Πέραν των επιταγών της θρησκευτικής παράδοσης, η νηστεία της σαρακοστής αποτελεί… μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού.
Τα οφέλη είναι σημαντικά όχι μόνο για όσους νηστεύουν και τις 40 μέρες, αλλά και γι’ αυτούς που στερούνται κάποιων τροφών για μικρότερο διάστημα.
Το μεγάλο διατροφικό πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών. Έτσι, ενώ η συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών είναι τα 25-30γραμ. την ημέρα, στη νηστεία λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων η ποσότητα φτάνει τα 30-42 γραμ. την ημέρα.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου.
Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά και το ελαιόλαδο θωρακίζουν τον οργανισμό με καροτίνες (β-καροτίνη, λυκοπένιο), φλαβονοειδή (κουερσιτίνη και λουτεϊνη) που προστατεύουν από τον διαβήτη και βιταμίνες που προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση και τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επίσης, η μείωση της κατανάλωσης του κορεσμένου λίπους που συναντάται σε γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα και θεωρείται πλέον ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, συγκαταλέγεται στα σημαντικά πλεονεκτήματα της νηστείας.