Τα 181 χρόνια από τη γέννηση του γιατρού γιορτάζει με το σημερινό της η . Ποιος είναι όμως ο γάλλος γιατρός και γιατί τον τιμά η ;

Ο Ferdinand Monoyer ήταν αυτός που πρόσφερε τα μέγιστα στην οφθαλμολογία καθώς είναι αυτός που μας… έδειξε τον τρόπο για να «αξιολογούμε» την όρασή μας.

Γεννήθηκε στη Λυών της Γαλλίας στις 9 Μαΐου 1836 και πέθανε στις 11 Ιουλίου 1912.

O Ferdinand Monoyer ήταν αυτός που εισήγαγε το διάγραμμα Monoyer που δεν είναι άλλο πέρα από τον πίνακα που χρησιμοποιούν οι οφθαλμίατροι για να δουν αν κάποιος έχει μυωπία και πρεσβυωπία ή κάποια άλλη πάθηση στα μάτια.

Το της για τον Ferdinard Monoyer

To όνομα του αναγράφεται στον πίνακα όταν κάποιος διαβάσει τα κάθετα τα πρώτα γράμματα κάθε σειράς από κάτω προς τα πάνω.

Ο Ferdinand Monoyer έδειξε τον δρόμο στην επιστήμη, και έβαλε την όραση και την οπτική οξύτητα στο επίκεντρο της ιατρικής επιστήμης. Δείτε 9 σημαντικές πληροφορίες που αφοορούν την όραση, και σίγουρα δεν γνωρίζετε.
Το ανθρώπινο μάτι ζυγίζει περίπου 28 γραμμάρια, και διαθέτει έξι μύες. Τα μάτια δεν μεγαλώνουν σχεδόν καθόλου, όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος.

Τα μάτια μπορούν να δουν μόνο τρία χρώματα: Κόκκινο, μπλε και πράσινο. Όλα τα άλλα χρώματα “γεννιούνται” από αυτά τα τρία! Τα μάτια μπορούν να ξεχωρίσουν περίπου 50.000 αποχρώσεις του γκρι! Όταν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας, είναι μία κίνμηση που διαρκεί ένα δέκατο του δευτερολέπτου, και αυτό το κάνει 12 – 17 φορές το λεπτό ο μέσος άνθρωπος.

Χρειάζονται περίπου 48 ώρες για να επουλωθοεί μια γρατζουνιά στο μάτι. Στο μάτι συγκεντρώνονται μερικά εκατομμύρια κύτταρα, και ο μυς που “ελέγχει” την όραση, είναι ο πιο δραστήριος του ανθρώπινου σώματος.
Οι εικόνες φτάνουν στο μάτι αντεστραμμένες, “χωρισμένες” στη μέση, και όλη την υπόλοιπη δουλειά την κάνει ο εγκέφαλος. Η “περιφερειακή” όραση είναι περιορισμένη και κατά βάση ασπρόμαυρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025