Ερευνητές του University of Tokyo ανανέωσαν ένα παλαιό concept e-paper για να… δημιουργήσουν ένα νέο «ηλεκτρονικό χαρτί» στο οποίο μπορεί ο χρήστης να γράφει με το χέρι και το οποίο προσφέρεται για μεγάλες οθόνες- όπως πίνακες.
Οι ερευνητές περιγράφουν το e-paper στο Journal of Applied Physics. Το παραδοσιακό χαρτί και μελάνι ενδείκνυται τόσο για ανάγνωση όσο και για γραφή- και σε αυτό τον τομέα το e-paper έμεινε πίσω.
Οθόνες που επιτρέπουν τη γραφή με το χέρι εμφανίζονται κυρίως σε παιδικά παιχνίδια, με περιορισμένες πραγματικές δυνατότητες, ή σε πολύ ακριβά και εξελιγμένα e-readers και «έξυπνα» στυλό.
Οι Ιάπωνες ερευνητές πήραν μια τεχνολογία e-paper που είχε αναπτυχθεί αρχικά το 1970 και την αναβάθμισαν με σκοπό τη δημιουργία μίας σκληρής και ταυτόχρονα οικονομικής οθόνης, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ως πίνακας όταν απαιτείται μεγάλος χώρος για γράψιμο.
Η οθόνη αποτελείται από δίχρωμα μικροσωματίδια διαμέτρου περίπου 0,1 mm. Το ένα ημισφαίριο είναι μαύρο και έχει αρνητική φόρτιση και το άλλο είναι λευκό, με θετικό φορτίο.
Τα σωματίδια είναι κλεισμένα ανάμεσα σε δύο ηλεκτρόδια. Αλλάζοντας την κατεύθυνση της τάσης, είναι δυνατή η εναλλαγή μεταξύ λευκού και μαύρου.
Τέτοιου είδους οθόνες δεν αποτελούν καινούριο επίτευγμα, αλλά οι Ιάπωνες ερευνητές ήταν οι πρώτοι που ενσωμάτωσαν ένα στοιχείο ελέγχου μαγνητικού πεδίου στο αρχικό σύστημα ηλεκτρικού ελέγχου.
Πέρα από το αρνητικό φορτίο, η μαύρη πλευρά των μικροσωματιδίων περιέχει επίσης μαγνητικά νανοσωματίδια που καθιστούν δυνατό το γράψιμο στην οθόνη.
Μαγνήτης που κινείται πάνω στην επιφάνεια της λευκής οθόνης έλκει τη μαύρη πλευρά, οπότε οι μικροσκοπικές σφαίρες αναστρέφονται, «κοιτώντας» τον μαγνήτη. Με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης μπορεί να τραβήξει γραμμές, σχηματίζοντας σχήματα και πρακτικά γράφοντας πάνω στην οθόνη.
Ένας μαγνήτης περιορισμένης ισχύος- αντίστοιχος ενός όπως αυτοί που βάζει κανείς πάνω στην πόρτα ενός ψυγείου- επαρκούν για αυτή τη δουλειά. Ενώ η χρήση τάσης θα διαγράψει άμεσα τα γραπτά πάνω στον πίνακα-οθόνη, η απουσία αυτής τα κρατά πάνω της χωρίς να χρησιμοποιείται ενέργεια.
Η οθόνη είναι φτιαγμένη από υλικά όπως ακρυλικό πολυμερές, ελαστομερές σιλικόνης και έλαιο σιλικόνης, ενώ είναι σχετικά φθηνή και δεν παρουσιάζει προβλήματα κάτω από υπεριώδες φως.
Εξαιτίας της απλής δομής του e-paper, μεγάλες οθόνες μπορούν να κατασκευάζονται εύκολα, ενώ είναι εύκολη επίσης και η αλλαγή των χρωματικών συνδυασμών.
naftemporiki.gr