ποσότητες και χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή γάλα.
Ωστόσο, η κατανάλωση καφέ δεν συνιστάται για ορισμένες υποομάδες του πληθυσμού.
Αρχικά, η διεγερτική καφεΐνη καθιστά τον καφέ απαγορευτικό για άτομα που πάσχουν από χρόνια αϋπνία. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Sleep Medicine, η κατανάλωση καφέ έως και 6 ώρες πριν ξαπλώσουμε μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας.
Καλό θα είναι και τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη και δεν λαμβάνουν θεραπεία να ρωτήσουν το γιατρό τους πριν αποφασίσουν να βάλουν τον καφέ στη ζωή τους. Έχει παρατηρηθεί πως όταν η κατανάλωση καφέ (με ή χωρίς καφεΐνη) συνοδεύεται από την κατανάλωση γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη μειώνεται η ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ανεβαίνουν πάνω από το αναμενόμενο όριο.
Αμφιλεγόμενο ζήτημα παραμένει επίσης η κατανάλωση καφέ σε παιδιά και εφήβους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), διατίθενται πλέον στην αγορά αρκετά προϊόντα –όπως αναψυκτικά και γλυκίσματα– που περιέχουν καφεΐνη και αρκετά από αυτά είναι εξαιρετικά ελκυστικά στο νεαρό κοινό. Ο FDA δεν έχει καταλήξει σε οδηγία για την επιτρεπόμενη κατανάλωση καφεΐνης από παιδιά και εφήβους (για τους υγιείς ενήλικες το προτεινόμενο όριο είναι τα 400 mg την ημέρα, περίπου 4-5 φλιτζάνια), όμως η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δεν συνιστά την κατανάλωση καφεΐνης και άλλων διεγερτικών από παιδιά και εφήβους.
Όσον αφορά τις γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Menopause, ο καφές μπορεί να εντείνει τις εξάψεις και τη νυχτερινή εφίδρωση μετά το στάδιο της εμμηνόπαυσης.
Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι το γονίδιο CYP1A2 καθορίζει πόσο γρήγορα μεταβολίζει ο οργανισμός μας την καφεΐνη. Ορισμένα άτομα διαθέτουν μια παραλλαγή του γονιδίου που τους καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητους στην επίδραση της καφεΐνης κι έτσι μπορεί να εκδηλώσουν υπερβολική νευρικότητα ή απότομη αύξηση της αρτηριακής τους πίεσης μετά την κατανάλωση μίας μόλις κούπας καφέ.