Οι περισσότεροι έχουν ακουστά την κομποστοποίηση, ωστόσο δεν είναι εύκολο κανείς αν δεν έχει αυλή, χώρο στο μπαλκόνι ή τους ειδικούς κάδους να την κάνει…
Όμως ακόμη κι αν είστε κι εσείς σε αυτούς που δε μπορούν να κάνουν κομποστοποίηση, μπορείτε παρακάτω να διαβάσετε με ποιο τρόπο μπορείτε να αξιοποιήσετε εναλλακτικά τις φλούδες από τα φρούτα και λαχανικά.
Καθαριότητα
1. Για να καθαρίσετε βρώμικες, λιπαρές επιφάνειες: Προτού καταφύγετε στα τοξικά καθαριστικά, δοκιμάστε λίγο λεμόνι. Πασπαλίστε την περιοχή με λίγο αλάτι η μαγειρική σόδα και στη συνέχεια τρίψτε με λεμονόκουπες. (Μην το δοκιμάσετε σε ευαίσθητες επιφάνειες, όπως τα μάρμαρα).
2. Γυαλίστε την καφετιέρα σας: Για να κάνετε τις γυάλινες καφετιέρες να λάμπουν ρίξτε λίγο πάγο, αλάτι και μερικές φλούδες από λεμόνι μέσα σε αυτή. Κουνήστε το περιεχόμενο για μερικά λεπτά, πετάξτε το και ξεβγάλτε.
3. Καθαρίστε τους βραστήρες τσαγιού: Για να εξαφανίσετε τα άλατα που συσσωρεύονται στους βραστήρες, γεμίστε το δοχείο με νερό και φλούδες από λεμόνι και αφήστε το νερό να βράσει. Κλείστε τη θερμοκρασία και αφήστε το για μια ώρα. Ξεβγάλτε και στεγνώστε καλά.
Φαγητό
5. Φτιάξτε σκόνη με το εκχύλισμα των εσπεριδοειδών: Πάρτε το ξύσμα από λεμόνια, λάιμ, πορτοκάλια ή γκρέιπφρουτ, αφαιρώντας προσεκτικά την ψίχα. Αφήστε το να στεγνώσει περίπου τρεις μέρες. Στη συνέχεια ρίξτε τα στο μπλέντερ και κάντε τα σκόνη. Φυλάξτε σε καθαρά βάζα.
6. Φτιάξτε μυρωδάτη ζάχαρη: Ανακατέψτε λίγη από τη σκόνη εσπεριδοειδών που έχετε φτιάξει με ζάχαρη και χρησιμοποιήστε τη σε φρέσκους, φυσικούς χυμούς. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε ξύσμα από εσπεριδοειδή μέσα σε ένα βάζο με ζάχαρη μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.
7. Φτιάξτε λεμονοπίπερο: Ανακατέψτε σκόνη από ξύσμα λεμονιού με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
8. Φτιάξτε μυρωδάτο λάδι: Ρίξτε ξύσμα από κίτρο ή εσπεριδοειδή (αφού αφαιρέσετε την ψίχα) σε ένα γουδί και χτυπήστε το με λίγο λάδι. Βάλτε το σε ένα βάζο και ρίξτε περισσότερο λάδι και αφήστε το για έξι ώρες. Στραγγίξτε σε ένα καθαρό βάζο.
9. Φτιάξτε σνακ πατάτας: Ανακατέψτε φλούδες από πατάτες με αρκετό χυμό από λεμόνι και ραντίστε με λάδι. Βάλτε τις φλούδες σε ένα ταψί, επάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, και ψήστε σε υψηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας μία φορά, μέχρι να πάρουν χρώμα (περίπου 10 λεπτά). Δοκιμάστε και αλατίστε
10. Φτιάξτε ζωμό λαχανικών: Βράστε φλούδες από πατάτες, κρεμμύδια, καρότα, κομμάτια από πράσο και όποιο άλλο λαχανικό έχετε χρησιμοποιήσει και ετοιμάζεστε να πετάξετε για να φτιάξετε ζωμό λαχανικών.
Πηγή