Νέες θεραπείες βελτιώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών που πάσχουν από ασθένειες του ήπατος, όπως η

Όσον αφορά στην εξέλιξη της εκρίζωσης της χρόνιας ηπατίτιδας C με την ευρεία χρήση των νέων, πολύ αποτελεσματικών θεραπειών που αποτελεί τα τελευταία χρόνια στόχο της ελληνικής ηπατολογικής κοινότητας, σε εφαρμογή των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο Συνέδριο τονίστηκε ότι η έλευση της πανδημίας αποτέλεσε τροχοπέδη στις μέχρι τώρα προσπάθειες υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου για τη νόσο

Τα νεότερα θεραπευτικά δεδομένα σε όλο το φάσμα των παθήσεων του ήπατος και των χοληφόρων, που βελτιώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με παθήσεις του ήπατος, παρουσιάστηκαν στο 18o Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στα προβλήματα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με ηπατίτιδα C, λόγω πανδημίας.

«Τα νεότερα φάρμακα που περιλαμβάνουν παράγοντες μοριακής στόχευσης και μόρια ανοσοθεραπείας εμπλουτίζουν τη θεραπευτική μας φαρέτρα για τον τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του ήπατος, δίνοντας στον ιατρό τη δυνατότητα να διαθέτει πλέον ένα φάσμα επιλογών για τον ηπατοπαθή με καρκίνο είτε ως πρώτη γραμμή θεραπείας είτε στην αποτυχία αυτής», τόνισε ο Σπήλιος Μανωλακόπουλος, γαστρεντερολόγος – ηπατολόγος, καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος.

Εκρίζωσης της χρόνιας ηπατίτιδας C

Όσον αφορά στην εξέλιξη της εκρίζωσης της χρόνιας ηπατίτιδας C με την ευρεία χρήση των νέων, πολύ αποτελεσματικών θεραπειών που αποτελεί τα τελευταία χρόνια στόχο της ελληνικής ηπατολογικής κοινότητας, σε εφαρμογή των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο Συνέδριο τονίστηκε ότι η έλευση της πανδημίας αποτέλεσε “τροχοπέδη” στις μέχρι τώρα προσπάθειες υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου για τη νόσο.

Σύμφωνα με τον κ. Μανωλακόπουλο «η καθυστέρηση της ένταξης στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης των εξετάσεων ελαστογραφίας ήπατος και προσδιορισμού γονοτύπου του ιού, παρότι έχει ήδη υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση, δυσχεραίνει την ολοκλήρωση του ελέγχου των ασθενών για την υποβολή φακέλου στις επιτροπές έγκρισης θεραπείας.

Ειδικά η διενέργεια της γονοτύπωσης του ιού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάθεση του αιτήματος, ενώ το υψηλό κόστος πραγματοποίησης της εξέτασης λειτουργεί αποτρεπτικά στην πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία, ειδικά σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Επίσης οι περιορισμοί στη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων και η αποφυγή συγχρωτισμού στους χώρους συλλογικής διαβίωσης (φυλακές, μονάδες θεραπευτικής υποκατάστασης κλπ.) επίνοσων ομάδων κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού έθεσαν φραγμούς στην πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία, ένα πρόβλημα που πλέον γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθεί».

Στο Συνέδριο έγινε ιδιαίτερη αναφορά για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, μια πάθηση που αφορά ολοένα αυξανόμενο αριθμό ασθενών στο δυτικό κόσμο και για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της οποίας γίνεται μεγάλη και στοχευμένη προσπάθεια.

Ακόμη οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις προσπάθειες ανεύρεσης πιο αποτελεσματικών θεραπειών για τη χρόνια ηπατίτιδα Β, που αποσκοπούν να εκριζώσουν οριστικά τον ιό, τον οποίο οι μέχρι σήμερα θεραπευτικές επιλογές επιτρέπουν ήδη να ελέγχεται αποτελεσματικά. Τονίσθηκε ότι τα υπάρχοντα φάρμακα βελτιώνουν την επιβίωση αναστέλλοντας την εξέλιξη προς κίρρωση αλλά και μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.

Τέλος, στο Συνέδριο έγινε και αναφορά στη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών στην προσπάθεια υποβοήθησης της ηπατικής αναγέννησης και της υποκατάστασης της ηπατικής λειτουργίας με τη χρήση βλαστοκυττάρων και τεχνολογιών τρισδιάστατης εκτύπωσης.

ΑΠΕ ΜΠΕ