Ορισμένες ουσίες από τα φυτοφάρμακα παραμένουν στα εδώδιμα προϊόντα ακόμα και μετά το ξέπλυμα ή ακόμα και το ξεφλούδισμα τους. Γι΄αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στην επιλογή των λαχανικών και των φρούτων που βάζουμε στο πιάτο μας.
Μπορεί να έχετε ακούσει για την “Βρώμικη Δωδεκάδα”, τον ετήσιο κατάλογο με τα 12 εδώδιμα προϊόντα με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων που συντάσσει η αμερικανική ΜΚΟ Environmental Working Group.
Στην τελευταία μέτρηση που έκανε το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, βρέθηκαν 165 διαφορετικά είδη φυτοφαρμάκων και παρασιτοκτόνων σε φρούτα και λαχανικά.
Ένας από τους τρόπους να αποφύγουμε τα τοξικά υπολείμματα είναι να προτιμήσουμε φρούτα και λαχανικά οργανικής καλλιέργειας. Όμως, για τις περιπτώσεις που τα βιολογικά είναι είτε πολύ ακριβά είτε δεν υπάρχουν η ΜΚΟ κατάρτισε μια “Καθαρή Δεκαπεντάδα” στην οποία περιλαμβάνονται τα φρούτα και τα λαχανικά συμβατικής καλλιέργειας που συγκεντρώνουν τις χαμηλότερες πιθανότητες μόλυνσης από τοξικές ουσίες
Η καθαρή δεκαπεντάδα αποτελείται από:
1. Αβοκάντο
2. Γλυκό καλαμπόκι
3. Ανανάς
4. Λάχανο
5. Κατεψυγμένος αρακάς
6. Κρεμμύδια
7. Σπαράγγια
8. Μάνγκο
9. Παπάγια
10. Ακτινίδιο
11. Μελιτζάνα
12. Γκρέηπφρουτ
13. Πεπονάκια
14. Κουνουπίδι
15. Γλυκοπατάτα