Δεν χρειάζεται να είσαι social media expert / analyst/specialist/guru/enthusiast κι όλα αυτά τα βαρύγδουπα και παντελώς ανούσια πράγματα για να καταλήξεις σε ένα απλό συμπέρασμα: Τα social media δεν έχουν αλλάξει απλά την καθημερινότητα της ζωής μας, αλλά έχουν επηρεάσει βαθύτατα και τον τρόπο που επικοινωνούμε με τους γονείς μας.
Βλέπεις, μπορεί η δική μας γενιά να ήταν αυτή που ανακάλυψε πρώτη και μυήθηκε στα social media, όμως σιγά μην έμεναν απ’ έξω απ’ το πάρτι οι γονείς μας. Κι επειδή η ζωή κάνει κύκλους, όπως όταν ήμασταν παιδάκια μας έλυναν όλες τις λογικές κι απίθανες απορίες οι γονείς μας, ήρθε πλέον η δική μας σειρά να τους λύσουμε όλες τις απίθανες απορίες σχετικά με τα social media και κυρίως το Facebook, αφού αυτό είναι μακράν το πιο δημοφιλές μέσο στις τάξεις των γονέων.
Ακολουθούν όλοι οι τύποι σχέσεων των γονιών με το Facebook και κατ’ επέκταση με σένα. Είμαι βέβαιος ότι μέσα σε αυτούς θα αναγνωρίσεις και τους δικούς σου.
Οι γονείς expert που σχολιάζουν τα πάντα
Κάνουν share ειδήσεις που τους ενδιαφέρουν, πατάνε like σε όλους τους φίλους τους, ανεβάζουν φωτογραφίες, σχολιάζουν τις δικές σου φωτογραφίες, σου στέλνουν μηνύματα στο messenger. Με λίγα λόγια, χρησιμοποιούν το Facebook σαν κανονικοί άνθρωποι, με μια μικρή λεπτομέρεια: Το παρακάνουν. Η δραστηριότητά τους ξεπερνάει ακόμα κι αυτή της σελίδας ενός έφηβου κοριτσιού και το μισό σου timeline αποτελείται από τις δικές τους αναρτήσεις-σχόλια-likes. Όταν μάλιστα οι γονείς είναι συνταξιούχοι, ο αριθμός των αναρτήσεων απλώς απογειώνεται.
Αριθμός φίλων: Πάνω από 1000.
Έχεις σκεφτεί να τους κάνεις unfriend; Ναι, αν κι η καλύτερη λύση είναι απλά το unfollow.
Οι γονείς που έχουν φίλους μόνο τα παιδιά τους
Σε αντίθεση με τους υπερδραστήριους γονείς της παραπάνω κατηγορίας, οι συγκεκριμένοι έχουν μόνο ένα στόχο: Να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των παιδιών τους. Δεν το κάνουν κακοπροαίρετα, ούτε θέλουν -σκοπίμως- να γίνουν αδιάκριτοι. Απλά χαίρονται και καμαρώνουν βλέποντας τις φωτογραφίες που ποστάρουν και δεν χάνουν φυσικά την ευκαιρία να τις σχολιάσουν στο επόμενο οικογενειακό γεύμα. “Πολύ σας χάρηκα με τη Δανάη στη φωτογραφία που ανέβασες. Αδυνάτισε αυτή ε;”
Αριθμός φίλων: Όσοι και τα παιδιά τους.
Έχεις σκεφτεί να τους κάνεις unfriend; Όχι, αλλά δεν ανήκουν πια στον κύκλο που βλέπει όλα όσα ποστάρεις.
Οι γονείς που σκορπίζουν αγάπη στα παιδιά τους
Μοιάζει αρκετά με την προηγούμενη κατηγορία, με μια μεγάλη διαφορά: Δεν περιορίζονται στην παρατήρηση αλλά σκορπάνε απλόχερα την αγάπη στα παιδιά τους σε κάθε τους πoστ. Τα like στις φωτογραφίες πέφτουν βροχή με τη συνοδεία σχολίων όπως “σε καμαρώνω αγόρι μου”, “τι ωραία που τα γράφεις”, “φτου σου, κούκλος είσαι σε αυτή τη φωτογραφία” και φυσικά τις απαραίτητες καρδούλες και χαμογελάκια.
Αριθμός φίλων: Από 5 μέχρι 50.
Έχεις σκεφτεί να τους κάνεις unfriend; Ναι, αλλά κατά βάθος απολαμβάνεις το κύμα αγάπης που εισπράττεις.
