθελα να συζητήσουμε το ενδεχόμενο μιας αύξησης, καθώς έχω αναλάβει επιπλέον ευθύνες και φέρνω θετικά αποτελέσματα.»
«Θα μπορούσαμε να δούμε μια αναπροσαρμογή του μισθού μου, ώστε να αντανακλά καλύτερα τη συμβολή μου στην ομάδα;»

Απέφυγε φράσεις όπως «έχω ανάγκη τα χρήματα» ή «ο συνάδελφός μου παίρνει περισσότερα». Η συζήτηση πρέπει να βασίζεται στην αξία σου, όχι σε προσωπικές συνθήκες ή συγκρίσεις με άλλους.

Πώς να ζητήσεις αύξηση (και να το καταφέρεις!)

Αντιμετώπισε τις αντιρρήσεις με ψυχραιμία – Να έχεις πάντα Plan B

Δεν είναι σίγουρο ότι η απάντηση θα είναι θετική. Αν ο εργοδότης σου δεν μπορεί να εγκρίνει αύξηση αυτή τη στιγμή, ρώτησε:

«Τι θα πρέπει να πετύχω για να δικαιολογήσω μια αύξηση στο μέλλον;»
«Μπορούμε να επανεξετάσουμε το θέμα σε μερικούς μήνες;»
«Υπάρχει η δυνατότητα για κάποια άλλη παροχή, όπως bonus ή ευέλικτο ωράριο;»

Έτσι, δείχνεις κατανόηση, αλλά και ότι δεν εγκαταλείπεις το αίτημά σου.

Αν βλέπεις ότι δεν υπάρχει προοπτική για αύξηση ούτε στο μέλλον, ίσως είναι η στιγμή να επανεξετάσεις τις επαγγελματικές σου επιλογές. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθείς την επόμενη μέρα, αλλά καλό είναι να γνωρίζεις την αξία σου στην αγορά και να μην φοβάσαι να εξερευνήσεις νέες ευκαιρίες.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι υποτιμούν τον εαυτό τους και διστάζουν να ζητήσουν αύξηση, ακόμα και όταν τη δικαιούνται. Όμως, η δουλειά σου έχει αξία και αν έχεις αποδείξεις γι’ αυτό, οφείλεις στον εαυτό σου να το διεκδικήσεις. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να ακούσεις «όχι». Το καλύτερο; Να πάρεις την αύξηση που αξίζεις!

Δες επίσης