Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων σημαντικό ρόλο παίζει η συμπεριφορά των γονέων. Είναι οι άνθρωποι που επηρεάζουν την ψυχολογία των παιδιών τους και μπορούν να την ενισχύσουν θετικά. Πρέπει όμως οι ίδιοι οι γονείς να ξεχωρίσουνε ότι οι εξετάσεις είναι των μαθητών και δεν αφορούν τους ίδιους. Έτσι πρέπει να συνοδεύσουν στη διαδικασία των εξετάσεων τους εφήβους και όχι να προσπαθούν να εμπλακούν σε αυτήν.
Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, διευκρινίζει ότι οι γονείς δεν πρέπει να αγχώνουν τα παιδιά τους με συνεχείς ερωτήσεις εάν έχουν διαβάσει και εάν έχουν προετοιμαστεί για την αυριανή εξέταση και να δίνουν την βοήθεια τους μόνο όταν τους ζητηθεί. Στη συνέχεια μας παραθέτει μερικές απλές συμβουλές για το πώς οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

• Αποφύγετε να μιλάτε για τις επιδόσεις του παιδιού σας, μπροστά του, σε φίλους και γνωστούς. Θα του δημιουργήσετε ανασφάλεια και άγχος.
• Σταματήστε να κριτικάρετε την κάθε κίνηση του παιδιού σας.
• Μη συνδέετε το αίσθημα της αγάπης με το διάβασμα. Αποφύγετε εκφράσεις όπως «δεν είσαι καλός μαθητής για αυτό δεν σε αγαπάω». Είναι δύο διαφορετικά πράγματα και μη προσπαθείτε να τα συνδέσετε στην προσπάθεια σας να επιτύχετε αυτό που θέλετε.
• Η αγάπη του γονιού είναι η μόνη αγάπη που προσφέρεται άνευ όρων. Δώστε την απλόχερα και επιβραβεύστε τις προσπάθειες του.
• Προσπαθήστε κατά τη διάρκεια της ημέρας να βρείτε χρόνο να χαλαρώσετε μαζί με το παιδί σας. Αποφορτίστε το από τα άγχη και κάνετε κάτι ευχάριστο παρέα.
• Μη δημιουργείτε ενοχές στο παιδί εάν δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους στόχους του. Παροτρύνετε το να κάνει κάτι που αγαπάει και είναι καλός εξίσου.
• Αποφύγετε να τους δημιουργείτε το αίσθημα της απόρριψης μέσα από εκφράσεις όπως «είσαι ένας άχρηστος» .
• Φροντίστε κατά τη διάρκεια των εξετάσεων να τους εξασφαλίσετε μια ισορροπημένη διατροφή. Στην προσπάθεια των μαθητών είναι πολύ σημαντικό να προσλαμβάνουν και βιταμίνες.

Το άγχος και η αγωνία κατά την περίοδο των εξετάσεων είναι έντονη. Τόσο οι έφηβοι όσο και οι γονείς πρέπει να προσπαθούν για το καλύτερο αποτέλεσμα. Η διαχείριση του χρόνου και η οργάνωση αποτελούν σίγουρα το θεμέλιο της επιτυχίας. Αυτό που απαιτείτε από την πλευρά των μαθητών είναι η πειθαρχία στον κύκλο των επαναλήψεων, η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που οι ίδιοι έχουν θέσει και η συνολική οργάνωση στο διάβασμα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπάρχει ένα τρίπτυχο που αποτελεί κανόνα για κάθε υποψήφιο: οργανωτικό πνεύμα – θετική σκέψη – καθαρό μυαλό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025