Με περιοριστικά μέτρα, τον έλεγχο των διαπροσωπικών επαφών, τη διαχείριση βάσεων δεδομένων για υγειονομικούς λόγους μέσω smart phones αλλά και επενδύοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας η Κίνα κατάφερε να μηδενίσει τους θανάτους και να περιορίσει σε μονοψήφια νούμερα τα κρούσματα κορονοϊού.
Aπό το τέλος του καλοκαιριού και χωρίς να έχει βγει στην αγορά κανένα από τα έξι κινεζικά εμβόλια που προπορεύονται στις έρευνες και υπόσχονται αποτελεσματικότητα 75% η ζωή στην Κίνα επιστρέφει στην κανονικότητα, ανεβάζοντας ρυθμούς η οικονομία.
Με «όπλο» τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τον έλεγχο των διαπροσωπικών επαφών, τη διαχείριση βάσεων δεδομένων για υγειονομικούς λόγους μέσω smart phones αλλά και επενδύοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας η Κίνα κατάφερε να μηδενίσει τους θανάτους και να περιορίσει σε μονοψήφια νούμερα τα κρούσματα κορονοϊού. Από το τέλος του καλοκαιριού και χωρίς να έχει βγει στην αγορά κανένα από τα έξι κινεζικά εμβόλια που προπορεύονται στις έρευνες και υπόσχονται αποτελεσματικότητα 75% η ζωή στην Κίνα επιστρέφει στην κανονικότητα, ανεβάζοντας ρυθμούς η οικονομία.
«Δεν υπήρχε περιθώριο συζήτησης για την εφαρμογή των μέτρων στην Κίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο έλεγχος στις διαπροσωπικές επαφές. Τα περιοριστικά μέτρα είναι εξαιρετικά αυστηρά και τηρήθηκαν με ευλάβεια ενώ προληπτικά συνεχίζουν να ισχύουν και σήμερα. Θέλω να ελπίζω ότι τα πράγματα θα τακτοποιηθούν σιγά-σιγά και ελπίζουμε από τον Μάιο να ξαναδούμε τους πρώτους Κινέζους τουρίστες στη χώρα μας», δήλωσε στο ΕΘΝΟΣ ο Έλληνας πρέσβης στο Πεκίνο, Γιώργος Ηλιόπουλος, με αφορμή και την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για τη Διοργάνωση Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού το 2021 με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας, Χου Χάπινγκ (Hu Heping) πριν λίγες μέρες στην πρωτεύουσα της Άπω Ανατολής.
5.000 άνθρωποι σε καραντίνα για ένα… κρούσμα στη Σαγκάη
Ενδεικτικό των αυστηρών μέτρων που ισχύουν ακόμη είναι ότι για ένα θετικό κρούσμα που εντοπίστηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Σαγκάης στο «Pudong» στην αρχή της βδομάδας μπήκαν σε καραντίνα 5.000 άνθρωποι (νοσηλευτικό προσωπικό γιατροί, ασθενείς, συγγενείς κ.α.) ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα διασποράς του κορονοϊού.
Πρόσφατα βρέθηκαν ορισμένα κρούσματα σε ψαραγορά της επαρχίας Tianjin πολύ κοντά στο Πεκίνο και λίγο αργότερα απολύθηκε όλη η ηγεσία της πόλης. «Δεν γίνεται καμία έκπτωση στην τήρηση των μέτρων και οφείλουν όλοι να τα τηρούν απαρέγκλιτα. Είναι αρκετά αυστηρά για να μην σου περάσει ποτέ από το μυαλό να μην είσαι πολύ αυστηρός με αυτούς που ελέγχεις εσύ», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος.
Αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας αν εμφάνιζες πυρετό δεν σου επιτρεπόταν να μπεις ακόμη και στο κτίριο που έμενες αν δεν έκανες πρώτα το τεστ και όλες τις απαραίτητες εξετάσεις στο νοσοκομείο. Πολλές φορές οι Αρχές μια κινεζικής επαρχίας απαγόρευαν την είσοδο πολιτών σε κτίρια – ακόμη και αν ήταν αρνητικοί στον κορονοϊό – αν εκείνοι είχαν ταξιδέψει σε μια περιοχή που το ιικό φορτίο ήταν επιβαρυμένο, προσπαθώντας να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Χωρίς μάσκες στους δημόσιους χώρους
Μέχρι στιγμής το εμβόλιο δεν διατίθεται ευρέως στην αγορά για τον απλό κόσμο αλλά εμβολιάζονται πολύ συγκεκριμένες ομάδες όπως υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες πριν ταξιδέψουν στο εξωτερικό. «Γενικά η ζωή έχει πλέον επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς στο Πεκίνο. Με μάσκες στους εσωτερικούς χώρους και στα κτίρια ενώ στον δρόμο δεν είναι υποχρεωτική η χρήση τους πλέον, αν και οι περισσότεροι τις φορούν». Εκτός από τις μάσκες στους δημόσιους χώρους έχουν καταργηθεί οι περιορισμοί των πελατών στα τραπέζια των καταστημάτων εστίασης ενώ λειτουργούν κανονικά όλες οι επιχειρήσεις. Εξάλλου, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία δεν υπήρξαν ούτε και στο πρώτο κύμα της πανδημίας για να επανέλθουν τώρα.
Την ίδια ώρα στην Κίνα συνεχίζεται ο έλεγχος στις εισόδους των περισσότερων κτιρίων και όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ηλεκτρονική εγγραφή πριν μπουν σε ένα κτίριο. Οι πολίτες οφείλουν να σκανάρουν το κινητό τους τηλέφωνο σε ειδικό σύστημα, το οποίο αναγνωρίζει τον κάτοχό του. Οπότε σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο θετικό κρούσμα είναι εύκολη η ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.
Οι υγειονομικοί έλεγχοι είναι τόσο υψηλοί που σε πολλές περιπτώσεις οι εξετάσεις που γίνονται στο Πεκίνο δεν αναγνωρίζονται από τις αρχές της Σαγκάης, εκτιμώντας ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα εκεί είναι ακόμη πιο αυστηρά. Παράλληλα, εξακολουθούν να εφαρμόζονται προληπτικά μέτρα όπως μέτρηση θερμοκρασίας και χρήση μάσκας σε κτίρια, δημόσιους χώρους, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.λπ. και χρησιμοποιούνται ευρέως εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα που καταγράφουν την υγεία, τα ταξίδια και το ιστορικό επαφών του χρήστη.
Στη μάχη της υγειονομικής κρίσης και οι βάσεις δεδομένων από τα smart phones
Παρά την μείωση των κρουσμάτων πάντως, οι Κινέζοι αποφεύγουν τις προσωπικές επαφές και ούτε στήνονται στις ουρές, ενώ επενδύουν στο ψηφιακό μετασχηματισμό με ανέπαφες πληρωμές και online υπηρεσίες. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να περιοριστεί το πρώτο πανδημίας στην Κίνα έπαιξε και η διαχείριση των βάσεων δεδομένων (big data) τόσο από την κυβέρνηση όσο και από ιδιωτικούς φορείς, τα οποία χρησιμοποιούν συνδυαστικά, επηρεάζοντας, ωστόσο, σε ένα βαθμό την ιδιωτικότητα του πολίτη.
«Το ζητούμενο δεν είναι αν θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα δεδομένα που είναι εκεί έξω αλλά σε ποιο βαθμό έχεις δικαίωμα να χρησιμοποιήσεις στοιχεία χωρίς τη συγκατάβαση του κατόχου τους. Αν είναι για θέμα υγείας νομίζω ότι αυτό το αγαθό είναι πολύ πιο σημαντικό από το αν θα καταγραφεί από μία τηλεφωνική εταιρεία το ότι μετακινήθηκε κάποιος από ένα σημείο σε ένα άλλο».
Έλληνες θέλουν να επιστρέψουν αλλά δυσκολεύονται λόγω των κινεζικών περιορισμών
Την ίδια ώρα τάση επιστροφής καταγράφεται και από Έλληνες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Συναντούν, ωστόσο, δυσκολίες σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζει η κινεζική κυβέρνηση (ακυρώσεις των αδειών παραμονής και των θεωρήσεων). Συνολικά υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 Έλληνες δραστηριοποιούνται στην Κίνα, άγνωστο, όμως, είναι πόσοι έχουν καταφέρει να επιστρέψουν. Αδύνατη είναι η πρόσβαση και σε όσους φοιτητές σπουδάζουν σε κινεζικά πανεπιστήμια ενώ πιο ευνοϊκή είναι η αντιμετώπιση όσων Ελλήνων έχουν συγγενικούς δεσμούς α΄ βαθμού με Κινέζους πολίτες.
