Έχουμε συνηθίσει να μην αντιλαμβανόμαστε τις σταδιακές μεταβολές των πραγμάτων και να ξαφνιαζόμαστε όταν αυτές οι μεταβολές διαμορφώνουν μια εικόνα άκρως ανατρεπτική της προηγούμενης συνηθισμένης εικόνας. Και υπάρχει και κάτι ακόμα πιο περίεργο. Όταν οι μεταβολές οδηγούν σε άκρως αρνητικές εξελίξεις, τότε κλείνουμε ακόμα πιο πολύ τα μάτια μας και δεν δεχόμαστε την πραγματικότητα ή θεωρητικολογούμε γενικά και αόριστα.
Του Νίκου Τσούλια
Ο σύγχρονος πολιτισμός έχει κάνει πρωτόγνωρα βήματα προόδου στην τεχνολογία και στην επιστήμη αλλά στο πνευματικό πεδίο τα πράγματα όχι μόνο δεν οδηγούν σε ανάλογη τροχιά αλλά βαλτώνουν, και τελικά αυτό σε συνδυασμό με την τεχνολογική υπεροπλία σημαίνει πολύ απλά οπισθοδρόμηση!
Η όλη ανάπτυξη της ανθρωπότητας και η συνακόλουθη οικονομική μεγέθυνση έχουν φτάσει στα όρια αντοχής το φυσικό περιβάλλον του πλανήτη μας. Οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται. Η εκτός κάθε λογικής χρήση αντιπεριβαλλοντικής ενέργειας έχει υπερβεί τις δυνατότητες απορρόφησης των επιπτώσεων από τους παράγοντες εξισορρόπησης της δυναμικής οικολογικής ισορροπίας της φύσης.
Οι καύσεις των υγρών ορυκτών έχουν πολλαπλασιάσει σε μεγάλο βαθμό τις ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων οξειδίων στην ατμόσφαιρα. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι εδώ και αρκετά χρόνια μια σκληρή πραγματικότητα με εμφανείς τις σοβαρές επιπτώσεις.
Αλλά δεν την συνειδητοποιούμε. Κάνουμε και κάτι άλλο. “Κρυβόμαστε”. Σε ένα τόσο παγκόσμιο πρόβλημα, πώς μπορώ να το λύσω εγώ / εμείς αν δεν συμφωνήσουμε όλοι; Και αυτό το ερώτημα τίθεται από κράτη και από κυβερνήσεις, από κόμματα και από κοινωνικές δυνάμεις, από φορείς και πολίτες και μοιάζει τόσο καθησυχαστικό…
Οι καταστροφές όμως της κλιματικής αλλαγής έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται και δεν απειλούν απλά και μόνο την συνεχή και χωρίς μέτρο οικονομική μεγέθυνση αλλά τον τρόπο ζωής μας και ακόμα περισσότερο το μέλλον μας. Το μέλλον δεν είναι αύριο. Είναι σήμερα…
Η μέση θερμοκρασία της Γης αυξάνει με εκθετικές τάσεις. Η ξηρασία δεν είναι πια ερημικό ή υποερημικό φαινόμενο. Έχει επεκταθεί στις περιοχές του εύκρατου κλίματος. Η Μεσόγειος ήδη γνωρίζει τη δυναμική της ερημοποίησης. Οι βροχοπτώσεις γίνονται όλο και πιο σπάνιες σε πολλές περιοχές όλων των ηπείρων. Η φυτοκάλυψη μειώνεται δραματικά. Τα μεγάλα δάση μπαίνουν στον ξέφρενο ρυθμό της εκμετάλλευσης. Οι λεγόμενοι πνεύμονες της ανθρωπότητας συρρικνώνονται όλο και πιο πολύ.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και πιο έντονα. Φονικές πλημμύρες καταστρέφουν χώρες της Ευρώπης. Οι πυρκαγιές απλώνονται σε όλο τον πλανήτη. Η Ελλάδα, η Τουρκία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ δεν παίρνουν ανάσα από το πέρασμα της φωτιάς. Οι εμπρησμοί αλλά και η πρόσφορη γι’ αυτούς πλέον οικολογική συνθήκη γίνονται εφιάλτες για τη ζωή των ανθρώπων.
Η είδηση δεν προκαλεί σοκ, γιατί τα σούπερ μάρκετ εξακολουθούν να έχουν γεμάτα ράφια. Αλλά, το αύριο έχει ήδη …εγκατασταθεί στα ράφια που δεν φαίνονται με τα μάτια. Η κλιματική αλλαγή τριπλασίασε τις απώλειες συγκομιδής στην Ευρώπη.
Η χώρα μας περνάει δύσκολες στιγμές. Ζωές, περιουσίες, φυσικός πλούτος, αισθητική ομορφιά χάνονται. Η οικονομία θα ξαναμπεί σε στενό κλοιό. Εθνική συνεννόηση δεν φαίνεται ούτε καν στον εθνικό ορίζοντα. Το αποδείξαμε με τον πιο κυνικό τρόπο στην οικονομική κρίση, στην πανδημία και τώρα στην επέλαση της καταστροφής από τις πυρκαγιές.
«Από τα 16.300 χλμ. ακτογραμμής κινδυνεύουν περίπου τα 2.000 χλμ. Είμαστε πλέον στην εξελισσόμενη ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Από εδώ και πέρα, θα περιμένουμε πιο συχνά ακραία φαινόμενα», επισημαίνει ο ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και εθνικός εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή καθηγητής Χρήστος Ζερεφός στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
Ποιος έχει την κύρια ευθύνη; Είναι γνωστό τοις πάσι, το κεφαλαιοκρατικό μοντέλο ανάπτυξης, ο εδώ και πολλά χρόνια παρακμιακός καπιταλισμός. Και φυσικά, οι ακολουθούντες εκόντες άκοντες αυτό το παραγωγικό μοντέλο. Αλλά η διαπίστωση δεν αρκεί. Το ερώτημα “τι κάνουμε”, πολιτικά, κοινωνικά, επιστημονικά έχει τεθεί και είναι αμείλικτο.
Θα συνεχίσουμε…