Ανάμεσα στους… άθλιους του κόσμου περιλαμβάνει το Bloomberg την… ελληνική οικονομία, η οποία συγκαταλέγεται στις πέντε πιο οδυνηρές για να ζει ή να εργάζεται κανείς.
Ο πληθωρισμός είναι μία ασθένεια που μπορεί να καταστρέψει μία κοινωνία, είχε πει κάποτε ο νομπελίστας Οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν. Αν προσθέσει κανείς στη «διάγνωση» την αυξανόμενη ανεργία και προκύπτει ένας όχι ιδιαίτερα τεχνικός όρος για τον εξουθενωτικό αντίκτυπο στους ανθρώπους: δυστυχία, γράφει το Bloomberg.
Αυτή η δυστυχία λοιπόν, θα είναι πιο έντονη φέτος στη Βενεζουέλα, την Αργεντινή, τη Νότια Αφρική, την Ουκρανία και την Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg για το λεγόμενο δείκτη δυστυχίας για το 2015.
Για τη Νότια Αφρική, την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα δεν άλλαξαν πολλά από πέρυσι, όταν βρίσκονταν στις τρεις από τις 4 πρώτες θέσεις. Πέντε χρόνια μετά από την υιοθέτηση του όρου PIIGS από τους επενδυτές, για να περιγράψουν τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες με φουσκωμένα δημοσιονομικά ελλείμματα- Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία- οι τέσσερις από αυτές παραμένουν σε δεινή κατάσταση.
Η Ελλάδα είναι 5η, η Ισπανία 6η, η Πορτογαλία 10η και η Ιταλία 11η στις φετινές κατατάξεις, ενώ η Ιρλανδία είναι σε πολύ καλύτερη θέση πέφτοντας στη 16η θέση της λίστας.