Τα κοψίματα εν γένει είναι ενοχλητικά, ειδικά μετά το ξύρισμα του προσώπου ή του σώματος. Κατά κανόνα, όσο πιο βαθιά αυτά είναι, τόσο μεγαλύτερος ο πόνος, η ενόχληση ή ο κίνδυνος της μόλυνσης. Εδώ όμως υπάρχει μια εξαίρεση: τα κοψίματα από χαρτί.
Όλοι έχουμε ξεφυλλίσει βιαστικά τις σελίδες ενός βιβλίου ή σκίσει χωρίς προσοχή το περιτύλιγμα ενός δώρου, με αποτέλεσμα να νιώσουμε τον αφόρητο πόνο που συνεπάγεται ένα κόψιμο από χαρτί. Είναι μικρό, σχετικά επιφανειακό και συχνά αναίμακτο, όμως για κάποιο λόγο προκαλεί μεγάλο πόνο που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Σύμφωνα με το BBC, ο λόγος είναι ότι τα ακροδάχτυλά μας έχουν περισσότερες νευρικές απολήξεις σε σχέση με άλλα σημεία του σώματός μας. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την εξέλιξή μας, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαμε τα δάχτυλά μας για να εξερευνήσουμε τον κόσμο. Η πρόκληση μεγαλύτερου πόνου στα χέρια μας βοήθησε να αποφύγουμε κινδύνους, όπως η φωτιά.
Το χαρτί, αν και φαινομενικά είναι άκακο, μπορεί να τρυπήσει το στρώμα της επιδερμίδας μας, προκαλώντας πόνο. Καθώς συνήθως το κόψιμο είναι όμως επιφανειακό, ο οργανισμός μας δεν αντιδρά όπως στις περιπτώσεις μεγάλης αιμορραγίας, δηλαδή το αίμα δεν πήζει και δεν δημιουργείται το λεγόμενο «καύκαλο» της πληγής. Το τραύμα μένει ανοιχτό και οι νευρικές απολήξεις δέχονται συνεχώς ερεθίσματα, με αποτέλεσμα ο πόνος να είναι αισθητός για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως επισημαίνει το BBC, καλό είναι να είμαστε προσεχτικοί με την φροντίδα αυτών των τραυμάτων, καθώς τα χαρτιά είναι γεμάτα μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόλυνση. Ο καθαρισμός του κοψίματος και η τοποθέτηση αυτοκόλλητης ταινίας τύπου χάνζαπλαστ είναι σημαντικά βήματα για την αποφυγή της μόλυνσης.
http://www.huffingtonpost.gr/