Κακά τα ψέματα, το τελευταίο πράγμα που περιμένει να αντικρίσει κανείς σε ένα φοιτητικό σπίτι, είναι ο καθαρός χώρος διαβάσματος. Ένα ακατάστατο γραφείο είναι κάτι το οποίο χαρακτηρίζει κάθε 20χρονο εκεί έξω. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον φοιτητή ο οποίος διατηρεί το γραφείο του πάντα καθαρό, παρ’ όλο βέβαια, που κάτι τέτοιο είναι σημαντικό και ιδιαίτερα χρήσιμο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους χρειάζεται να έχεις ένα τακτοποιημένο γραφείο, που είτε αφορούν την ευκολία με την οποία θα βρεις γρήγορα ό, τι χρειάζεσαι, είτε να μην πελαγώνεις μπροστά σε αναρίθμητα χαρτάκια σημειώσεων.

Έχεις σκεφτεί ποτέ, πως ένας από τους λόγους που αναβάλλεις το διάβασμά σου, μπορεί να είναι και το άγχος που σε πιάνει όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με έναν όγκο πραγμάτων, που δεν έχουν καμία θέση στο γραφείο σου; Ο χώρος στον οποίο διαβάζεις κι εργάζεσαι άλλωστε, επηρεάζει την ποιότητα της δουλειάς σου. Γιατί ακόμη κι αν εσύ νιώθεις ότι μπορείς να συγκεντρωθείς σε έναν χαοτικό χώρο, ένα καθαρό περιβάλλον θα βελτιώσει σίγουρα την αποδοτικότητά σου.

Παρακάτω, θα βρείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το γραφείο σας τακτοποιημένο, έτσι ώστε να παραμείνετε περισσότερο συγκεντρωμένοι και αποδοτικοί σε αυτό που κάνετε την εκάστοτε στιγμή:

1. Πέτα συχνά τα σκουπίδια, από το γραφείο σου.

Συνηθίζουμε να κρατάμε στο γραφείο μας, κάθε μικρό σκουπιδάκι και κάθε αντικείμενο που πλέον δεν μας χρησιμεύει σε τίποτα. Δεν νομίζω πως υπάρχει γραφείο, χωρίς πολύχρωμα χαρτάκια, τσαλακωμένες σελίδες, συνδετήρες κι άλλα διάφορα, που καθιστούν το χώρο μας βρώμικο. Πόσες φορές δεν έχεις αναγκαστεί να σκάψεις, πάνω από σκουπίδια για να βρεις, κάτι που χρειαζόσουν; Μην αφήνεις λοιπόν, έναν ακατάστατο χώρο να σε αποδιοργανώνει. Προσπάθησε να αφιερώνεις κάθε μέρα μερικά λεπτά, για να καθαρίζεις το γραφείο σου. Ξέρω πως ίσως δεν είναι ότι πιο ευχάριστο, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζεις και θα αποκτήσεις έναν τακτοποιημένο και οργανωμένο περιβάλλον εργασίας.

2. Οργάνωσε και αποθήκευσε, οτιδήποτε είναι σημαντικό για τη δουλειά σου.

 

Το να οργανώσεις οτιδήποτε είναι σημαντικό για σένα, είναι εξ’ ίσου σημαντικό με το να πετάξεις ό, τι δεν σου χρησιμεύει. Με το να οργανώσεις και να αποθηκεύσεις σημαντικά για σένα έγγραφα, θα είσαι σε θέση να τα βρίσκεις ανά πάσα στιγμή, χωρίς να πανικοβάλλεσαι μήπως τα έχεις χάσει και χωρίς να σκέφτεσαι , πού μπορεί να τα έβαλε η μητέρα σου, όταν τακτοποίησε το γραφείο σου. Και επειδή, όσο και να προσπαθείς να την απωθήσεις, στο τέλος ξέρεις ότι θα τακτοποιήσει εκείνη το χώρο σου, κάνε το καλύτερα εσύ, έτσι ώστε να γνωρίζεις πού έχεις βάλει ότι είναι σημαντικό.

3. Ξεφορτώσου επιτέλους, όλα εκείνα τα μικρά, γεμάτα σημειώσεις, χαρτάκια και εκμεταλλεύσου τον υπολογιστή σου.

 

Θυμάσαι όλα εκείνα τα μικρά πολύχρωμα χαρτάκια, που γράφαμε σημειώσεις, όταν πηγαίναμε σχολείο; Μπορεί να ήταν πρακτικά, αλλά εγώ προσωπικά τρελαινόμουν και μόνο που τα έβλεπα κολλημένα στο γραφείο μου. Η εποχή αυτή έχει περάσει ανεπιστρεπτί, και πλέον βρισκόμαστε στην ψηφιακή. Εκμεταλλεύσου λοιπόν, τον υπολογιστή σου και αποθήκευσε εκεί, οποιαδήποτε σημείωση και έγγραφο χρειάζεσαι. Έτσι θα καταφέρεις και να έχεις οργανώσει ότι θες, και να μην αγχώνεσαι ψάχνοντας διάφορες φωτοτυπίες και σημειώσεις.

4. Δημιούργησε έναν ευχάριστο χώρο.

Αυτό ίσως να μην είναι συμβουλή, που θα σε βοηθήσει να διατηρείς το γραφείο σου καθαρό, παρ’ όλα αυτά είτε το συνειδητοποιείς, είτε όχι, περνάς πολλές ώρες της ημέρας στο γραφείο σου, είτε για να ασχοληθείς με τη δουλειά σου, είτε για να διαβάσεις, ακόμη και για να χαζέψεις στο Internet. Γι αυτόν το λόγο, ο χώρος του γραφείου σου πρέπει να σε εμπνέει και να σε ελκύει. Όταν βρίσκεσαι σε ένα ευχάριστο περιβάλλον έχεις περισσότερη όρεξη, να ασχοληθείς με τη δουλειά που καλείσαι να κάνεις.

5. Μην τρως στο γραφείο σου.

 

Δε γνωρίζω κατά πόσο είναι σωστό να δώσω μία τέτοια συμβουλή, τη στιγμή που ενώ βρίσκομαι στο γραφείο μου και γράφω το συγκεκριμένο άρθρο, κάνω αυτό το οποίο σας συμβουλεύω να μην κάνετε. Ξέρω πως δεν γίνεται να διαβάσεις ή να δουλέψεις πάνω σε μια εργασία, χωρίς ταυτόχρονα να μην πίνεις ή να μην τρως κάτι. Σκέψου όμως την ακαταστασία που δημιουργείς στο χώρο σου εκείνη την ώρα. Πώς είναι δυνατόν να διαβάσεις σε ένα γραφείο, δίπλα από ένα μισοτελειωμένο φαγητό; Το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσεις το χώρο της δουλειάς σου, αποκλειστικά γι’ αυτόν το σκοπό. Το γραφείο σου δεν είναι ούτε ο χώρος για να πετάς οτιδήποτε δεν χρειάζεσαι, ούτε και ο χώρος για να τρως.

neopolis.gr