Πάτρα: Τι αναφέρει ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος»
Συγκεκριμένα τονίζει πως υπάρχει πιθανότητα οι δύο πρώτες ιατροδικαστικές να αλλάξουν, από τη στιγμή όμως που υπάρξουν ευρήματα από την σε εξέλιξη διερεύνηση.
Σε δήλωσή του ο ιατροδικαστής αρνήθηκε να δώσει «ποσοστό» για το κατά πόσο θεωρεί τους θανάτους των παιδιών έγκλημα. Όμως είπε με «νόημα»: «Αν οι θάνατοι ήταν φυσιολογικοί θα λέγαμε «αποκλείεται η εγκληματική ενέργεια». Τώρα διερευνάται και η εγκληματική ενέργεια. Αρα όλα είναι πιθανά. Δύο είναι οι έρευνες που γίνονται παράλληλα αυτές τις ημέρες. Η πρώτη είναι από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών Αττικής και η δεύτερη από την Ατυπη Επιτροπή Ιατροδικαστών. Δεν αποκλείεται η πρώτη να μας εκπλήξει και να έχουν γρήγορο αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Λέων για να προσθέσει: «Οι ιατροδικαστές θέλουν να ψάξουν κάθε τι, ώστε να μην υπάρξει κανένα αναπάντητο ερωτηματικό. Ολο και περισσότεροι συνάδελφοι μιλούν για το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας» είπε ο κ. Λέων. «Οχι για τη συγκεκριμένη υπόθεση στοχοποιώντας οποιονδήποτε άνθρωπο» διευκρίνισε και συμπλήρωσε πως «εμείς είμαστε επιστήμονες και με βάση αυτά τα ευρήματα έχουμε πει πολλές φορές ότι ουσιαστικά από τη στιγμή που δεν έχουμε ένα ισχυρό γενετικό υπόβαθρο να συνδέει αυτούς τους τρεις θανάτους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διάκριση θα είναι ή κάτι εξαιρετικά σπάνιο, ή να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας».
«Δεν κατηγορούμε γιατρούς και δεν κάνουμε λόγο για ιατρικό λάθος»
Παρέμβαση για τον θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα έκανε η αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου, Δήμητρα κι ενώ οι έρευνες των αρχών κορυφώνονται για να καταδείξουν τις αιτίες λόγω των οποίων κατέληξαν τα τρία κορίτσια.
«Εμείς πιστεύουμε πως ο θάνατος των παιδιών προήλθε από γενετικό πρόβλημα. Δεν κατηγορούμε γιατρούς και δεν κάνουμε λόγο για ιατρικό λάθος» δήλωσε η Δήμητρα Πισπιρίγκου στο flamis, εκφράζοντας προφανώς τη θέση της οικογένειας.
Η Δήμητρα Πισπιρίγκου θεωρείται από τα πρόσωπα – κλειδιά στην υπόθεση καθώς ήταν αυτή που σύμφωνα με όσα κατέθεσε, εντόπισε νεκρή τη μικρή Ίριδα την άνοιξη του 2021. Οι αστυνομικοί έχουν μάλιστα θέσει στο μικροσκόπιο την κατάθεσή της, προσπαθώντας να αντλήσουν πληροφορίες τόσο για τη σχέση του ζευγαριού, όσο και για την υγεία της αδερφής της.
Ο πατέρας μετέφερε μόνος του τα όργανα της Ίριδας σε ιατροδικαστή
Ο πατέρας των τριών παιδιών, όταν «έφυγε» η Ίριδα, στις 21 Μαρτίου 2021, μέσα στην κούνια της, μετέφερε ο ίδιος τα όργανα του παιδιού του στην παθολογανατόμο που θα διενεργούσε την εξέταση,την κυρία Μιτσέλου, οδηγώντας μάλιστα ιδιωτικό φορτηγό της εταιρείας στην οποία εργαζόταν.
Τα όργανα δεν μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, αλλά στα Γιάννενα, καθώς υπήρχε ανοιχτή δικαστική διαμάχη μεταξύ των γονέων και της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών.
Βάσει πρωτοκόλλου έπρεπε να μεταφερθούν με περιπολικό της αστυνομίας στην ιατροδικαστή. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπήρχε διαθέσιμο περιπολικό για κάποιες μέρες. Έτσι, ο πατέρας φέρεται να πρότεινε να πάει ο ίδιος τα όργανα στα Γιάννενα. Ο πατέρας παρέδωσε ο ίδιος τα όργανα του παιδιού του στην παθολογανατόμο ενώ είχε μαζί της μία εκτενή συνομιλία. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μάνος Δασκαλάκης δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του μπροστά στην ιατροδικαστή και πως και η ίδια επηρεάστηκε αρκετά.
Μάλιστα, ένα παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί και στον θάνατο του πρώτου παιδιού, της Μαλένας, καθώς η ιατροδικαστής που έκανε την εξέταση είχε συναντήσει τη μητέρα πριν την νεκροψία, η οποία έκλαιγε με λυγμούς.
Ο ίδιος ο πατέρας είχε πει στη συνέντευξη που είχε δώσει τον Φεβρουάριο στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα»: «Πήγε στα Γιάννενα η καρδιά της Ίριδας και έτσι ήρθε η αιτία θανάτου. Τα μετέφερα εγώ στα Γιάννενα. Τι άλλο να σας πω;»
Το γεγονός επιβεβαιώνει και ο Προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, τονίζοντας πως δε φέρει ευθύνη η ιατροδικαστής για τον τρόπο μεταφοράς των οργάνων, αλλά αποκλειστικά η αρμόδια αστυνομική αρχή.