Πονοκέφαλος, καταρροή, ρίγος και μυϊκός πόνος, όλα συνηγορούν εναντίον σας. Με απλά λόγια, μάλλον δεν προσέξατε αρκετά και κολλήσατε γρίπη.

Αν βέβαια είστε από εκείνους, που τη «γλίτωσαν» μέχρι τώρα, μπορείτε να προστατευτείτε με 6 απλά καθημερινά tips. Σύμφωνα με το prevention.com, μπορείτε να προσαρμόσετε κάποιες συνήθειές σας και να μείνετε… αλώβητοι.

1. Εμβολιασμός

Οι ειδικοί λένε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην αρρωστήσετε. Μάλιστα, επιμένουν ότι όσο επιμελείς και αν είστε με το πλύσιμο των χεριών σας, μπορεί εύκολα να κολλήσετε αν συναναστρέφεστε κάποιον που φέρει τον ιό. Αν εισπνεύσετε τα αόρατα σωματίδια της γρίπης μπορείτε εύκολα να κολλήσετε εσείς αλλά και άλλους. Τα εμβόλια, θωρακίζουν το σώμα σας για την καταπολέμηση των μικροβίων.

2. Εμμονή με το πλύσιμο των χεριών

Ακόμα κι αν είστε εκτεθειμένοι στη γρίπη (με τη κοινή χρήση ενός μολυσμένου στυλό στο γραφείο σας για παράδειγμα), αν καθαρίσετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε το πρόσωπό σας, υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα τα μικρόβια να φτάσουν στα μάτια σας, τη μύτη ή το στόμα μας και με απλά λόγια να εισέλθουν στο οργανισμό σας.

Το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών είναι μία πολύ αποτελεσματική μέθοδος κατά των μικροβίων. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Michigan διαπίστωσε, ότι το τακτικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να μειώσει την αναπνευστική μετάδοση των ασθενειών μέχρι και 20%.

Το κλειδί είναι να κάνετε τον καθαρισμό των χεριών σας συνήθεια. Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιήστε ειδικό απολυμαντικό, πριν από το φαγητό, σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, όπως το γραφείο σας, ή αν βρεθείτε κοντά σε κάποιον που φτερνίζεται ή βήχει. Προσοχή: φροντίστε ντο πλύσιμο των χεριών να γίνει και η καλύτερη συνήθεια των παιδιών σας.

3. Μην αγνοείτε τα συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ξεπεράσουν τη γρίπη αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, οι έγκυες γυναίκες έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες από το γενικό πληθυσμό να εισαχθούν σε νοσοκομείο για γρίπη. Οι άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, το άσθμα, τα καρδιακά νοσήματα, το συκώτι ή κάποια νεφρική νόσο, είναι επίσης πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν τις επιπλοκές της γρίπης.

Έστω και αν δεν εμπίπτετε σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες, προσέξτε ιδιαίτερα τα συμπτώματα και καλέσετε τον γιατρό σας, εάν παρουσιάσετε πυρετό, πονόλαιμο, βήχα, καταρροή, φτέρνισμα, μυϊκούς πόνους, κόπωση, εξάντληση και σε ορισμένες περιπτώσεις, διάρροια, πονοκέφαλο και δυσκαμψία του αυχένα.

4. Μη «τρώτε» τα νύχια σας

Όταν «τρώτε» τα νύχια σας, στην ουσία …προκαλείτε τα μικρόβια της γρίπης να σας μολύνουν. Δεν έχει σημασία πόσο επιμελείς είστε με το πλύσιμο των χεριών σας, αν επιμένετε να «τρώτε» τα νύχια σας αφού έχετε ακουμπήσει όλες τις επίφοβες επιφάνειες όπου καραδοκεί ο ιός. Μάλιστα, με την ονυχοφαγία αυξάνετε σημαντικά τη μετάδοση του ιού, προσφέροντας στα μικρόβια μια πιο άμεση διαδρομή προς το στόμα και τη μύτη σας.

5. Κρατήστε το γραφείο σας καθαρό

Πότε ήταν η τελευταία φορά που σκουπίσατε κάτω από το γραφείο σας ή που απολυμάνατε το τηλέφωνο και το πληκτρολόγιό σας; Οι πιθανότητες είναι να μη θυμάστε καν. Περίπου το 41 % των εργαζομένων σε γραφεία λένε ότι σπάνια ή ποτέ δεν απολυμαίνουν τα γραφεία τους, όπως αναφέρει μια έρευνα της «Clorox» σε συνεργασία με την εταιρική Wellness Inc. Και αν σκεφτείτε ότι τα δύο τρίτα των ανθρώπων, λένε ότι τρώνε το μεσημεριανό γεύμα τους στα γραφεία τους τουλάχιστον μία ή δύο φορές την εβδομάδα, τότε τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα.

Τα μικρόβια εγκαθίστανται στο γραφείο σας και μπορούν εύκολα να εισχωρήσουν στον οργανισμό σας κάθε φορά που πληκτρολογείτε κάτι, απαντάτε στο τηλέφωνο ή προσπαθείτε να βάλετε τάξη σε κάποια ανακατεμένα χαρτιά. Ο μικροβιολόγος Charles Gerba, PhD, από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, συνιστά να χρησιμοποιείτε απολυμαντικό σπρέι ή υγρά μαντηλάκια για να μειώσετε την έκθεση στα μικρόβια της γρίπης.

6. Πιο υγιεινός… εαυτός

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ για την πρόληψη της γρίπης είναι να βεβαιωθείτε, ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι πανέτοιμο να αποκρούσει κάθε πιθανή επίθεση. Μία καλή συνήθεια είναι ο ποιοτικός ύπνος. Ππρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι κοιμούνται 8 ώρες κάθε βράδυ (αντί για 7 ή λιγότερες) έχουν έως και 30% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη γρίπη, καθώς ο ύπνος βοηθά τον οργανισμό να αποκτήσει ισχυρή αντίσταση και άμυνα.

Μια καλά ισορροπημένη διατροφή, γεμάτη από θρεπτικά συστατικά, μπορεί να βοηθήσει να αποκτήσετε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η αποφυγή συνηθειών όπως το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ και το καθημερινό άγχος, έχουν συνδεθεί με μειωμένη ανοσία.

clickatlife.gr