παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η νέα αυτή πρόταση δεν προβλέπει κανένα όριο όσον αφορά την περίοδο ή τη συχνότητα χρήσης των κινητών τηλεφώνων στο εξωτερικό της χώρας, εντός της ΕΕ. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Επιτροπή, παρέχει ικανοποιητικές διασφαλίσεις για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας κατά των πιθανών καταχρήσεων.
Ειδικότερα, ο νέος μηχανισμός θα βασίζεται στην αρχή της κατοικίας ή του «σταθερού δεσμού» που ενδέχεται να έχουν κάποιοι καταναλωτές με κάποιο κράτος-μέλος της ΕΕ (δηλαδή θα πρέπει να αποδεικνύεται η «συχνή» και «ουσιαστική» παρουσία του χρήστη στο κράτος-μέλος του παρόχου περιαγωγής). Όπως εξήγησαν οι αρμόδιοι επίτροποι Άνσιπ και Έτινγκερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στις Βρυξέλλες, αυτό γίνεται για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κάποιος καταναλωτής να αγοράσει μια κάρτα SIM από χώρα με φθηνές χρεώσεις και να τη χρησιμοποιεί σε άλλη χώρα με πιο ακριβές χρεώσεις.
«Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν σχετικά με την πρότασή μας για τερματισμό των χρεώσεων περιαγωγής», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπεύθυνος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, Άντρους Άνσιπ.
Η προηγούμενη πρόταση που αποσύρθηκε έπειτα από εντολή του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προέβλεπε πως οι εταιρίες θα μπορούσαν να επιβάλλουν χρεώσεις περιαγωγής στους καταναλωτές που χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους στο εξωτερικό για περισσότερες από 90 ημέρες το χρόνο ή περισσότερες από 30 ημέρες στη σειρά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το Κολέγιο των Επιτρόπων θα εγκρίνει την τελική πρόταση έως τις 15 Δεκεμβρίου 2016, μετά το πέρας της περιόδου διαβουλεύσεων με το Σώμα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC), τα κράτη-μέλη και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.