Ωστόσο, μια νέα αποκαλυπτική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal καταδεικνύει ότι αρκετοί συσκευασμένοι χυμοί περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης, επομένως είναι βλαβεροί για την υγεία των παιδιών.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στην Αγγλία εξέτασαν την περιεκτικότητα ζάχαρης σε 2013 προϊόντα (μερίδα 200 ml) που απευθύνονται ειδικά σε παιδιά, συγκεκριμένα σε φρουτοποτά, 100% φυσικούς χυμούς και smoothies.
Οι ερευνητές υπολόγισαν μόνο τις ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης σε κάθε προϊόν και όχι τα φυσικά σάκχαρα που παρέχουν ούτως ή άλλως τα φρούτα, καθώς τα δύο είδη μεταβολίζονται διαφορετικά από τον οργανισμό.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων υπέδειξαν ότι περίπου ένα στα δύο υπό μελέτη προϊόντα περιέχουν τη μέγιστη προτεινόμενη ποσότητα ζάχαρης που επιτρέπεται να καταναλώνει ένα παιδί (πέντε κουταλάκια του γλυκού, 19 γραμμάρια) ή και περισσότερο.
Δεδομένου ότι τα φρούτα παρέχουν από μόνα τους αρκετή ζάχαρη, η προσθήκη επιπλέον ζάχαρης στους χυμούς κρίνεται περιττή, ειδικά όταν αφορά σε παιδιά. Επίσης, όταν το φρούτο καταναλώνεται ολόκληρο, λαμβάνουμε, εκτός από τη ζάχαρη, φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην αργή διάσπαση και απορρόφηση των σακχάρων, επομένως ο αντίκτυπος της ζάχαρης στον οργανισμό αμβλύνεται.
Επομένως, είναι καλύτερο οι γονείς να προτιμούν τα φρέσκα φρούτα ή τουλάχιστον ένα φρεσκοστυμμένο χυμό για τα παιδιά τους αντί για τους έτοιμους χυμούς.