Πίνακας περιεχομένων

Το για κάθε νονό και νονά δεν είναι απλώς μια γιορτή — είναι μια ευκαιρία να δείξουμε στο βαφτιστήρι μας την αγάπη μας μέσα από τη φροντίδα, τη σκέψη και φυσικά το πασχαλινό δώρο. Πριν όμως φτάσουμε σε αυτό, υπάρχει κάτι που προηγείται και θεωρείται αυτονόητο: η λαμπάδα. Είτε είναι λιτή είτε εντυπωσιακή, με φιγούρες, φωτάκια ή αγαπημένους ήρωες, η πασχαλινή λαμπάδα είναι σύμβολο της σχέσης μας με το παιδί και δεν πρέπει ποτέ να λείπει από το πακέτο.

Από εκεί και πέρα, η επιλογή του δώρου μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού. Άλλες ανάγκες έχει ένα νήπιο και άλλες ένα παιδί 10 ετών. Παρακάτω σου δίνω 6 προτάσεις που ακολουθούν αυτή τη λογική, ώστε να βρεις ακριβώς αυτό που του ταιριάζει.

Δείτε

Για νήπια και προσχολικής ηλικίας (1–4 ετών): παιχνίδια αφής και κινητικότητας

Σε αυτές τις ηλικίες, τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο με όλες τις αισθήσεις τους. Παιχνίδια που προάγουν τη λεπτή και αδρή κινητικότητα είναι ιδανικά: κύβοι δραστηριοτήτων, παζλ με χοντρά κομμάτια, ξύλινα παιχνίδια με ήχους και φώτα, σφυρίχτρες, τουβλάκια ή ακόμη και περπατούρες για τα μικρότερα. Αν το βαφτιστήρι σου είναι κοντά στα 3-4, μπορείς να του πάρεις ένα απλό πατίνι με τρεις ρόδες ή ένα παιχνιδιάρικο σακίδιο για τον παιδικό σταθμό.

Για παιδιά νηπιαγωγείου (4–6 ετών): παιχνίδια ρόλων και δημιουργικά σετ

Στην ηλικία αυτή, τα παιδιά αρχίζουν να μπαίνουν σε «ρόλους» και να μιμούνται τον κόσμο των ενηλίκων. Ένα σετ κουζίνας, γιατρού, ταμείου ή μαστορέματος τα βοηθά να χτίσουν κοινωνικές δεξιότητες και να αναπτύξουν τη φαντασία τους. Εξίσου κατάλληλα είναι και τα δημιουργικά σετ: πλαστελίνες, μαρκαδόροι, σετ ζωγραφικής ή αυτοκόλλητα που ενισχύουν τη λεπτή κινητικότητα. Το δώρο μπορεί να συνοδευτεί με μια υφασμάτινη τσαντούλα, για να φυλάξει εκεί τα «εργαλεία» του παιχνιδιού.

Πάσχα: Τι να πάρω στο βαφτιστήρι ανάλογα με την ηλικία του

Για παιδιά πρώτων τάξεων του Δημοτικού (6–8 ετών): εκπαιδευτικά παιχνίδια και παραμύθια

Αυτή είναι η ηλικία που αρχίζει το παιδί να συνδυάζει τη διασκέδαση με τη μάθηση. Εδώ, μπορείς να επενδύσεις σε εκπαιδευτικά παιχνίδια, παζλ με λογική, επιτραπέζια που διδάσκουν αριθμούς και λέξεις, ή και σε πιο «τεχνικά» σετ, όπως κατασκευές με μαγνήτες ή κουτιά τύπου STEM. Παράλληλα, ένα όμορφα εικονογραφημένο βιβλίο ή μια σειρά παραμυθιών με ήρωες που περνούν μικρές δοκιμασίες, μπορεί να γίνει το αγαπημένο του βραδινό ανάγνωσμα.

Για παιδιά Δημοτικού (8–10 ετών): βιβλία, τεχνολογία και επιτραπέζια

Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά αναπτύσσουν έντονα ενδιαφέροντα και αναζητούν «μεγάλα» δώρα. Ένα πιο σύνθετο επιτραπέζιο που απαιτεί στρατηγική, ένα ηλεκτρονικό gadget όπως παιδικό smartwatch, ή ακόμη και ένα παιδικό ρομπότ που μαθαίνει προγραμματισμό, μπορεί να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον. Αν αγαπάει το διάβασμα, χάρισε του ένα μυθιστόρημα σε συνέχειες, με περιπέτεια και χιούμορ – ώστε να περιμένει με αγωνία το επόμενο.

