Σε ερωτήσεις που αφορούν από τον  Πινόκιο μέχρι την αρχαία ελληνική ιστορία, “απαντά” ο Pepper, το ρομπότ με όψη παιδιού που συστήνεται στους επισκέπτες της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων / ΓΓΕΤ/ ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Το ρομπότ που ανήκει στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, παραχωρήθηκε στους ερευνητές του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού (SKEL Lab) του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών , οι οποίοι ανέπτυξαν στις εγκαταστάσεις του «Δημόκριτου» ένα νέο λογισμικό διαλογικού συστήματος, ενσωματώνοντας τεχνητή νοημοσύνη στον Pepper στα ελληνικά και στα αγγλικά.

“Ξεκινήσαμε πριν από περίπου έναν χρόνο με τον Pepper προκειμένου να δίνει πτητικές πληροφορίες στους επιβάτες. Εδώ και 4 μήνες, σε συνεργασία με τον “Δημόκριτο”, υποστηρίζοντας πάντα την καινοτομία, την τεχνολογία και την έρευνα, είμαστε σε συνεργασία έτσι ώστε να μπορέσουμε να τον αναπτύξουμε όσον αφορά τη ρομποτική και φυσικά να αναπτύξουμε και την τεχνητή νοημοσύνη” εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εν ενεργεία διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Συστημάτων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Αλέξανδρος Ζιώμας, επισημαίνοντας ότι ο Pepper απαντά πλέον στα ελληνικά στα… πάντα!

“Του κάνουμε κάποιες δοκιμές εδώ στην ΄Εκθεση για να δούμε λίγο πώς ανταποκρίνεται με πολύ κόσμο, ενώ έχει αναγνώριση φωνής για να καταλαβαίνει τις μικρές ηλικίες αλλά και τις μεγαλύτερες και να μπορεί να αποκωδικοποιεί το ερώτημα” διευκρίνισε από την πλευρά της η υπεύθυνη του Γραφείου Καινοτομίας του “Δημόκριτου” Σοφία Μαγκιά. Οπως πρόσθεσε, στο ρομποτάκι έχει “περαστεί” ένα μεγάλο πλήθος πιθανόν ερωτήσεων και απαντήσεων “ώστε να μπορεί από μόνο του να αντιληφθεί την ερώτηση και να απαντήσει”.

Σημαντικό ρόλο στη … δημοφιλία του Pepper που ήδη προσελκύει ουρές επισκεπτών, είναι το γεγονός ότι είναι ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ, σε μέγεθος παιδιού.

“Είναι όμορφο ρομπότ και προσελκύει τον κόσμο γιατί το κοινό μπορεί να καταλάβει καλύτερα την τεχνολογία μέσα από κάτι όμορφο και όχι όταν βλέπει ένα γυμνό μηχάνημα” σημειώνει η κ.Μαγκιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025