Επτά άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο κρατούν κυριολεκτικά τα κλειδιά της ασφάλειας του παγκόσμιου internet.


Κάθε ένα από αυτά τα κλειδιά έχει πρόσβαση σε μια θυρίδα ασφαλείας, η οποία περιέχει μια έξυπνη κάρτα, η οποία συνδυάζεται με όλες τις άλλες κάρτες για να δημιουργηθεί ένα πρωτεύον κλειδί.
Αυτό το πρωτεύον κλειδί ελέγχει ένα από τα κεντρικά μέτρα ασφαλείας του Διαδικτύου, γνωστό ως Domain Name System ή DNS (Σύστημα Ονομάτων Τομέων ή Χώρων ή Περιοχών, ελληνιστί). Το DNS είναι αυτό που μας δίνει τη δυνατότητα να μπούμε σε μια ιστοσελίδα, όπως το http://www.google.com, αντί να πληκτρολογούμε μια σειρά αριθμών γνωστή ως διεύθυνση IP, όπως η http://74.125.24.72.

Οι κλειδοκράτορες υπάρχουν για να είναι βεβαιωμένο ότι κάθε διεύθυνση ιστοσελίδας είναι αυθεντική. Αν δεν το έκαναν αυτό, εκατοντάδες πλαστές διευθύνσεις θα μπορούσαν να ξεπροβάλλουν και να στέλνουν τον κόσμο σε κακόβουλες ιστοσελίδες (ορίστε;…).

Το πρωτεύον κλειδί μπορεί επίσης να ανακατασκευάσει όλο το σύστημα σε περίπτωση καταστροφής.

Αλλά πώς μπορεί κάποιος να αποκτήσει τόση πολύ δύναμη;

Απλά με μια αίτηση online.

Το Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann), η ιδιωτική αμερικανική εταιρία που τρέχει το σύστημα, έλαβε 40 αιτήσεις στην αρχική της καταχώρηση για 21 θέσεις. Κάθε κλειδοκράτορας επιλέχθηκε με βάση την εμπειρία του -όλοι έχουν μακρά σταδιοδρομία στον τομέα της ασφάλειας στο διαδίκτυο- και με βάση την χώρα που ζουν, μιας και υπάρχουν όρια στον αριθμό των κλειδιών που μπορεί να έχει κάθε χώρα.

Κάθε φορά που συναντάται η ομάδα, υφίστανται ακραία μέτρα ασφαλείας: περνάνε μέσα από δύο πόρτες που η κάθε μια απαιτεί μια έξυπνη κάρτα, έναν κωδικό pin και μια σάρωση χειρός σε διάφορες ακολουθίες. Έπειτα, περνάνε από μια τρίτη που χρησιμοποιεί σαρωτή ίριδας.

Δεν υπάρχει όριο στο πόσο καιρό μπορεί να είναι κάποιος κλειδοκράτορας. Από την στιγμή που δημιουργήθηκε η ομάδα, μόνο ένας έχει παραιτηθεί.

Περισσότερες πληροφορίες .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025