Διαβάστε επίσης

Για προεφήβους (10+ ετών): προσωπικά αντικείμενα και δραστηριότητες

Τα μεγαλύτερα παιδιά εκτιμούν πλέον διαφορετικά πράγματα. Ένα προσωποποιημένο αντικείμενο, όπως μια μπλούζα με το όνομά του, ένα βραχιολάκι φιλίας, ένα πορτοφολάκι ή σακίδιο με δικό του design, μπορεί να γίνει το αγαπημένο του αξεσουάρ. Παράλληλα, μπορείς να του προσφέρεις μια εμπειρία: μαθήματα ζωγραφικής, μια ώρα bowling, μια επίσκεψη σε escape room ή ακόμη και κάτι που θα κάνετε μαζί – όπως μια βόλτα με go-kart ή ιππασία. Αυτό που μετράει σε αυτή την ηλικία είναι η αίσθηση ανεξαρτησίας και ο κοινός χρόνος με τον νονό ή τη νονά.

Πάσχα: Τι να πάρω στο βαφτιστήρι ανάλογα με την ηλικία του

Για κάθε ηλικία: η προσωπική πινελιά που κάνει τη διαφορά

Υπάρχουν δώρα που δεν έχουν ηλικία — είναι εκείνα που, ανεξαρτήτως τι περιέχουν, μιλούν στην καρδιά. Τα προσωποποιημένα ή συναισθηματικά δώρα δεν ακολουθούν trends ή μόδες. Αντιθέτως, είναι εκείνα που διατηρούν τη σημασία τους για χρόνια, και πολλές φορές γίνονται αναμνηστικά που δεν αποχωρίζεται ποτέ το παιδί.

Μπορείς να δημιουργήσεις ένα κουτί-θησαυρό: ένα ξύλινο ή υφασμάτινο κουτί που μέσα του θα βάλεις μικρούς «θησαυρούς» – μια παλιά φωτογραφία σας, ένα μικρό δώρο από προηγούμενα χρόνια, μια χειρόγραφη κάρτα με ευχές ή με ένα γράμμα που θα διαβάσει όταν μεγαλώσει. Κάθε Πάσχα, μπορείς να προσθέτεις κάτι νέο, δημιουργώντας μια πολύτιμη συλλογή.

Μια άλλη όμορφη ιδέα είναι να χαρίσεις παιδικά κοσμήματα: ένα μενταγιόν με τα αρχικά του, ένα ασημένιο σταυρουδάκι, ένα βραχιολάκι με το όνομα ή την ημερομηνία της βάφτισης – που, όσο κι αν αλλάζουν τα γούστα, θα θυμίζει πάντα τη δική σας σύνδεση.

Επιπλέον, μπορείς να φτιάξεις ή να παραγγείλεις προσωποποιημένα αντικείμενα που θα χρησιμοποιεί καθημερινά: μια κούπα με το όνομά του, μια υφασμάτινη τσάντα για δραστηριότητες, ένα mousepad με φωτογραφία σας (για τα μεγαλύτερα παιδιά), ακόμα και ένα puzzle ή παιχνίδι με την εικόνα σας εκτυπωμένη πάνω του.

Αν το βαφτιστήρι σου αγαπάει τη ζωγραφική ή τη μουσική, μπορείς να του δωρίσεις ένα τετράδιο δημιουργίας: ένα σημειωματάριο με χειροποίητο εξώφυλλο και μια αφιέρωση στην πρώτη σελίδα, για να κρατά τις ιδέες, τις σκέψεις ή τα σχέδιά του. Αυτή η χειρονομία του δείχνει εμπιστοσύνη και τονώνει την αυτοεκτίμησή του.

Τέλος, μην υποτιμήσεις τη δύναμη του χειροποίητου. Ένα χειροποίητο μαξιλάρι, μια πλεκτή θήκη για το βιβλίο του, ένα αναμνηστικό μπρελόκ ή ακόμα και ένα γλαστράκι με φυτά που θα φροντίζετε μαζί, μπορεί να μετατραπεί σε μια μικρή ιεροτελεστία κάθε Πάσχα.

Αυτού του είδους τα δώρα δεν κοστίζουν απαραίτητα πολλά, αλλά απαιτούν χρόνο, σκέψη και αγάπη. Και γι’ αυτό έχουν μεγαλύτερη αξία. Είναι ένας τρόπος να του πεις «είσαι σημαντικό για μένα», χωρίς καν να μιλήσεις.

Διαβάστε εδώ