Ένα βήμα παραπέρα θέλει να πάει η Google την τεχνητή νοημοσύνη, ετοιμάζοντας ένα νέο αλγόριθμο που υπόσχεται να αναγνωρίζει την…
περιοχή στην οποία τραβήχτηκε μια φωτογραφία, αναλύοντας τα pixels της.
Σήμερα, η αναγνώριση της περιοχής που τραβήχτηκε μια φωτογραφία είναι δυνατή μέσω του geo-tagging, που ουσιαστικά είναι γεωγράφικες πληροφορίες που την συνοδεύουν. Με την ανάπτυξη του PlaNet, ενός συστήματος που βασίζεται σε ένα νέο περίπλοκο deep-learning αλγορίθμο, η Google σκοπεύει να βρίσκει πολύ γρήγορα την περιοχή που τραβήχτηκε η φωτογραφία αναλύοντας μόνο τα pixel της.
Χρησιμοποιώντας ένα νευρωνικό δίκτυο που περιέχει περισσότερες απο 91 εκατομμύρια geo-tagged φωτογραφίες, το PlaNet προσπαθεί να συνδυάσει την εικόνα που πρέπει να αναγνωρίσει με στοιχεία(μνημεία, τοπία, φυτά, ζώα κ.α.) απο άλλες φωτογραφίες απο την τεράστια βάση δεδομένων του, με στόχο την εύρεση της τοποθεσίας της αρχικής φωτογραφίας.
Σε δοκιμή που πραγματοποίησε η Google με 2.3 εκατομμύρια φωτογραφίες, το PlaΝet κατάφερε να αναγνωρίσει την χώρα προέλευσης της φωτογραφίας με ακρίβεια 28.4%, την ήπειρο με ακρίβεια 48%, την πόλη προέλευσης με ακρίβεια 10.1% και την οδό με ακρίβεια 3.6%.
Μπορεί τα ποσοστά να μην είναι άκρως ικανοποιητικά, όμως πρέπει να σκεφτούμε οτι το PlaNet είναι υπό ανάπτυξη και σύντομα τα ποσοστά θα αυξηθούν, όπως θα αυξηθεί και η ήδη πολύ μεγάλη βάση δεδομένων του.