Τους λόγους για τους οποίους πολλές φορές οι προγνώσεις του καιρού “πέφτουν έξω”, εξέτασε έρευνα του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ…
Σύμφωνα με το naftemporiki.gr, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίνχας Άλπερτ, ιεράρχησε τους λόγους που τα προγνωστικά αποτυγχάνουν σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
Χρησιμοποιώντας στατιστικά από δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ 1979 και 1993 σε δεκάδες χιλιάδες σημεία προγνώσεων, οι επιστήμονες κατάφεραν να ποσοτικοποιήσουν τους ανθρωπογενείς και μη λόγους για τις ανακρίβειες των προβλέψεων του καιρού.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι κυρίαρχοι παράγοντες που δυσχεραίνουν τις ακριβείς προβλέψεις είναι οι αλλαγές στη χρήση διαφόρων εκτάσεων γης, η τοπογραφία, η πυκνότητα του πληθυσμού και τα σωματίδια που είναι παρόντα στην ατμόσφαιρα.
«Για παράδειγμα, όταν κατασκευάστηκε το 1964, ο εθνικός αγωγός υδροδότησης του Ισραήλ άλλαξε τελείως την τοπογραφία της περιοχής», δήλωσε ο Άλπερτ.
«Μετά από ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, η έρημος του βόρειου Νεγκέβ άρχισε να ανθίζει, επηρεάζοντας το σχηματισμό των νεφελωμάτων, τις βροχοπτώσεις και τις ακραίες θερμοκρασίες. Είναι δύσκολο για τους μετεωρολόγους να ενσωματώσουν αυτές τις αλλαγές στις προβλέψεις τους, με αποτέλεσμα μία και μόνο αλλαγή στο τοπίο να οδήγησε σε πολλαπλά λανθασμένα προγνωστικά μοντέλα», πρόσθεσε.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να ενσωματώσουν τους κυρίαρχους παράγοντες ανακρίβειας στο υπολογιστικό μοντέλο τους μέσω μίας μοναδικής εξίσωσης, και στη συνέχεια παρακολούθησαν την ικανότητά του να προβλέψει με ακρίβεια τις μηνιαίες καιρικές συνθήκες σε διάφορες περιοχές για την ίδια περίοδο 15 ετών.
Η ομάδα του Άλπερτ ανακάλυψε πως η τοπογραφία προκαλεί τις περισσότερες λανθασμένες προβλέψεις ανά τον κόσμο, όμως στην ανατολική Μεσόγειο ο κυριότερος παράγοντας ανακρίβειας είναι η παρουσία σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.
«Εκατοντάδες ερευνητικές ομάδες προσπαθούν να βελτιώσουν τα μοντέλα πρόβλεψης σήμερα. Οι ομάδες αυτές επιδιώκουν επίσης την βελτίωση των προβλέψεων για την αλλαγή του κλίματος και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η μελέτη μας μπορεί να τους δώσει πληροφορίες σχετικά με το ποιους παράγοντες θα πρέπει να προσέξουν σε κάθε περιοχή του πλανήτη», δήλωσε ο Άλπερτ.