Αναρωτιέστε γιατί δεν μπορείτε με τίποτα να αντισταθείτε στα πατατάκια, τη σοκολάτα ή τις πίτσες; Εκτός του ότι όλες αυτές οι απολαυστικές «αμαρτίες» έχουν καταπληκτική γεύση, συγκαταλέγονται και στα επεξεργασμένα τρόφιμα με άφθονα λιπαρά ή/και ζάχαρη και υψηλό γλυκαιμικό φορτίο που προκαλούν εθισμό, σύμφωνα με επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Όπως ανακάλυψαν σε σειρά πειραμάτων με 504 εθελοντές, αυτού του είδους τα τρόφιμα είναι που συνήθως υπερκαταναλώνουμε, διότι απλούστατα δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τα τρώμε. Στο πλαίσιο της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι εθελοντές κλήθηκαν να βαθμολογήσουν 35 διαφορετικά τρόφιμα αναλόγως με το πόσο συχνά τα κατανάλωναν με προβληματικό τρόπο. «Προβληματικός τρόπος» σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να σταματήσουν στο ένα κομμάτι, αλλά συνέχιζαν μέχρι να νιώσουν πως θα σκάσουν ή θα αποκοιμηθούν από το πολύ φαγητό.
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν όλες τις απαντήσεις και έβγαλαν τους μέσους όρους για κάθε τρόφιμο σε μία κλίμακα από 1 έως 7, όπου 1 είναι το λιγότερο εθιστικό τρόφιμο και 7 το περισσότερο εθιστικό. Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «PLoS One», ως το πιο εθιστικό τρόφιμο απ’ όλα αναδείχθηκαν οι πίτσες (μέση βαθμολογία 4,01) και εν συνεχεία η σοκολάτα και τα πατατάκια (με 3,73), τα μπισκότα (με 3,71) και τα παγωτά (με 3,68).
Αντιθέτως, ως το λιγότερο εθιστικό απ’ όλα αναδείχθηκε το αγγούρι με 1,53 βαθμούς. Ακολουθούν τα καρότα (με 1,60), τα φασόλια (με 1,63), τα μήλα (με 1,66) και το καφέ ρύζι (με 1,74). Από την κατάταξη αυτή καθίσταται εμφανές πως όσο πιο επεξεργασμένο και γεμάτο λίπη ή ζάχαρη (επομένως θερμίδες) είναι ένα τρόφιμο, τόσο πιθανότερο είναι να προκαλεί εθιστικές συμπεριφορές, γράφουν οι ερευνητές. Τα τρόφιμα αυτά έχουν επίσης υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, δηλαδή αυξάνουν γρήγορα μετά την κατανάλωσή τους τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επειδή περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες ανά μερίδα.
Ο εθισμός στο φαγητό δεν είναι μία επίσημα αναγνωρισμένη διατροφική διαταραχή, αλλά οι επιστήμονες που τον μελετούν εδώ και χρόνια – όπως η επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Άσλεϋ Γκέρχαρντ, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Μίσιγκαν – λένε πως είναι απολύτως αληθινή και μάλιστα παίζει ρόλο στην παγκόσμια επιδημία της παχυσαρκίας.
Μάλιστα, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυτού του είδους των παχυντικών τροφίμων διεγείρει τα ίδια κέντρα επιβράβευσης στον εγκέφαλο με τα «σκληρά» ναρκωτικά.
star.gr