Την χρωστάμε στον Ναπολέον και τον Χίτλερ
Το 1806 ο πιο διάσημος κοντός ηγέτης του κόσμου προσπάθησε να «παγώσει» το βρετανικό εμπόριο με στόχο να κερδίσει τους Ναπολεόντειους πολέμους. Το αποτέλεσμα ήταν ένα καταστροφικό εμπάργκο, το οποίο τίναξε στα ύψη το κόστος της σοκολάτας και διέλυσε τους απανταχού ιδιοκτήτες εργοστασίων σοκολάτας. Σε μια προσπάθεια να αντέξουν την κρίση, κάποιοι ζαχαροπλάστες στο Τορίνο δοκίμασαν να βάλουν θρυμματισμένα φουντούκια στην σοκολάτα, ώστε να επιμηκύνουν τα αποθέματα όσο το δυνατόν περισσότερο. Το μείγμα αυτό, ήταν νοστιμότατο και ονομάστηκε gianduia.
Έναν αιώνα μετά, η τιμή της σοκολάτας ανέβηκε ξανά λόγω των περιορισμών στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε ένας ιταλός ζαχαροπλάστης με το όνομα Pietro Ferrero, έκανε ξανά στροφή στο… παντοδύναμο αυτό μείγμα με φουντούκι, το τελειοποίησε και έφτιαξε την Pasta Gianduja, η οποία μετονομάστηκε σε Nutella το 1964.
Αλείφεται… παντού
Η συγκεκριμένη φίρμα πραλίνας φουντουκιού, διατίθεται σε παραπάνω από 75 χώρες, ενώ όλη η ποσότητα που πωλείται σε έναν χρόνο θα μπορούσε να… αλείψει περισσότερα από 1000 γήπεδα ποδοσφαίρου.
Μαζική κατανάλωση
Κάθε 2,5 δευτερόλεπτα, πωλείται ένα βαζάκι Nutella στον κόσμο. Σύμφωνα με το ληξιαρχείο των ΗΠΑ, ένας άνθρωπος γεννιέται κάθε 8 δευτερόλεπτα. Κάντε την πράξη.
Η ποινική πραλίνα
Το 2013, η δημοφιλής πραλίνα βγήκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, όταν κλέφτες κατάφεραν να αποσπάσουν τόνους ολόκληρους συνολικής αξίας 20.000 δολαρίων σε ένα ριφιφί- σταθμό στον τομέα των τροφίμων. Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, το Πανεπιστήμιο Κολούμπια βρέθηκε μπλεγμένο σε… πραλίνα-gate όταν αποκαλύφθηκε πως το Πανεπιστήμιο ξόδευε 6000 δολάρια ανά εβδομάδα για το προϊόν, με τους μαθητές να φαίνεται πως κατανάλωναν 50 κιλά την ημέρα.
Η ιστορία πίσω από το λογότυπο
Το μείγμα πραλίνας φουντουκιού με το όνομα Gianduia, πήρε το όνομά του από χαρακτήρα της κομέντια ντελ’ άρτε με το όνομα Gianduja. Απεικονίζεται ως ένας χαμογελαστός πεδεμόντιος αγρότης, με μεγάλο καπέλο ο οποίος κάνει βόλτες γύρω από την πόλη πάνω σε ένα γάιδαρο, ο οποίος σέρνει ένα duja (κιβώτιο). Το κιβώτιο αυτό λέγεται ότι περιέχει κρασί, όμως θα μπορούσε κάλλιστα να είναι γεμάτο με πραλίνα φουντουκιού. Μάσκες αυτού του αγρότη πωλούνται σε όλη την περιοχή Piedmont στην Ιταλία, ενώ ο ίδιος πρωταγωνιστεί σε κάθε διαφήμιση της πραλίνας.
ΠΗΓΗ