Κορονοϊός: Δυο γυναίκες διώκονται γιατί φέρεται να δημιούργησαν online κύκλωμα πώλησης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Οι γυναίκες έκαναν την απάτη μέσω λογαριασμού στο Instagram και καταχώρισης των ονομάτων των πελατών τους στη βάση δεδομένων της πολιτείας της Νέας Υόρκης για τους ανοσοποιημένους, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Μανχάταν χθες Τρίτη.
Ο εισαγγελέας Σάιρους Βανς ο νεότερος απήγγειλε κατηγορίες στην Τζάσμιν Κλίφορντ, 31 ετών, κάτοικο Λίντχερστ (Νιού Τζέρζι) και στη Ναντέιζα Μπάρκλεϊ, κάτοικο Μπέλπορτ (Νέα Υόρκη), για πλαστογραφία επίσημου εγγράφου κατά συρροή και συνωμοσία, κατηγορίες σε πλημμεληματικό βαθμό.
Ο κ. Βανς απήγγειλε επίσης κατηγορίες σε 13 εργαζόμενους σε νοσοκομεία, γηροκομεία και ιατρικές και νοσηλευτικές σχολές για αγορά και κατοχή πλαστών δημόσιων εγγράφων, που φέρονται να αγόρασαν από την κυρία Κλίφορντ. Η κυρία Μπάρκλεϊ φέρεται να καταχώριζε τα ονόματά τους στη βάση δεδομένων των εμβολιασμένων πολιτών της Νέας Υόρκης.
Η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα καθώς η ζήτηση για πλαστές κάρτες εμβολιασμού κατά της COVID-19 αυξάνεται στις ΗΠΑ τελευταία, αφού ολοένα περισσότερες πολιτειακές κυβερνήσεις και τοπικές αυτοδιοικήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία και επιχειρήσουν καθιστούν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των εργαζομένων, των μαθητών και φοιτητών τους.
Ο εισαγγελέας τόνισε πως οι εταιρείες που διαχειρίζονται ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως η Facebook, στην οποία ανήκει το Instagram, οφείλουν να λάβουν μέτρα άμεσα για την αποτροπή της απάτης στις πλατφόρμες τους.
«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά για να αρκεστούμε σε μερικές διώξεις εναντίον ανθρώπων που πουλάνε πλαστές κάρτες εμβολιασμού, ενώ ξεπετιούνται άλλοι στη θέση τους», εξήγησε ο κ. Βανς. «Η παραχάραξη, η αγορά και η πώληση πλαστών καρτών εμβολιασμού είναι σοβαρά αδικήματα, με σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η κυρία Κλίφορντ, που αυτοχαρακτηρίζεται επιχειρηματίας με διάφορες ψηφιακές εταιρείες, άρχισε να διαφημίζει τις πλαστές κάρτες εμβολιασμού για την COVID-19 μέσω του λογαριασμού της στο Instagram, με όνομα χρήστη @AntiVaxMomma, τον Μάιο. Πούλησε κάπου 250 πλαστές κάρτες έναντι 200 δολαρίων έκαστη μέσω του ιστότοπου, κατά τον κ. Βανς.
Αν οι πελάτες κατέβαλαν επιπλέον 250 δολάρια, η κυρία Μπάρκλεϊ, εργαζόμενη σε κλινική της Νέας Υόρκης, καταχώριζε το όνομα του πελάτη ή της πελάτισσας στη βάση δεδομένων για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί. Έχει καταχωρίσει τουλάχιστον 10 ονόματα ανθρώπων οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν έχουν εμβολιαστεί στη βάση δεδομένων της πολιτείας.
Δεν ήταν διαθέσιμοι οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο γυναικών για να σχολιάσουν την υπόθεση.
Τα εμβόλια για την COVID-19 στις ΗΠΑ είναι ευρύτατα διαθέσιμα και χορηγούνται δωρεάν.