Η πανδημία αύξησε τη ζήτηση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET, ο εν λόγω κλάδος προσφέρει πολλές ευκαιρίες σε όσους αναζητούν δουλειά στο συγκεκριμένο χώρο.
O αριθμός των εργαζομένων που έχουν ειδίκευση στην κυβερνοασφάλεια, θα πρέπει να αυξηθεί κατά 145%, προκειμένου να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση στην αγορά εργασίας, η οποία έχει διευρυνθεί περαιτέρω λόγω της πανδημίας και της «έκρηξης» της τηλεργασίας.
Σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET, ο εν λόγω κλάδος προσφέρει πολλές ευκαιρίες σε όσους αναζητούν δουλειά στο συγκεκριμένο χώρο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Η μελέτη «Cybersecurity Workforce Study 2019» που διενέργησε ο οργανισμός πιστοποίησης ασφάλειας ISC, έδειξε ότι οι κενές θέσεις εργασίας για επαγγελματίες κυβερνοασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν πέρυσι τα 4 εκατομμύρια, έχοντας αυξηθεί από 2,9 εκατομμύρια το 2018 και 1,8 εκατομμύρια το 2017. Μόνο στις ΗΠΑ, το έλλειμμα εργατικού δυναμικού στο συγκεκριμένο χώρο ανήλθε σχεδόν στις 500.000 θέσεις.
Το μεγαλύτερο ποσοστό ελλείμματος εργατικού δυναμικού κυβερνοασφάλειας παρατηρείται στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (64%), ενώ ακολουθούν η Λατινική Αμερική (15%), η Βόρεια Αμερική (14%) και η Ευρώπη (7%), όπου οι ελλείψεις είναι σχετικά μικρότερες.
Δύο στους τρεις οργανισμούς διεθνώς έχουν έλλειψη εργατικού δυναμικού κυβερνοασφάλειας και οι μισοί από αυτούς παραδέχτηκαν ότι ο οργανισμός στον οποίο δουλεύουν, διατρέχει «μέτριο ή εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο λόγω της έλλειψης προσωπικού κυβερνοασφάλειας».
Φέτος, η πανδημία Covid-19 και η επιτάχυνση γενικότερα του ψηφιακού μετασχηματισμού και ειδικότερα της εργασίας από το σπίτι αύξησαν ακόμη περισσότερο τις ανάγκες για προσωπικό κυβερνοασφάλειας. Σε αυτή τη συγκυρία, το έλλειμμα εργατικού δυναμικού δεν αναμένεται να συρρικνωθεί, αντίθετα προβλέπεται ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να ξεπερνά την προσφορά.
Σύμφωνα με το ISC, οι επαγγελματίες ασφαλείας έχουν συνήθως πτυχίο ή ανώτερο δίπλωμα και μεγάλο μέρος αυτών έχουν σπουδές στις επιστήμες υπολογιστών ή της πληροφορικής. Από την άλλη, ένα ποσοστό 12% προσλήφθηκε στον τομέα της ασφάλειας των υπολογιστών μόνο με δίπλωμα γυμνασίου, ενώ αρκετοί εμπειρογνώμονες του τομέα είναι αυτοδίδακτοι.
Παράλληλα, «ηθικοί» χάκερ αναλαμβάνουν έναντι αμοιβής να ελέγξουν την ευπάθεια ασφαλείας στα συστήματα υπολογιστών των οργανισμών, κάτι που γίνεται ολοένα πιο δημοφιλές μεταξύ των εταιρειών. Ενδεικτικά, το Twitter μόλις ανακοίνωσε ότι ανέθεσε σε ένα πρώην διάσημο «καλό» χάκερ τη θέση του υπεύθυνου κυβερνοασφάλειας.
ΑΠΕ ΜΠΕ