Λίγο πριν από τις 12:30 η σορός του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας έφτασε στον ιερό ναό στο Παγκράτι. Το φέρετρό του ήταν καλυμμένο με την ελληνική σημαία.
Με τιμές αρχηγού κράτους τελέστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η κηδεία του πρώην Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, o οποίος πέθανε σε ηλικία 92 ετών.
Η εξόδιος ακολουθία, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, στο Παγκράτι, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, του προέδρου του ΚΚΕ, κ. Δημήτρη Κουτσούμπα και της προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.
Λίγο πριν από τις 12:30 η σορός του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας έφτασε στον ιερό ναό στο Παγκράτι. Το φέρετρό του ήταν καλυμμένο με την ελληνική σημαία.
Από τους πρώτους που έφτασαν στην εκκλησία ήταν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, και ο Γ.Γ. του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας. Το «παρών» έδωσε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνταντίνος Φλώρος.
Σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης αποδόθηκαν κατά την κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια οι τιμές που προσήκουν σε Αρχηγό Κράτους.
Τηρήθηκε επίσης δημόσιο πένθος από την ημέρα του θανάτου του και για τρεις ημέρες, καθώς και κατά την ημέρα της κηδείας του. Επιπλέον αποφασίσθηκε οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας μέχρι και την ημέρα της κηδείας του.
Η ζωή και η πορεία του Κάρολου Παπούλια
Ο Κάρολος Παπούλιας γεννήθηκε στο χωριό Μολυβδοσκέπαστος Ιωαννίνων και ήταν γιος του υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών.
Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Διεθνείς Σχέσεις) και στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο). Η διδακτορική διατριβή του είχε τίτλο: Erwerb und Verlust des unmittelbaren Besitzes im griechishen und deutschen Recht” («Η κτήση και η απώλεια της Νομής κατά το ελληνικό και γερμανικό δίκαιο»).
Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ιωαννίνων για 26 χρόνια (1977-2004). Στην πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου διορίστηκε Υφυπουργός Εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1984, για να αναβαθμιστεί στη συνέχεια σε Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών. Την περίοδο 1985-1989 διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών, ενώ στην οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα 1989-1990 διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών επανήλθε το 1993, για να παραμείνει μέχρι το 1996 και την παραίτηση της Κυβέρνησης Παπανδρέου, ενόψει της εκλογής του Κώστα Σημίτη στο αξίωμα του Πρωθυπουργού. Τέλος, διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Στις 12 Δεκεμβρίου 2004 προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπέρ της πρότασης εκφράστηκε και το ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου του 2005 ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο με 279 ψήφους.
Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας με 266 ψήφους στο σύνολο των 298 ψηφισάντων. Υπερψηφίστηκε από σύσσωμες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Με το αποτέλεσμα αυτό έγινε ο τρίτος Πρόεδρος που επανεξελέγη για δεύτερη θητεία. Ήταν νυμφευμένος με τη Μαρία Πάνου και είχε τρεις κόρες.