Όλα όσα αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, αναφορικά με το θρίλερ της Πάτρας.
Συυγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA τόνισε μεταξύ άλλων πως«Στις δύο πρώτες αιτίες θανάτου φαινόταν ότι έχουμε παθολογικούς θανάτους και ουσιαστικά εκεί είχαμε πρόβλημα με τις αιτίες θανάτου γιατί τα ευρήματα έδειχναν κάτι άλλο ενώ οι αιτίες κάτι διαφορετικό… Μας βοήθησε πάρα πολύ στο να αντιληφθούμε τι έχει συμβεί η μητέρα. Μέσα στην αγωνία της να βρει την αλήθεια για τα παιδιά της έχει κάνει πάρα πολλές δηλώσεις, έχει δώσει συνεντεύξεις, περιγράφει λεπτομερώς τις τελευταίες στιγμές που βιώνει για τα παιδιά της. Η μητέρα, αν δούμε τις συνεντεύξεις, μας περιγράφει ουσιαστικά τη στιγμή του θανάτου σχεδόν του κάθε παιδιού».
Ο κ. Λέων επισήμανε ότι τα ευρήματα τόσο των παθολογοανατόμων όσο και των ιατροδικαστών που ασχολήθηκαν με την υπόθεση ήταν σωστά, εκτός μόνο από την υπόθεση του πρώτου θανάτου που αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια. «Ποτέ δεν κάναμε λάθος στα ευρήματα. Αυτό που ήταν προβληματικό, ήταν η πρώτη αιτία θανάτου που έλεγε ηπατική ανεπάρκεια». Ωστόσο, οι δηλώσεις της μητέρας και οι συνεντεύξεις της «είναι πολύ σημαντικές, αφού μας περιγράφει ουσιαστικά έναν θάνατο από έλλειψη οξυγόνου και να βλέπεις μια αιτία θανάτου ηπατική ανεπάρκεια, δεν ταιριάζει».
«Ο ασφυκτικός θάνατος έχει κάποια συγκεκριμένα στάδια… Ιατροδικαστικά και σε συνδυασμό με αυτά που φαίνεται να περιγράφει η μητέρα είναι βέβαιο ότι θα βγουν ασφαλέστατα συμπεράσματα, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιος ήταν ο μηχανισμός θανάτου και ποια είναι φυσικά η αιτία. Αν μιλάμε για τη Τζωρτζίνα, σε αυτό το παιδί είχαμε εγκεφαλοπάθεια. Το πρώτο όργανο που πλήττεται εάν υπάρξει έλλειψη οξυγόνου είναι ο εγκέφαλος. Η τετραπληγία μπορεί να προκύψει ακόμα και αν έχει στερηθεί μερικά λεπτά οξυγόνο ένας άνθρωπος», ανέφερε σχετικά με την 9χρονη.
«Αναμένω τα αποτελέσματα της τρίτης έκθεσης, τα δύο πρώτα περιστατικά έχουν δημοσιευθεί. Μας βοήθησε πολύ η οικογένεια που εξέδωσε δελτίο Τύπου με τις αιτίες θανάτου και τα ιατροδικαστικά αποτελέσματα, δημοσιεύθηκαν όλες οι εκθέσεις και η πρώτη και η δεύτερη πλήρως, άρα εκεί είχαμε μια σαφή εικόνα. Μας βοήθησε πάρα πολύ η μητέρα με όλες τις περιγραφές» επανέλαβε σχετικά με τη Ρούλα Πισπιρίγκου ο κ. Λέων.
«Είναι γεγονός ότι η υπόθεση έχει αναληφθεί από το Ανθρωποκτονιών. Άρα, και μόνο από αυτό, φαίνεται ότι δεν υπάρχει θάνατος από φυσικά αίτια. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι υπάρχει πόλεμος αναρτήσεων στο διαδίκτυο, ειδικά από μία μάνα που έχει χάσει 3 παιδιά. Υπάρχει άμεση και έντονη κινητικότητα, για να πάρουν τις τελευταίες καταθέσεις. Ειθισται στις υποθέσεις που προέρχονται από εγκληματική ενέργεια, ο ύποπτος να καταθέτει τελευταίος. Τα στοιχεία που θα έρθουν στην επιφάνεια δείχνουν ότι υπάρχει μία εγκληματική ενέργεια και θα λυθεί ο γρίφος», επεσήμανε η δικηγόρος Ανθούλα Ανάσογλου.
«Δεν υπάρχει ταυτοτικός χαρακτηρισμός για έναν γονιό που έχει χάσει το παιδί του. Πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια να μείνουμε στα γεγονότα και όχι στις υποθέσεις. Ο ρόλος του να είσαι γονιός είναι δύσκολο. Πριν γίνει κάποιος γονιός, θα έπρεπε να γίνονται κάποιοι έλεγχοι, ψυχολογικού τύπου στους νέους γονείς. Ο γονιός ωριμάζει μέσα από τα παιδιά του», σχολίασε η ψυχολογος Στέλλα Αργυρίου.