Οι γονείς που δεν μπορούν με τίποτα να καταλάβουν ότι όσα κάνουν φαίνονται. Σε όλους
Πατάνε like σε γυμνές φωτογραφίες, κάνουν like σε πονηρές σελίδες, κάνουν σχόλια σε πρόστυχα ποστ και προσβλητικά αστεία κι όταν τους κάνεις παρατήρηση απαντάνε με το αφοπλιστικό “καλά, εσύ που το είδες;” Με λίγα λόγια, δεν μπορούν με τίποτα να κατανοήσουν τη δημόσια λογική του μέσου, προερχόμενοι από παλαιότερες, πιο αθώες εποχές. Συνήθως, ανήκουν και σε αυτούς που κάνουν like τα δικά τους ποστ.
Αριθμός φίλων: Από 50 μέχρι 100.
Έχεις σκεφτεί να τους κάνεις unfriend; Όχι, γιατί χωρίς τις παρατηρήσεις σου θα είναι πια τελείως ανεξέλεγκτοι.
Οι γονείς που δεν θα καταλάβουν ποτέ πώς δουλεύει το Facebook
Είναι οι γονείς που δεν σε παίρνουν πια τηλέφωνο για να δουν τι κάνεις και αν χρειάζεσαι κάτι, αλλά για να εκφράσουν την καθημερινή τους απορία σχετικά με το Facebook. Απ’ το πώς αλλάζει η φωτογραφία του προφίλ τους μέχρι και τον τρόπο που στέλνουν emoticon στο messenger. Το κακό είναι πως ενώ κάποιοι γονείς μοιάζουν περισσότερο εξοικειωμένοι, κάποιοι άλλοι δεν λένε να μπουν στη λογική του Facebook με τίποτα και ακόμα και ένα απλό share τους μοιάζει γολγοθάς. Ένας γολγοθάς τον οποίο είναι δικό σου καθήκον να τους βοηθήσεις να περάσουν. Τζάμπα σου άλλαζαν τις πάνες όταν ήσουν μωράκι;
Αριθμός φίλων: Όσους έκανες add εσύ, αφού ακόμα δεν έχουν καταλάβει πώς να το κάνουν μόνοι τους.
Έχεις σκεφτεί να τους κάνεις unfriend; Όχι, οι απορίες τους δεν έχουν καμία σχέση με το αν είσαι φίλος τους.
Οι γονείς που έχουν αντικαταστήσει το τηλέφωνο με το Facebook
Κάποτε η μητέρα σου σε έπαιρνε τηλέφωνο ανά δυο ώρες, για να δει αν ζεις, αν έφαγες, αν την αγαπάς κι αν τη σκέφτεσαι. Χάρη στο Facebook, τα ενοχλητικά τηλέφωνα έδωσαν τη θέση τους στο messenger, το οποίο -στο μυαλό των γονέων- είναι πιο διακριτικό. Πού να καταλάβουν τη ζημιά που σου κάνουν όταν είσαι στο σπίτι με το κορίτσι και στις 2 το πρωί σου έρχεται μήνυμα απ’ την μαμά που γράφει “ματάκια μου που τριγυρνάς; σ’αγαπώ πολύ”.
Αριθμός φίλων: 5-10.
Έχεις σκεφτεί να τους κάνεις unfriend; Πάρα πολλές φορές.
Οι γονείς που γκρινιάζουν για την έλλειψη αγάπης (και likes)
“Δεν είδες τη φωτογραφία που ανέβασα; Γιατί δεν μου έκανες like;”. “Σχολίασα κάτω από το κείμενο που ανέβασες, γιατί δεν μου απάντησες;”. Μερικές φορές οι γονείς γκρινιάζουν περισσότερο κι από ερωτευμένο 15χρονο που η αγαπημένη του άργησε είκοσι λεπτά να απαντήσει σε ένα μήνυμα και δεν μπορούν με τίποτα να δεχτούν την απόρριψη. Δυστυχώς, μαζί με την αποδοχή φιλίας, αποδέχεσαι και τις ευθύνες που της αναλογούν.
Αριθμός φίλων: 50-100.
Έχεις σκεφτεί να τους κάνεις unfriend; Πιθανότατα τους έχεις ήδη κάνει.
Οι γονείς που ποστάρουν ντροπιαστικές φωτογραφίες των παιδιών τους
Δεν τους αρκούν οι καρδούλες και τα χαμογελάκια στα ποστ των παιδιών τους για να δείξουν την αγάπη τους. Αντίθετα, επιστρατεύουν τις πιο ντροπιαστικές και αμήχανες φωτογραφίες, με πρωταγωνιστές τα παιδιά τους να κατουριούνται, να κλαίνε, να παίζουν στις λάσπες, να έχουν άσχημα κουρέματα και ακόμη πιο άσχημα ρούχα και φυσικά, να είναι γυμνά. Γιατί αν δεν σε δουν γυμνό σε ηλικία 8 ετών όλοι οι φίλοι σου (αφού φυσικά οι γονείς σου έχουν φίλους όλους τους πραγματικούς σου φίλους), ποιος θα σε δει;
Αριθμός φίλων: Ο ίδιος με τους δικούς σου.
