Μεγάλη ημέρα σήμερα για την Ορθοδοξία και τον νομό Φθιώτιδας καθώς υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη η Αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτη, υπό την παρουσία του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Συνοδικής Πράξεως.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 16:00, ενώ εκεί θα παρευρίσκεται πλήθος κόσμου για να τιμήσει τον Άγιο Βησσαρίων. Περίπου 250 πολίτες ταξίδεψαν οδικώς για να δουν από κοντά την λαμπρή αυτή τελετή.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών βρίσκεται στην Πόλη από το απόγευμα της Τρίτης 30/08. Την αποστολή συνοδεύουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης, η πρώην βουλευτής Φθιώτιδας Ελένη Μακρή – Θεοδώρου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραϊσκος, η δήμαρχος Στυλίδας Βιργινία Στεργίου, η δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας Αθανασία Στιβακτή και ο δήμαρχος Δομοκού Μπάμπης Λιόλιος.
Το Φανάρι είχε προχωρήσει στην Αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου στις 14 Ιουνίου 2022.
Ο βίος του Αγίου
Ο νέος Όσιος της Εκκλησίας μας Βησσαρίων (Κορκολιάκος), ο Αγαθωνίτης, γεννήθηκε στο Πεταλίδι Μεσσηνίας το έτος 1908, όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ανδρέας. Στα 18 του χρόνια πήγε στην Καλαμάτα, όπου συνδέθηκε με πνευματικούς ανθρώπους και αποφάσισε να εισέλθει στον ιερό κλήρο. Έγινε μοναχός και πήρε το όνομα Βησσαρίων. Έπειτα χειροτονήθηκε διάκονος, ιερέας και έλαβε το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη.
Ανώτερες σπουδές του ήταν το Σχολαρχείο. Ωστόσο, η συνεχής μελέτη των ιερών βιβλίων, των κειμένων της Εκκλησίας μας, των βιβλίων του αναλογίου, είχαν κάνει τον π. Βησσαρίωνα άνθρωπο ευρύτατα και βαθύτατα μορφωμένο θεολογικά.
Γεμάτος πνευματικά εφόδια το έτος 1935, ύστερα από πρόσκληση του επίσης Μεσσήνιου μητροπολίτη Καρδίτσας Ιεζεκιήλ, ο π. Βησσαρίων πήγε στην Καρδίτσα, όπου αφοσιώθηκε στο έργο της διακονίας του Κυρίου μας. Εκεί ασκήθηκε στο έργο της φιλανθρωπίας και μέσα σε αυτό ανάλωσε ολόκληρη τη ζωή του σε σημείο που ευρισκόμενος στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», λίγο πριν το θάνατό του, να ρωτάει από το κρεβάτι του πόνου με ακαταπόνητη έγνοια για τα παιδιά, τους φτωχούς, για τα πράγματα της Εκκλησίας και της κοινωνίας.
Ανέλαβε πολλές και δύσκολες αποστολές. Μεταξύ αυτών, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη γερμανική κατοχή, κατά την οποία αναφέρεται ότι βοήθησε πολλούς πατριώτες και έσωσε με προσωπικές παρεμβάσεις του παιδιά που είχαν συλλάβει οι Γερμανοί.
Αύριο το πρωί, θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία για την εορτή της Ινδίκτου, που τιμάται κατά την αρχή του εκκλησιαστικού έτους, κατά την οποία θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Χθες, ο Παναγιώτατος απηύθυνε το μήνυμά του για την Ημέρα Προσευχής υπέρ της Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος, που τιμάται κατά την εν λόγω εορτή, και θα αναγνωστεί στον Ιερό Ναό, με αναφορά, μεταξύ άλλων, στον πόλεμο της Ουκρανίας και την επισήμανση ότι «Κάθε πόλεμος είναι μία ανθρωπιστική και οικολογική καταστροφή». Επιπρόσθετα, τόνισε ότι «Η αειφόρος ανάπτυξις είναι μονόδρομος».