«Φοβάμαι λίγο την επέμβαση, γιατί δεν έχω χειρουργηθεί στον ώμο άλλη φορά, αλλά ανυπομονώ να γίνει, γιατί κουβαλάω αυτόν τον πόνο εδώ και δέκα μήνες και δεν αντέχω άλλο» ήταν τα πρώτα λόγια του Έλληνα υπεραθλητή, που κατέκτησε το τρίτο σερί χρυσό του σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα


Ο τρίτος διαδοχικός τίτλος του σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τον τοποθετεί στο «πάνθεον» του αθλητισμού. Το μετάλλιο στην Ντόχα ήταν πιο… γλυκό, αφού ο Λευτέρης Πετρούνιας αγωνίστηκε όχι μόνο κόντρα στους αντιπάλους του, αλλά και στους πόνους που ένιωθε στον αριστερό ώμο.

Πόνοι, οι οποίοι τον στέλνουν τη Δευτέρα στο… κρεβάτι του πόνου, καθώς είναι προγραμματισμένο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στη Γαλλία.

«Τη Δευτέρα, στις 07:15 το πρωί, μπαίνω στο χειρουργείο. Αυτό δεν αλλάζει! Πριν από τον τελικό, έλεγα ότι “είναι η τελευταία φορά που θα έχω αυτόν τον πόνο στον αριστερό ώμο, θα μπω λοιπόν απολαύσω τον αγώνα”, πράγμα το οποίο και έκανα! Φοβάμαι λίγο την επέμβαση, γιατί δεν έχω χειρουργηθεί στον ώμο άλλη φορά, αλλά ανυπομονώ να γίνει, γιατί κουβαλάω αυτόν τον πόνο εδώ και δέκα μήνες και δεν αντέχω άλλο…» είπε σχετικά ο Έλληνας υπεραθλητής, στις πρώτες του δηλώσεις μετά το χρυσό.

«Μετά την εμφάνισή μου, σκέφτηκα ότι δεν θα ήταν δυνατόν να το χάσω όλο αυτό… Είναι αρκετά τρελό αυτό που συνέβη, αλλά είδαμε όλοι το αποτέλεσμα. Τελικά δεν θα γινόταν να χάσω αυτή τη διοργάνωση. Δεν ένιωσα σίγουρος νικητής μετά το πρόγραμμά μου και τη βαθμολογία που πήρα. Ασφαλώς, είδα την αυτοπεποίθησή μου να ανεβαίνει, βλέποντας ότι είχα υψηλότερη βαθμολογία απ’ ό,τι στον προκριματικό, πίστευα ότι θα έπαιρνα το χρυσό μετάλλιο, ωστόσο ήμουν λίγο ανήσυχος για τον βαθμό που θα έπαιρνε ο Ζανέτι, ο οποίος έκανε επίσης πολύ καλό πρόγραμμα. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τη νίκη σ’ ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα. Είχα καλούς ανταγωνιστές. Ο Λοντάντιο είναι νέος, με “καθαρές” εκτελέσεις, ο Ζανέτι με έχει κερδίσει πολλές φορές και τον έχω κερδίσει πολλές φορές, γι’ αυτό δεν μπορείς να ξέρεις τι θα συμβεί» είπε ακόμη, περιγράφοντας το πώς «έζησε» τον τελικό.

Αήττητος εδώ και 2,5 χρόνια!

Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης και δύο διαδοχικές φορές παγκόσμιος πρωταθλητής των κρίκων, το 2015 στην Γλασκώβη και το 2017 στο Μόντρεαλ, έγραψε ιστορία, καθώς κατέκτησε το τρίτο χρυσό του μετάλλιο σε Παγκόσμιο, μόλις λίγες ημέρες προτού μπει στο χειρουργείο, για να αποκαταστήσει το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί στον αριστερό ώμο.

Ταυτόχρονα, έγινε ο πολυνίκης Έλληνας στην διοργάνωση, ξεπερνώντας τον Βλάση Μάρα, που έχει δύο χρυσά και ένα χάλκινο, αλλά και μόλις ο ένας από τους τρεις γυμναστές στην ιστορία της ενόργανης, που έχει κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια σε ένα αγώνισμα. Ακόμη, κατάφερε να συνεχίσει το αήττητο σερί, καθώς επί 2,5 χρόνια νικάει σε όλους τους αγώνες που έχει εμφανιστεί (εννέα χρυσά σε εννέα διοργανώσεις).
Στο στάδιο Aspire Dome, που διεξήχθη ο τελικός, ο Πετρούνιας είχε κατακτήσει το πρώτο σημαντικό μετάλλιο της καριέρας του σε διεθνές επίπεδο, το χάλκινο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ντόχα το 2009, λίγο πριν κλείσει τα 19 του χρόνια.

Σήμερα, εννέα χρόνια μετά, μπήκε στον τελικό των κρίκων με τον «αέρα» του φαβορί. Η υπεροχή του, άλλωστε, είχε φανεί και στον προκριματικό, όπου συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία (15,266 β.), παρά τους έντονους πόνους, οι οποίοι δεν του έχουν επιτρέψει να προπονηθεί κανονικά τους τελευταίους μήνες και είχαν θέσει σε σοβαρό κίνδυνο ακόμα και τη συμμετοχή του στη διοργάνωση.

Στον τελικό, συγκέντρωσε 15,366 βαθμούς σε άσκηση με συντελεστή δυσκολίας 6,30 και υπερασπίστηκε τον τίτλο που είχε κατακτήσει στο Μόντρεαλ, τον Οκτώβριο του 2017.
Βάσει κλήρωσης, ο 27χρονος πρωταθλητής εκτέλεσε το πρόγραμμά του πρώτος μεταξύ των οκτώ φιναλίστ -ένα στοιχείο που θεωρητικά δεν λειτουργεί προς όφελος των αθλητών, αλλά για τον Πετρούνια δεν σημαίνει κάτι αυτό… Παρόμοια σειρά εκτέλεσης είχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αλλά και στους τρεις τελευταίους τελικούς Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, μετατρέποντας κάθε φορά το υποτιθέμενο μειονέκτημα σε πλεονέκτημα, καθώς με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις «έκοβε τα πόδια» των επίδοξων ανταγωνιστών που ακολουθούσαν.

Για τον Λευτέρη Πετρούνια, αυτή ήταν η τέταρτη διαδοχική παρουσία σε τελικό Παγκοσμίου πρωταθλήματος, αφού η αρχή είχε γίνει το 2014 στη Νανίνγκ της Κίνας, όπου είχε πάρει την 6η θέση, για να ακολουθήσουν οι θρίαμβοι του 2015 στη Γλασκώβη και του 2017 στο Μόντρεαλ