Η μορφή του , καβάλα σε λευκό άλογο και με υψωμένο κοντάρι να σκοτώνει έναν δράκο, αποτελεί μία από τις πιο αναγνωρίσιμες εικόνες της Ορθοδοξίας. Πίσω από αυτόν τον ισχυρό συμβολισμό κρύβεται ένας μύθος που δεν αναφέρεται στα επίσημα συναξάρια, αλλά καθιερώθηκε με την πάροδο των αιώνων ως θρησκευτικό και λαϊκό σύμβολο του αγώνα του καλού ενάντια στο κακό.

Η παράσταση του Αγίου ως καβαλάρη πάνω σε άλογο ξεκίνησε να καθιερώνεται γύρω στον 10ο αιώνα, κυρίως μέσα από τη βυζαντινή αγιογραφία. Το λευκό άλογο δεν είναι απλώς μέσο μεταφοράς, αλλά σύμβολο καθαρότητας και θεϊκής αποστολής. Το άτι πατά γερά στη γη, ενώ ο καβαλάρης του, ο Άγιος Γεώργιος, στρέφει το κοντάρι προς το θηρίο, επιβεβαιώνοντας τη νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι.

Δείτε επίσης

Τι συμβολίζει ο δράκος στην εικόνα του Αγίου Γεωργίου

Σύμφωνα με τον πιο διαδεδομένο θρύλο, ο Άγιος Γεώργιος βρέθηκε σε μια πόλη της Λιβύης, όπου ένας τρομερός δράκος απειλούσε τους κατοίκους. Για να τον εξευμενίσουν, θυσίαζαν καθημερινά έναν άνθρωπο, ώσπου ήρθε η σειρά της βασιλοπούλας. Τότε, εμφανίστηκε ο Άγιος καβάλα στο άλογό του και με τη βοήθεια του Θεού κατάφερε να σκοτώσει τον δράκο, σώζοντας τη νεαρή κοπέλα και απαλλάσσοντας την πόλη από τον φόβο.

Ο δράκος, ως μυθικό πλάσμα, δεν είναι μόνο σύμβολο του κακού. Εκπροσωπεί επίσης τις δυνάμεις του φόβου, της καταπίεσης και της αδικίας που απειλούν τον άνθρωπο. Η πράξη του Αγίου Γεωργίου να σκοτώνει τον δράκο δεν είναι απλώς μια ηρωική πράξη, αλλά μια υπερβατική πράξη πίστης. Η νίκη αυτή απεικονίζει την πίστη που υπερνικά τα εμπόδια και την ελπίδα που σώζει.

 

Η εικόνα του Αγίου ως πολεμιστή καβαλάρη τον έκανε αγαπητό στον λαό, ειδικά σε περιόδους πολέμου και ανασφάλειας. Για αυτόν τον λόγο ανακηρύχθηκε προστάτης του στρατού, αλλά και των ποιμένων, των γεωργών και των ανθρώπων της υπαίθρου. Η μορφή του συνδυάζει το θάρρος του στρατιώτη και τη σεμνότητα του χριστιανού, αποτελώντας ιδανικό πρότυπο ανδρείας, θυσίας και δικαιοσύνης.

Η συγκεκριμένη αγιογραφία υπάρχει σε χιλιάδες ναούς και μοναστήρια σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο, με εμβληματικά παραδείγματα στην Καππαδοκία, στον Άθω, στην Κύπρο, αλλά και σε πολλά χωριά της Ελλάδας. Επίσης, αποτελεί κεντρικό στοιχείο σε σημαίες, θυρεούς και στρατιωτικά εμβλήματα διαφόρων χωρών και πόλεων, ακόμα και εκτός του ορθόδοξου χώρου, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γεωργία και τη Ρωσία.

Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου πάνω στο άλογο να σκοτώνει τον δράκο έχει πλέον ξεφύγει από τα στενά θρησκευτικά όρια και έχει μετατραπεί σε σύμβολο παγκόσμιας εμβέλειας σε παγκόσμια κλίμακα καθώς τον Άγιο σέβονται πολλοί και μη Χριστιανοί παγκοσμίως.

Δείτε εδώ