Το παγκόσμιο αυτό νεύμα συγκατάβασης έχει δύο θεωρίες για το πώς προέκυψε…
Η πρώτη υποστηρίζει ότι προέρχεται από τα μωρά. Δηλαδή, πριν καν τα μωρά μιλήσουν, χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος για να δείξουν τις επιθυμίες τους.
Για παράδειγμα, όταν ένα μωρό πεινά αναζητά το στήθος της μητέρας του για να το ταΐσει και οι κινήσεις του κεφαλιού του προς αναζήτηση τροφής, μοιάζουν με το νεύμα συγκατάβασης.
Με τον ίδιο τρόπο, όταν ένα μωρό θέλει κάτι, κουνιέται πάνω κάτω στη θέση του (κουνώντας ταυτόχρονα το κεφάλι του πάνω κάτω), μία ένδειξη που προφανώς σημαίνει «ναι, αυτό θέλω».
Η δεύτερη θεωρία είναι πιο…επίσημη και έχει να κάνει με την υπόκλιση. Σε εποχές βασιλιάδων, όλοι οι υπήκοοι ήταν υποχρεωμένοι να υποκλίνονται ως ένδειξη σεβασμού.
Η υπόκλιση αυτή, με την ταυτόχρονη κίνηση του κεφαλιού φυσικά, εκείνη την εποχή σήμαινε ότι συμφωνούν απόλυτα με όλα όσα πρόσταζε η βασίλισσα ή ο βασιλιάς.
Αυτό οδήγησε στη θεωρία, ότι κουνώντας το κεφάλι κάποιος υπονοεί ότι σέβεται, υποτάσσεται και συμφωνεί με τα λεγόμενα του συνομιλητή του.
Διευκρινιστικά πάντως να αναφέρουμε, ότι σε διάφορες κουλτούρες το…πάνω κάτω αντικαθίσταται απο την κίνηση του κεφαλιού αριστερά-δεξιά.