Οι επιβάτες που αναχωρούν από την Ελλάδα για την Κίνα συμπληρώνουν ειδικό Έντυπο (Health Declaration Form) και θα πρέπει να φέρουν αρνητικά τεστ νουκλεϊκού οξέος (PCR-NAT) και αντισωμάτων (IgM), τα οποία θα έχουν πραγματοποιηθεί εντός 48 ωρών πριν την αναχώρηση, αλλά και κατά τη μετεπιβίβαση, σε καθορισμένα ιατρικά κέντρα, και να έχουν θεωρηθεί από την Κινεζική Πρεσβεία. Μόλις φτάσουν στην Κίνα υποβάλλονται εκ νέου σε τεστ νουκλεϊκού οξέος και άλλους υγειονομικούς ελέγχους και τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών σε καθορισμένα ξενοδοχεία, με δικά τους έξοδα. «Αν έχεις ένα συγκεκριμένο τύπο αντισωμάτων δεν σε αφήνουν να ταξιδέψεις και να μπεις στη χώρα, εκτός και αν βγουν και τα δύο τεστ αρνητικά».
Το φρενάρισμα της πανδημίας δημιουργεί ελπίδες για επιστροφή Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα
Η αποκλιμάκωση της πανδημίας στην Κίνα και η σταδιακή επανάκαμψη της οικονομίας δημιουργεί ελπίδες και για τη σταδιακή επιστροφή των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα. «Θέλω να ελπίζω ότι τα πράγματα θα τακτοποιηθούν σιγά-σιγά και ελπίζουμε από τον Μάιο να δούμε τους πρώτους Κινέζους τουρίστες στη χώρα» δήλωσε στο ΕΘΝΟΣ ο Έλληνας πρέσβης όποτε και ξεκινά το μνημόνιο συνεργασίας Πολιτισμού – Τουρισμού Ελλάδας Κίνας 2021 που υπογράφτηκε την προηγούμενη βδομάδα ανάμεσα στις δύο χώρες και ξεκινά την άνοιξη.
Όπως εξήγησε ο Έλληνας πρέσβης, όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα, την εξέλιξη των κινεζικών εμβολίων και από το άνοιγμα των πτήσεων του Πεκίνου με χώρες της Ευρώπης. Με δεδομένο ότι οι Κινέζοι τουρίστες πρέπει να μπουν σε 14ήμερη καραντίνα με δικά τους έξοδα επιστρέφοντας στην πατρίδα τους, δύσκολα θα επιχειρήσει να έρθει κάποιος στην Ελλάδα. «Αν δεν αρθούν αυτοί οι περιορισμοί δεν πρόκειται να επανέλθουν και τα ταξίδια».
Οι Κινέζοι θεωρούνται καλοί τουρίστες για την Ελλάδα όχι κατ΄ ανάγκη γιατί αφήνουν λεφτά – αλλά γιατί έρχονται σε περιόδους που οι περισσότεροι τουρίστες φεύγουν (Σεπτέμβριο, Οκτώβριο), βοηθώντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ενδεικτικό της ζημιάς που έγινε στην ελληνική οικονομία είναι ότι το 2019 επισκέφτηκαν την Ελλάδα 190.000 Κινέζοι, το 2020 αυτοί χάθηκαν ενώ υπολογίζονταν πριν την πανδημία για τα επόμενα χρόνια 400.000-500.000 Κινέζων τουριστών ετησίως στη χώρα μας. Εξαιτίας της πανδημίας και πολλά ταξιδιωτικά γραφεία που ειδικεύονταν στον εξαγωγικό τουρισμό έχουν κλείσει.
Εκτός από την απώλεια τουριστών από την Κίνα η Ελλάδα έχασε και δυνητικούς πελάτες που προγραμμάτιζαν να επενδύσουν σε ακίνητα στη χώρα, ενώ αναβλήθηκαν και παραγωγικές επενδύσεις (αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα) που ήθελαν να πραγματοποιήσουν κινεζικές εταιρείες.
Μόσιαλος: Έρχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού
Κορονοϊός: Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ανάπτυξη εμβολίων