Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things-IοT), γνωστό και ως Διαδίκτυο των Πάντων, αποτελεί την επόμενη ψηφιακή βιομηχανική επανάσταση, στην οποία «ποντάρει» η Ευρώπη, γι’ αυτό η Ελλάδα, από την πλευρά της, έχει κάθε λόγο να μην χάσει το τρένο.
Μεταξύ άλλων, πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση ένα σχέδιο δράσης για τη δημιουργία ενός ελληνικού Οργανισμού, που θα προωθεί συστηματικά την καινοτομία στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων.
Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα εκδήλωσης που διοργάνωσαν σήμερα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), εθνικό σημείο επαφής για το Πρόγραμμα Πλαίσιο “Ορίζοντας 2020” (Horizon 2020) της ΕΕ, και η ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Alliance for the Internet of Things Innovation – AIOTI), με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων αφορά τη διασύνδεση ανθρώπων, «έξυπνων» μηχανών, οικιακών συσκευών, απλών αντικειμένων και διαδικασιών, δημιουργώντας νέες δυνατότητες και προοπτικές για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες – καταναλωτές – χρήστες. Βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud), στα «μεγάλα δεδομένα» (big data) και στην κινητή τηλεφωνία πέμπτης γενιάς (5G).
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, οι σχετικές επενδύσεις στην έρευνα για το ΙοΤ που θα γίνουν διεθνώς μέσα στην επόμενη πενταετία, εκτιμώνται στο αστρονομικό ποσό των 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η σχετική παγκόσμια αγορά (κύκλος εργασιών) αναμένεται να αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 20% έως το τέλος της δεκαετίας. Τα διασυνδεμένα αντικείμενα και συσκευές κάθε είδους εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 30 δισεκατομμύρια έως το 2020, ενώ ήδη από το 2018 θα είναι διπλάσια σε αριθμό σε σχέση με όλα τα κινητά τηλέφωνα στη Γη.
Όπως τονίσθηκε, το ΙοΤ μπορεί να αλλάξει τους κανόνες του «παιγνιδιού», γι’ αυτό η Ευρώπη έχει κάθε λόγο να έχει ηγετικό ρόλο στις εξελίξεις – και η Ελλάδα να συμμετάσχει στην επερχόμενη αλλαγή, διευρύνοντας τη συμμετοχή της στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε σε ειδικό πάνελ η θεσμοθέτηση μιας εθνικής οργάνωσης για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, η οποία θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί η καινοτομία στο χώρο του IoT στην Ελλάδα, παράλληλα με τις ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο συντονιστής του ΑΙΟΤΙ στην χώρα μας Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του «Δημόκριτου», ανέφερε ότι για να γίνει αποδεκτό το Διαδίκτυο των Πραγμάτων από τους πολίτες, πρέπει να επικεντρώνεται στις ανάγκες των χρηστών και να διασφαλίζει την ασφάλεια, εμπιστοσύνη και ιδιωτικότητα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε η Συμμαχία για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΑΙΟΤΙ) και οι τρέχουσες τεχνολογικές και ερευνητικές προτεραιότητές της. Η Συμμαχία, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015, δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περίπου 20 εταιρείες και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο του IoT. Η AIOTI έχει ως στόχο να εξασφαλίσει στην ΕΕ το προβάδισμα στις σχετικές τεχνολογίες, δημιουργώντας ένα δυναμικό ευρωπαϊκό «οικοσύστημα ΙοΤ».
Επιπλέον, στην εκδήλωση αναλύθηκαν οι σχετικές δυνατότητες χρηματοδότησης για έρευνα και καινοτομία μέσα από τον «Ορίζοντα 2020» μέσα από μεγάλης κλίμακας πιλοτικά προγράμματα, τα οποία παρουσίασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πέτερ Φις. Το 2015 δόθηκαν χρηματοδοτήσεις 51 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016 για έρευνα πάνω στο ΙοΤ θα δοθούν ευρωπαϊκά κονδύλια 100 εκατ. ευρώ και άλλα 40 εκατ. το 2017.
Οι τομείς προτεραιότητας της ΕΕ προς χρηματοδότηση είναι οι «έξυπνες» πόλεις που διευκολύνουν τη διαβίωση ιδίως των ηλικιωμένων, η «έξυπνη» γεωργία και η διατροφική ασφάλεια, τα «έξυπνα» ρούχα και άλλες ″φορέσιμες″ συσκευές (wearables), τα «έξυπνα» (αυτόνομα) οχήματα και η «έξυπνη» βιομηχανική παραγωγή.
Ακόμη, παρουσιάσθηκαν καλές πρακτικές από έργα που έχουν ήδη επιλεγεί προς χρηματοδότηση στο χώρο του Διαδικτύου των Πραγμάτων. Ήδη έχει καταγραφεί αξιόλογο ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς, με συμμετοχή στα σχετικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Τέτοια προγράμματα με ελληνική συμμετοχή, μεταξύ άλλων, είναι τα Symbiote (Intracom), Agile (Create-net) και Vicinity (EKETA).