Η μελέτη της αλληλουχίας του γονιδιώματος του αρχαίου φυτού Amborella δίνει λύση στο λεγόμενο «μυστήριο του Δαρβίνου», απαντώντας στο ερώτημα γιατί τα λουλούδια ξαφνικά…
πολλαπλασιάστηκαν στη Γη πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Η αλληλουχία του γονιδιώματος ρίχνει νέο φως σε ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία της ζωής πάνω στη Γη την προέλευση των ανθοφόρων φυτών , συμπεριλαμβανομένων όλων των σημαντικών ειδών των καλλιεργειών τροφίμων.

Το άνθος Amborella ( Amborella trichopoda ) είναιο μοναδικός επιζών μιας αρχαίας εξελικτικής που τα ίχνη της φτάνουν στον τελευταίο κοινό πρόγονο όλων των ανθοφόρων φυτών. Το φυτό είναι ένα μικρό υπόροφο δέντρο που βρίσκεται μόνο στο κύριο νησί της Νέας Καληδονίας στο Νότιο Ειρηνικό.

Σε μια προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσουν το γονιδίωμα της Amborella επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, του Μπαφαλο, της Φλόριντα, της Τζόρτζια και της Καλιφόρνιας εντόπισαν αποδεικτικά στοιχεία για τις εξελικτικές διαδικασίες που άνοιξαν τον δρόμο για την εκπληκτική ποικιλία των πάνω από 300.000 ειδών ανθοφόρων φυτών που απολαμβάνουμε σήμερα.

Αυτή η μοναδική κληρονομιά δίνει στην Amborella έναν ιδιαίτερο ρόλο στην μελέτη των ανθοφόρων φυτών. Οι επιστήμονες που μελέτησαν την αλληλουχία του γονιδιώματος της Amborella λένε ότι παρέχει πειστικές αποδείξεις ότι οι πρόγονοι όλων των ανθοφόρων φυτών εξελίχθηκαν μετά από έναν διπλασιασμό του γονιδιώματος που συνέβη πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια. Μερικά διπλά γονίδια χάθηκαν στο χρόνο και άλλα ανέλαβαν νέα καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών για την ανάπτυξη των οργάνων των λουλουδιών.

Οπως εξηγεί ο Κλωντ Ντε Παμφιλίς από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, «ο γονιδιακός διπλασιασμός μπορεί , ως εκ τούτου , να προσφέρει μια εξήγηση για το μυστήριο του Δαρβίνου, την φαινομενικά απότομη διάδοση των νέων ειδών ανθοφόρων φυτών σε απολιθώματα που χρονολογούνται στην Κρητιδική περίοδο. Γενιές επιστημόνων έχουν εργαστεί για να λύσουν αυτό το παζλ».

«Το έργο αυτό παρέχει την πρώτη παγκόσμια εικόνα για το πώς ανθοφόρα φυτά είναι γενετικά διαφορετικό από όλα τα άλλα φυτά στη Γη » εξηγεί.

karfitsa.gr