Η διαπίστωση των συντακτών της έκθεσης είναι τελεσίδικη: οι κύριες τάσεις επιδεινώνονται και επιδεινώνουν τις ήδη υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες και τις ανισότητες στον τομέα της υγείας.
Χρειάζεται πιο επείγουσα δράση για να ενσωματωθεί ο περιορισμός των κλιματικών αλλαγών στα σχέδια ανάκαμψης μετά την COVID-19, διότι στην αντίθετη περίπτωση οι παγκόσμιες ανισότητες στον τομέα της υγείας θα διευρυνθούν περαιτέρω, προειδοποιούν σήμερα ειδικοί σε έκθεσή τους.
Μερικές ημέρες πριν από την διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26, η οποία αρχίζει στις 31 Οκτωβρίου στη Γλασκώβη, στην Σκωτία, ετήσια έκθεση της ιατρικής επιθεώρησης The Lancet (“The Lancet countdown”) αναλύει δείκτες επιπτώσεων στην υγεία που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τις κλιματικές αλλαγές.
Η διαπίστωση των συντακτών της έκθεσης είναι τελεσίδικη: οι κύριες τάσεις επιδεινώνονται και επιδεινώνουν τις ήδη υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες και τις ανισότητες στον τομέα της υγείας.
Σύμφωνα με αυτούς, πολλά σχέδια ανάκαμψης, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για να αντιμετωπιστούν τα επακόλουθα της πανδημίας της COVID-19, δεν είναι συμβατά με την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα του 2015 και θα έχουν μακροπρόθεσμα επιπτώσεις στον τομέα της υγείας.
Κι αυτό διότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί «ιδανικές συνθήκες για την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, ακυρώνοντας δυνάμει προόδους δεκαετιών για την καταπολέμηση ασθενειών, όπως οι: δάγκειος, τσικουνγκούνια, Ζίκα, ελονοσία και χολέρα», υπογραμμίζεται στην έκθεση της Lancet.
«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και την βλέπουμε ήδη να βλάπτει την ανθρώπινη υγεία σε όλο τον κόσμο», σημειώνει ο καθηγητής Άντονι Κοστέλο, ο εκτελεστικός διευθυντής του Lancet Countdown, σε δήλωσή του που αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιθεώρησης.
Ως εκ τούτου το 2021 «οι πληθυσμοί 134 χωρών αντιμετώπισαν αύξηση της έκθεσής τους σε δασικές πυρκαγιές (…) Η ξηρασία είναι πιο διαδεδομένη από ποτέ”, προσθέτει. Υπερβολικά πολλοί δείκτες “έχουν σημάνει συναγερμό».
«Ωστόσο η καλή είδηση είναι ότι οι τεράστιες προσπάθειες που αναπτύσσουν οι χώρες για την ανάκαμψη των οικονομιών τους μετά την πανδημία μπορούν να προσανατολιστούν προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της COVID-19 ταυτοχρόνως. Έχουμε επιλογή. Η ανάκαμψη μετά την COVID-19 μπορεί να είναι μια πράσινη ανάκαμψη», υπογραμμίζει.
Την ώρα που οι χώρες διαθέτουν δισεκατομμύρια δολάρια για την επανεκκίνηση των οικονομιών τους, οι συντάκτες της έκθεσης καλούν τους πολιτικούς ηγέτες και τους υπευθύνους των κέντρων λήψης αποφάσεων να χρησιμοποιήσουν αυτές τις δημόσιες δαπάνες για να μειωθούν οι ανισότητες.
Η προώθηση μιας πράσινης ανάκαμψης, δημιουργώντας νέες πράσινες θέσεις εργασίας θα επιτρέψει την προστασία της υγείας των πληθυσμών σήμερα και στο μέλλον, καταλήγει η έκθεση.