Γράφει ο Δ. Ζ. σύμβουλος ψυχολογίας
Με τη διαβίωση στη φύση, οι θετικές συνήθειες που απαιτούνται, επιβάλλονται ή απλά προδιατίθενται είναι πολλές, όπως η οικολογική…
συνείδηση, η αγάπη για τη φύση κ.ο.κ. , αλλά εκτός αυτών, ακόμα και οι δραστηριότητες, κάθε μία με τον τρόπο της, αναμφισβήτητα προσφέρουν οφέλη στην λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Μία δραστηριότητα που το επιτυγχάνει αυτό είναι η πεζοπορία
ή απλά λέγοντας το περπάτημα.
Ανέκαθεν μία από τις ενδόμυχες ανάγκες του ανθρώπου ήταν και είναι, να ταξιδεύει μακριά γρήγορα και αγόγγυστα , αυτό σε βάθος χρόνου και στην σημερινή εξέλιξη μας, έχει σαν αποτέλεσμα ακόμα και για τους πιο κοντινούς προορισμούς, κάποιος να μην επιλέγει για την μετάβαση του το περπάτημα! Βέβαια για αρκετούς, έστω και υποσυνείδητα τους επηρεάζει το περιβάλλον μιας μεγαλούπολης, αφού σε αρκετές των περιπτώσεων ευθύνεται για προβλήματα σε ψυχικούς τομείς. Για αυτό το λόγο το ιδανικότερο, με σκοπό να αποκομίσουμε όλα αυτά που μπορεί να μας προσφέρει το περπάτημα σε συνδυασμό με την φύση και την υγεία που μας προσφέρει αυτή, είναι να επιλέξουμε μία πεζοπορία στο βουνό, τη θάλασσα, τη λίμνη κτλ.
Αρκεί οι προϋποθέσεις να είναι θετικές!
Τα θετικά της πεζοπορίας/περπατήματος μπορούμε να τα δούμε παρακάτω.
Η πεζοπορία, βελτιώνει σημαντικά την καρδιακή υγεία μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος μέσα από την αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της κυκλοφορίας του αίματος, μιας και αποδεδειγμένα η αερόβια γυμναστική συμβάλει σημαντικά σε αυτό.
Επίσης μας βοηθά να χάσουμε τα περιττά κιλά, θέμα εξίσου σημαντικό για την επιβάρυνση της λειτουργίας της καρδιάς.
Μειώνει εξίσου το κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 αν περπατάμε τρεις φορές την εβδομάδα καθώς αυξάνετε ο αριθμός των υποδοχέων ινσουλίνης στα κύτταρα, διατηρώντας το σάκχαρο σταθερό στο αίμα.
Μειώνει συνάμα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος.
Μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εμφανίσεως της νόσου Αλτσχάιμερ.
Στη τρίτη ηλικία η πεζοπορία ή το περπάτημα έχει φανεί να μειώνει τον εκφυλισμό κατά 50%..
Το περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο άνοιας οξύνοντας το πνεύμα μιας και η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εξασθένισης του πνεύματος.
Βελτιώνει τη λίμπιντο, τις στυτικές λειτουργίες και βοηθά την γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η πεζοπορία φτιάχνει τη διάθεση μας, μιας και μπορεί να μειώσει συμπτώματα της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης.
Η επίδραση της πεζοπορίας στη ψυχολογία
Η πεζοπορία αποτελεί μιας πρώτης τάξεως άσκηση, 30′ περπάτημα ημερησίως αυξάνουν την παραγωγή ενδορφινών στον οργανισμό μειώνοντας τα επίπεδα του στρες, του θυμού και της κούρασης.Δημιουργεί μία γενικότερη αίσθηση ευεξίας και χαλάρωσης.
