Επτά τουλάχιστον δεκαετίες χρησιμοποιούμε πλαστικά μίας χρήσης. Κάποτε ήταν όντως ευκολία. Πλέον αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον. Όπως διαπιστώθηκε, χρειάζονται 1.000 χρόνια για να αποσυντεθούν. Αποτελούν την κύρια αιτία ρύπανσης των ακτών και των θαλασσών μας, ευθύνονται για τον θάνατο χιλιάδων θαλάσσιων ειδών, ενώ μέσω της διατροφικής αλυσίδας, καταλήγουν στο πιάτο μας, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όλων.

{AD}

Η στιγμή για μία Ελλάδα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης έρχεται. Το προσεχές διάστημα η Ελλάδα, με πρωτοβουλία του υπουργού περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, ενσωματώνει σε νομοσχέδιο τη σχετική κοινοτική Οδηγία για την απόσυρση εννέα είδη πλαστικών μίας χρήσης: δοχεία τροφίμων -ποτήρια -κύπελλα από φελιζόλ, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια, μπατονέτες, στηρίγματα μπαλονιών, αναδευτήρες ποτών, από τις αρχές Ιουλίου 2021 θα αποτελούν πλέον παρελθόν.

Μάλιστα, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός, εγκαινιάζοντας την καμπάνια «Ελλάδα χωρίς Πλαστικά μίας χρήσης», σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, τα πλαστικά μίας χρήσης θα αποσυρθούν από το δημόσιο, 6 μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2021.

Όπως τόνισε ο ΥΠΕΝ, «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι έργα και όχι λόγια. Προχωράμε μπροστά, γι’ αυτό παίρνουμε και αυτή την πρωτοβουλία, την οποία μάλιστα έχει αγκαλιάσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά πρέπει να το κάνουμε μαζί με τους πολίτες».

Όπως έγινε γνωστό, με στόχο την υιοθέτηση κουλτούρας ανακύκλωσης, θα δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές. Έτσι, τα πλαστικά μπουκάλια, νερού, αναψυκτικών κλπ. θα επιβαρύνονται με λίγα λεπτά το καθένα και κάθε πολίτης που τα επιστρέφει στα σημεία αγοράς, θα παίρνει τα επιπλέον χρήματα πίσω.

«Το πρόγραμμα “Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης” είναι μια κοινή πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη που στοχεύει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους της χώρας μας για την ανάγκη μείωσης κατάργησης των πολλών πλαστικών μίας χρήσης που υπάρχουν στην καθημερινότητά μας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου.

Όπως επισημαίνει, «το πρόγραμμα ξεκινά έναν χρόνο πριν την εφαρμογή του σχετικού νόμου για να προετοιμάσει τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές για τις αλλαγές που θα έρθουν».

«Στόχος είναι», όπως λέει, «να ενημερώσουμε τους επαγγελματίες για να προσαρμοστούν εγκαίρως στα νέα δεδομένα, αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για να γίνουν, με τη θέλησή τους, μέρος της λύσης ενός παγκόσμιου προβλήματος».

Όπως επισημαίνει η κ. Κοσμοπούλου, «το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη τα τελευταία χρόνια έχει ρίξει όλες τις δυνάμεις του στον αγώνα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ελληνικών ακτών. Σήμερα, πέρα από τα πολλά δικά του προγράμματα, μπαίνει μπροστά και στη “μάχη” της ενημέρωσης, σε μια σημαντική συνεργασία με το υπουργείο που ελπίζουμε πως θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα για τη χώρα μας».

Τα 9 Πλαστικά Μίας Χρήσης

1. Δοχεία τροφίμων από φελιζόλ

2. Ποτήρια από φελιζόλ και τα καπάκια/καλύμματά τους.

3. Κυπελλάκια από φελιζόλ και τα καπάκια/ καλύμματά τους.

4. Μπατονέτες

5. Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια,)

6. Πιάτα

7. Καλαμάκια

8. Αναδευτήρες ποτών

9. Στηρίγματα μπαλονιών.

Περισσότερες πληροφορίες για μια Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης: στη διεύθυνση: www.supfree.gr

Facebook: Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης

Instagram: supfreegreece

Email: [email protected]

Στο βίντεο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο ετοίμασε το συνεργαζόμενο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, αποτυπώνεται η ιστορία των Πλαστικών Μίας Χρήσης στη ζωή μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025