Η φράση «ξαναζεσταμένα μακαρόνια» σίγουρα φέρνει στο μυαλό…
κάτι μάλλον αρνητικό, κάτι «χλιαρό», μάλλον άγευστο ή και άσκοπο (αν η φράση χρησιμοποιείται μεταφορικά)…
Και μπορεί τίποτα να μην είναι πιο λαχταριστό από μια αχνιστή μακαρονάδα με μπόλικη σάλτσα, όμως η εκπομπή του BBC «Trust Me I’m A Doctor», που καταπιάνεται με επιστημονικά θέματα, έκανε το πείραμα και ανακοίνωσε τα αποτελέσματα: τα ξαναζεσταμένα μακαρόνια είναι πιο υγεινά και λιγότερο παχυντικά από τα φρεσκομαγειρεμένα.
Γιατί; Όπως και με άλλα τρόφιμα (ρύζι, λευκό αλεύρι, ζυμαρικά, πατάτες), οι υδατάνθρακες που περιέχουν τα μακαρόνια μεταβολίζονται και εκτοξεύουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας.
Όμως, όταν τα μακαρόνια παγώσουν, αλλάζει η χημική τους δομή σε κάτι που αποκαλείται «ανθεκτικό άμυλο» (resistant starch). Αυτό γίνεται γιατί το άμυλο, όταν παγώσει, αντιστέκεται στα ένζυμα του οργανισμού μας που το διαλύουν και έτσι η γλυκόζη που απελευθερώνει (που επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας) είναι πολύ πιο ελεγχόμενη.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Dr Denise Robertson, του πανεπιστημίου του Surrey, τα κρύα και ξαναζεσταμένα μακαρόνια ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει περισσότερο σαν φυτικές ίνες και λιγότερο σαν υδρογονάνθρακες.
Μάλιστα, τα ξαναζεσταμένα μακαρόνια είναι καλύτερα από τα απλά κρύα μακαρόνια και αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα μας κατά 50% λιγότερο σε σχέση με ένα φρεσκομαγειρεμένο πιάτο μακαρόνια.