Πανελλαδικές εξετάσεις: Η μοναδική διαρροή θεμάτων που οδήγησε σε ακύρωση και επανάληψη εξετάσεων. Δείτε πώς ανακαλύφθηκε η διαρροή

Στην ιστορία των για την εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, υπήρξε μία και μοναδική περίπτωση όπου οι μαθητές κλήθηκαν – λόγω διαρροής θεμάτων – να εξεταστούν δύο φορές στο ίδιο μάθημα μέσα σε λίγες ημέρες. Το γεγονός αυτό σημειώθηκε τον Ιούνιο του 1979, κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων Εξετάσεων της Β’ Λυκείου, και έμεινε στην ιστορία ως το σκάνδαλο της διαρροής των θεμάτων.

Στις 13 Ιουνίου 1979, οι μαθητές ολοκλήρωσαν την εξέτασή τους στο μάθημα των Μαθηματικών, σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον που σηματοδοτούσε την εφαρμογή μιας νέας μεταρρύθμισης. Η μεταρρύθμιση στόχευε στον περιορισμό της παπαγαλίας, στον εκσυγχρονισμό των σχολικών προγραμμάτων και στην καθιέρωση διπλών Πανελληνίων Εξετάσεων στη Β’ και Γ’ Λυκείου.

Δείτε εδώ

Τα θέματα των Μαθηματικών χαρακτηρίστηκαν ιδιαίτερα απαιτητικά, γεγονός που προκάλεσε απογοήτευση στους περισσότερους υποψηφίους. Ήδη από την πρώτη ημέρα των εξετάσεων, στο μάθημα της Έκθεσης, το σύντομο θέμα («Πιστεύετε ότι η φιλοδοξία αποτελεί κίνητρο επιτυχίας για τα άτομα, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει αιτία της καταστροφής τους») είχε δείξει ότι το νέο σύστημα απαιτούσε κριτική ικανότητα και όχι αποστήθιση.

Οι πρώτες υποψίες και η αποκάλυψη της διαρροής

Οι πρώτες υποψίες για τη διαρροή ξεκίνησαν όταν, λίγο μετά την αποχώρηση από τα εξεταστικά κέντρα, ορισμένοι αφελείς υποψήφιοι πανηγύριζαν δημόσια ότι γνώριζαν εκ των προτέρων τα θέματα. Η εικόνα αυτή προκάλεσε αναστάτωση και κινητοποίηση των αρχών.

Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχε η δυνατότητα αποστολής των θεμάτων στα εξεταστικά κέντρα την ημέρα των εξετάσεων. Τα θέματα επιλέγονταν περίπου έναν μήνα νωρίτερα και στέλνονταν στα εξεταστικά κέντρα δύο ημέρες πριν την εκφώνησή τους, μέσα σε σφραγισμένους φακέλους, με συνοδεία περιπολικών. Στη συνέχεια φυλάσσονταν σε χρηματοκιβώτια μέχρι τη στιγμή της εξέτασης.

Όταν όμως επιβεβαιώθηκε ότι τα θέματα των Μαθηματικών είχαν διαρρεύσει – αφού βρέθηκαν λυμένα από την αστυνομία σε πίνακες φροντιστηρίων και σε σημειώσεις μαθητών – οι πρώτες υποψίες στράφηκαν προς τους υπευθύνους των εξεταστικών κέντρων. Τελικά, αποκαλύφθηκε ότι το έγκλημα της διαρροής είχε διαπραχθεί από τον τότε γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, Γ.Λ.

Ο μηχανισμός της διαρροής ήταν ιδιαίτερα μεθοδευμένος. Ο Γ.Λ., κατά τη διαδικασία επιλογής των θεμάτων, πίεζε το στυλό του έντονα στα επίσημα φύλλα, αφήνοντας αποτυπώματα σε κενά χαρτιά από κάτω. Τα αντίγραφα διακινήθηκαν στη συνέχεια σε φροντιστήρια έναντι χρηματικών αμοιβών.

Πανελλήνιες εξετάσεις: Πότε έγινε η μοναδική διαρροή θεμάτων

Για την αποφυγή νέας παραβίασης στην επαναληπτική εξέταση, το Υπουργείο Παιδείας έλαβε έκτακτα μέτρα ασφαλείας: τα νέα θέματα αποστάλθηκαν στα εξεταστικά κέντρα μέσω κρυπτογραφημένων ραδιοφωνικών σημάτων από τον ραδιοσταθμό της ΕΡΤ. Παράλληλα, τα νέα θέματα ήταν ελαφρώς πιο βατά, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το άγχος και η πίεση στους μαθητές.

Υπενθυμίζεται ότι η διαρροή αφορούσε τις Πανελλήνιες Εξετάσεις της Β’ Λυκείου. Ήταν η μοναδική φορά στην ιστορία των Πανελληνίων που αποκαλύφθηκε επίσημα διαρροή θεμάτων, οδηγώντας σε ακύρωση και επανάληψη εξέτασης. Το περιστατικό σημειώθηκε μόλις δεκαπέντε ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).

Η πολιτική αναταραχή ήταν έντονη. Ο Υπουργός Παιδείας, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης, ο Γ.Λ. καταδικάστηκε αρχικά σε 5,5 χρόνια κάθειρξη, ενώ οι συνεργοί του έλαβαν ποινές 3 και 4 ετών αντίστοιχα. Παρά την ακύρωση της πρώτης απόφασης από τον Άρειο Πάγο λόγω δικονομικών παραλείψεων, στη δεύτερη δίκη επιβλήθηκε τελικά στον Γ.Λ. ποινή κάθειρξης 4 ετών και 4 μηνών.

Το σκάνδαλο των Πανελληνίων του 1979 αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης, οδηγώντας σε αυστηρότερες διαδικασίες ασφαλείας και σε μεγαλύτερη έμφαση στη διαφύλαξη του αδιάβλητου χαρακτήρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Δείτε επίσης