Όσο κ αν ακούγετε περίεργο η καθημερινή άσκηση μας βοηθά να αυξήσουμε τα οικονομικά μας, αφού οι πιο δραστήριοι σωματικά, πνευματικά, αλλά και ψυχικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους και να αναλάβουν πρωτοβουλίες στη δουλειά και τα οικονομικά τους. Η σωματική άσκηση έχει σαν αποτέλεσμα την σωστή λειτουργία του οργανισμού, που ως αποτέλεσμα φέρει την ευστροφία, ” νους υγιής εν σώματι υγιή”.
Η πεζοπορία φτιάχνει τη διάθεση μας, μιας και μπορεί να μειώσει συμπτώματα της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης.
Η βάδιση σε έναν ανοιχτό χώρο μέσα στο φυσικό περιβάλλον έχει ακόμη περισσότερα θετικά να μας προσφέρει γιατί μας δίνετε η τεράστια ευκαιρία να μας αναπλάσει ο ήλιος προσφέροντας με την ηλιακή ακτινοβολία, τα θετικά στον ανθρώπινο οργανισμό μας, να μας αγγίξει ο καθαρός αέρας με όλα τα υπέρ του, να αναπνεύσουμε την αύρα της θάλασσας και να μας περιβάλει η φύση που μπορεί να μας προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη στην υγεία μας.
Τέλος μην ξεχνάμε ότι, το χαμόγελο στα χείλη βοήθα στη σωστή οξυγόνωση του εγκεφάλου και η θετική σκέψη βοήθα στη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Μερικές extra συμβουλές
Επίσης οι διαφορετική κλίση ή το δύσβατο του εδάφους αυξάνει το βαθμό δυσκολίας και προσθέτει στην εκγύμναση, μαζί με τυχόν βάρη που ίσως θέλει κάποιος να προσθέτει. Τέλος αν το έχουμε ανάγκη, μπορούμε να είμαστε μαζί με έναν συνοδοιπόρο φίλο μας, με σκοπό η ώρα να περάσει ακόμα πιο ευχάριστα.
Πολλές φορές όμως μπορεί να μην έχουμε την δυνατότητα να πάμε για πεζοπορία σε βουνό, λίμνη, ακρογιαλιά κ.ο.κ, αυτό όμως δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει, καθώς τα θετικά ενός περιπάτου μπορούμε να αποκομίσουμε αφού μπορούμε να περπατήσουμε παντού.
Στη γειτονιά μας, σε πάρκα κτλ.
Βέβαια δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι για έναν σωστό περίπατο, καλό θα ήταν να έχουμε κατά νου ότι ανάλογα την πεζοπορία που θα επιλέξουμε να κάνουμε, πρέπει:
Να έχουμε μια σωστή και έξυπνη ένδυση ώστε να μην ιδρώνουμε είτε να κρυώνουμε.
Να διαλέξουμε το κατάλληλο παπούτσι, για το έδαφος και την εποχή που θα περπατήσουμε, σίγουρα να είναι ορθοπεδικό και ελαφρύ όσο γίνεται.
Να κουβαλάμε μαζί μας νερό αλλά και κάποια τροφή που θα μας παρέχει ενέργεια στη στιγμή.
Καλό θα ήταν να έχουμε και ένα τυπικό φαρμακείο μαζί μας.
Από εκεί και πέρα ο υπόλοιπος εξοπλισμός είναι σε συνάρτηση με το τι έχουμε κατά νου μας.
Μερικές απλές και βασικές συμβουλές είναι η σωστά ρυθμισμένη αναπνοή, εισπνοή-εκπνοή, καθώς και η αντίθετη κίνηση των χεριών με αυτή των ποδιών πέρα από ότι διευκολύνει τη κίνηση, ρέει πολύ καλύτερα ο ρυθμός των χτύπων της καρδιάς και της αναπνοής.
Επίσης καλό θα ήταν να εισάγουμε και τα παιδιά μας στη δραστηριότητα της πεζοπορίας καθώς εκτός από την άθληση θα αποκτήσουν περισσότερα ερεθίσματα στη συνεχής εκπαίδευση τους, όσον αφορά την σχέση τους με την φύση, μιας και είναι ύψιστη η σημασία αυτού για την σωστή διεκπεραίωση στην μετέπειτα ζωή τους.