Έχεις σκεφτεί να τους κάνεις unfriend; Ανούσιο, το θέμα είναι να τους κάνουν unfriend κι οι φίλοι σου.
Οι γονείς που νομίζουν ότι το Facebook είναι το Google
Ποστάρουν άκυρα πράγματα, αναζητώντας απαντήσεις. Τώρα από ποιον αναμένουν αυτές τις απαντήσεις, παραμένει άγνωστο. Από τον ίδιο τον Ζούκερμπεργκ, από εσένα, απ’ τον Θεό, απ΄το Ίντερνετ; Απολαυστικοί, αρκεί να μην αναζητούν πονηρά πράγματα.
Αριθμός φίλων: 5-25.
Έχεις σκεφτεί να τους κάνεις unfriend; Όχι, απλά προσπαθείς να τους μάθεις τη διαφορά Facebook και Google.
Οι γονείς που άνοιξαν σελίδα και δεν ξέρουν καν τους κωδικούς τους
Βασικά, τους άνοιξες σελίδα επειδή σε έπρηξαν και μετά την παράτησαν, χωρίς να ασχοληθούν ποτέ ξανά μαζί της. Έκτοτε, παραμένει ανενεργή και κρίνοντας απ’ τις παραπάνω περιπτώσεις, μάλλον πρόκειται για το ιδανικότερο για όλους σενάριο.
Αριθμός φίλων: 1 (εσένα).
Έχεις σκεφτεί να τους κάνεις unfriend; Είτε τους κάνεις, είτε όχι, δεν θα υπάρξει η παραμικρή διαφορά.
Οι γονείς που ανακατεύονται στα ποστ των παιδιών τους
Παρεμβαίνουν στις συζητήσεις με τους φίλους σου, απαντάνε με αστειάκια στα ποστ σου, παίρνουν θέση στις διαφωνίες σου. Αισθάνεσαι πως ό,τι κι αν κάνεις, οι γονείς σου είναι εκεί και σε παρακολουθούν, έτοιμοι να σχολιάσουν. Βασικά σου έχουν καταστρέψει το Facebook.
Αριθμός φίλων: 2.000.
Έχεις σκεφτεί να τους κάνεις unfriend; Συνεχώς.
Οι γονείς που κάνουν πολιτική καμπάνια
Πρόκειται για τους κλασικούς καφενειακούς γονείς που λατρεύουν να προχωράνε σε βαρύγδουπες και βαθυστόχαστες πολιτικές αναλύσεις και πλέον έχουν το απόλυτο βήμα. Φλογερά ποστ υπέρ ή κατά των κυβερνήσεων, εριστικά σχόλια, στοχευμένα likes. Για τους γονείς (συνήθως πατεράδες) αυτούς, το Facebook είναι το ακροατήριο που πάντοτε αναζητούσαν.
Αριθμός φίλων: 1500.
Έχεις σκεφτεί να τους κάνεις unfriend; Ναι, αλλά φοβάσαι μην εκληφθεί ως πολιτικό μήνυμα.
Οι γονείς που μιλάνε συνέχεια μεταξύ τους
Ποστάρει ο ένας στο wall του άλλου, σχολιάζουν, γίνονται άβολοι και δεν υπολογίζουν ούτε ότι τους βλέπουν τα παιδιά τους, ούτε ότι τους βλέπει όλος ο υπόλοιπος κόσμος. Το πιο αστείο είναι ότι συνήθως ο ένας κάθεται στην κουζίνα κι ο άλλος στο σαλόνι και συζητάνε μέσω του Facebook, επειδή είναι πλέον μοντέρνοι.
Αριθμός φίλων: 100, όμως οι υπόλοιποι 99 είναι γι’ αυτούς απλώς αόρατοι,
Έχεις σκεφτεί να τους κάνεις unfriend; Όχι, αλλά και να τους κάνεις δεν θα το προσέξουν.
Οι γονείς που κάνουν νέες παρέες στο Facebook
Στις συζητήσεις σας πετάνε πλέον άκυρα ονόματα, αναφέροντας ότι “μου είπε χθες ο Γιώργος”, “λέγαμε με την Αντωνία”. Όταν τους ρωτάνε ποιοι είναι όλοι αυτοί, σου απαντάνε με το αφοπλιστικό “ένας φίλος μου απ’ το Facebook”. Συμμετέχουν σε όλα τα γκρουπ που τους ενδιαφέρουν και σκέφτονται σοβαρά να γνωρίσουν κάποιους από κοντά, με την ίδια άγνοια κινδύνου που θα το έλεγε κι ένας 12χρονος.
Αριθμός φίλων: Σκέφτονται να ανοίξουν δεύτερο προφίλ.
Έχεις σκεφτεί να τους κάνεις unfriend; Όχι, ίσα-ίσα που σκέφτεσαι να μπεις κι εσύ στα διάφορα γκρουπ για να καταλάβεις που έχουν μπλεξει.