H προοπτική μιας χειρουργικής επέμβασης στο παιδί μπορεί να είναι πραγματικά επώδυνη εμπειρία, τόσο για το ίδιο το παιδί όσο και για τους γονείς του. Ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι σας κυριεύει ο φόβος και η ανησυχία, να θυμάστε πάντα πως το παιδί είναι αυτό που χρειάζεται…
πραγματικά την δική σας συμπαράσταση και φροντίδα. Η ψυχολόγος κ. Δήμητρα Σφήκα υπογραμμίζει πώς μπορούν οι γονείς να παρέχουν ασφάλεια στο παιδί πριν και μετά το χειρουργείο και με ποιον τρόπο να το στηρίξουν ψυχολογικά.

Πριν το χειρουργείο
Ενημερωθείτε για την εγχείρηση προκειμένου να είστε πάνω από όλα εσείς ψύχραιμοι και ασφαλείς. Τα παιδιά καταλαβαίνουν πότε οι γονείς ανησυχούν ή πανικοβάλλονται!
Επισκεφθείτε το νοσοκομείο ή την κλινική όπου θα χειρουργηθεί το παιδί για να μπορέσει το ίδιο να οικειοποιηθεί περισσότερο το περιβάλλον. Μιλήστε του για τον χώρο και παρουσιάστε τον όχι ως κάτι τρομακτικό, αλλά ως ένα μέρος όπου τα παιδάκια γίνονται καλά και από όπου το ίδιο θα βγει ακόμα πιο χαρούμενο και δυνατό (π.χ.θα αναπνέει καλύτερα, θα παίζει καλύτερα κ.λ.π.). Υπάρχουν νοσοκομεία που έχουν προθαλάμους στους οποίους μπορούν να παίξουν τα παιδιά προκειμένου να νιώσουν πιο όμορφα στον χώρο πριν την επέμβαση.

Γνωρίστε στο παιδί τον γιατρό του και προσπαθήστε να βρείτε τρόπους για να τον εμπιστευτεί. Το σημαντικό είναι να αισθανθεί ασφάλεια στα χέρια του και όχι φόβο.

Σιγουρευτείτε ότι ξέρει πως εσείς θα είστε δίπλα του και ότι δεν θα το «εγκαταλείψετε». Πολλά παιδάκια αντιδρούν γιατί φοβούνται πως θα είναι μόνα και πως οι γονείς θα έχουν φύγει κατά την επέμβαση. Διαβεβαιώστε το πως θα είστε όλη την ώρα απ’έξω και θα το περιμένετε για να το σφίξετε στην αγκαλιά σας.

Αφήστε το παιδί να εκφράσει τον φόβο του και να κλάψει. Μην περιμένετε να είναι «γενναίο». Είναι καλό να πει και να εκτονώσει αυτά που σκέφτεται για να σας δώσει την δυνατότητα να συζητήσετε κάποια πράγματα και να μπορέσει στη συνέχεια να τα κατανοήσει καλύτερα. Να είστε υπομονετικοί μαζί του.

Αγοράστε παιδικά βιβλία που περιγράφουν μια επέμβαση με τρόπο κατανοητό για το παιδί. Διαβάστε τα μαζί του και δώστε μια νότα διασκέδασης (ή ακόμη και εκπαίδευσης) στην όλη διαδικασία. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο με κούκλες, φωτογραφίες ή ζωάκια.

Χρησιμοποιείστε τις σωστές λέξεις για να περιγράψετε την διαδικασία της εγχείρησης. Αν δεν γνωρίζετε πώς να το εξηγήσετε, συμβουλευτείτε έναν παιδοψυχολόγο.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσετε το παιδί σας, μπορεί να παρασυρθείτε και να πείτε πράγματα που δεν είναι αλήθεια. Είναι ωστόσο σημαντικό να παραμείνετε ειλικρινείς. Πείτε στο παιδί γιατί, πάντα με κατανοητό τρόπο, θα χρειαστεί να μπει στο νοσοκομείο. Εξηγήστε του ότι θα χρειαστεί να κοιμηθεί για λίγο και ότι μπορεί να πονέσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά ότι οι γιατροί και οι νοσοκόμες θα κάνουν τα πάντα για να πονάει όσο το δυνατόν λιγότερο. Μην είστε ψεύτικοι, μην απομυθοποιείτε το νοσοκομείο.

Μια μέρα πριν το χειρουργείο
Κάποιοι γονείς αισθάνονται ότι πρέπει να κάνουν κάτι εξαιρετικά χαρούμενο με το παιδί τους μια μέρα πριν το χειρουργείο, από ανάγκη για να το κάνουν να χαρεί. Ωστόσο η κ. Σφήκα επισημαίνει πως αυτό δεν ενδείκνυται μιας και το παιδί μπορεί να ταυτίσει μια θετική εμπειρία με το νοσοκομείο, όπως για παράδειγμα μια επίσκεψη σε λούνα παρκ. Το καλύτερο είναι να μείνει η οικογένεια στο σπίτι με αγάπη, συζήτηση και τρυφερή ατμόσφαιρα.

Μετά το χειρουργείο
Η κ. Σφήκα επισημαίνει πως είναι απαραίτητο το παιδί, όταν βγει από το χειρουργείο, να δει τους γονείς του και άλλα μέλη από την οικογένεια για να νιώσει ασφάλεια. Εκείνοι θα του δώσουν την ασφάλεια που χρειάζεται και θα του εξηγήσουν τι έχει συμβεί και τι θα ακολουθήσει. Κάποια δωράκια, όπως παιχνίδια και βιβλία εννοείται πως είναι απαραίτητα!

Η κ. Σφήκα υπογραμμίζει ότι σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικό να μιλάμε για ένα τυπικό χειρουργείο, όπως είναι οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια, και άλλο να έχουμε να κάνουμε με ένα σοβαρό νόσημα για το οποίο ενδεχομένως να χρειαστούν και αλλεπάλληλα χειρουργεία. Στην δεύτερη περίπτωση είναι σημαντική η παρουσία παιδοψυχολόγου.

mama365.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025