«Κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε μια οικογένεια» είναι το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού. Η ημέρα γιορτάζεται με αφορμή την υπογραφή ης Διεθνούς σύμβασης του  για τα Δικαιώματα του Παιδιού από 193 κράτη παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.

Στην Ελλάδα λειτουργούν περισσότερα από 80 κλειστά ιδρύματα, χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, έλεγχο ή παιδαγωγικά κριτήρια ποιοτικής φροντίδας. Οι παθογένειες αυτές είναι χρόνιες, με δραματικές συνέπειες για χιλιάδες ευάλωτα παιδιά, καθώς ο ιδρυματισμός βλάπτει σημαντικά την ανάπτυξή τους. Η Ελλάδα παραμένει ουραγός της Ευρώπης, στην οποία η Αποϊδρυματοποίηση αποτελεί όχι μόνο βέλτιστη, αλλά κοινή πρακτική.

Η πανδημία επιδεινώνει τις συνθήκες αυτές, καθώς αυξάνονται παγκοσμίως οι περιπτώσεις κακοποίησης στις οικογένειες και περισσότερα παιδιά αναμένονται να καταλήξουν στην Ελλάδα σε κλειστά Ιδρύματα που αδυνατούν να τα φροντίσουν επαρκώς.

Ο τομέας της παιδικής προστασίας στη χώρα μας βρίσκεται σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή. Τα Παιδικά Χωριά SOS προτάσσουν σε θεσμικούς φορείς την ανάγκη αλλά και προωθούν τεκμηριωμένες προτάσεις για σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην παιδική προστασία, που συνάδουν με την πραγματικότητα προστασίας και ανάπτυξης των παιδιών, τις εξελίξεις παγκοσμίως, τις διεθνείς συμβάσεις και τις Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές ως προς τη διασφάλιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Παράλληλα, κάνοντας τα λόγια τους πράξη, στηρίζουν και ενισχύουν τους δημόσιους φορείς στην απαραίτητη προώθηση της Αναδοχής. Το Πρόγραμμα Στήριξης Δομών Παιδικής Προστασίας και Αναδοχής, μια σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημοσίου Φορέα που δημιουργήθηκε με ιδιωτικούς πόρους το 2017, στηρίζει τα παιδιά και τους εργαζόμενους σε 10 δημόσιες δομές παιδικής προστασίας σε όλη την Ελλάδα και τις Περιφέρειες, σε κρίσιμους τομείς που παρουσιάζουν σοβαρή έλλειψη, όπως η ψυχοθεραπευτική υποστήριξη των παιδιών και η υποστήριξη και εκπαίδευση των επαγγελματιών σε θέματα προστασίας παιδιών και αναδοχής. Μέσα σε τρία χρόνια, με την υποστήριξη των Παιδικών Χωριών SOS, έχουν αποκατασταθεί σε οικογενειακό περιβάλλον, συνολικά, 200 παιδιά.

Πέραν της αναδοχής και της συνεργασίας με φορείς του δημοσίου, τα Παιδικά Χωριά SOS διαθέτουν πολύτιμη τεχνογνωσία και εμπειρία στη λειτουργία προγραμμάτων Πρόληψης και Ενδυνάμωσης της Οικογένειας, με στόχο την ενδυνάμωση των οικογενειών για την αποφυγή της διάλυσής τους και της απομάκρυνσης των παιδιών από αυτές. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούν 15 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα, καθώς και ένα Κέντρο Ημέρας ΑΜΕΑ στην Αλεξανδρούπολη.

Εξίσου μεγάλη βαρύτητα δίνουν τα Παιδικά Χωριά SOS στην εφαρμογή μοντέλων εναλλακτικού τύπου οικογενειακής φροντίδας, όπως τα ίδια τα Χωριά, οι Στέγες Νέων και ο Ξενώνας Βρεφών SOS, όπου τα παιδιά που για διάφορους λόγους έχουν απομακρυνθεί από τη βιολογική οικογένειά τους, μεγαλώνουν με σταθερά πρόσωπα αναφοράς και την εξατομικευμένη φροντίδα που χρειάζονται για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο.

Σε αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική και δύσκολη συγκυρία, τα Παιδικά Χωριά SOS, με τη στήριξη των δωρητών και των χιλιάδων ανθρώπων που στέκονται δίπλα τους, θα συνεχίσουν με σθένος την προσπάθειά τους για συστημική αλλαγή στην παιδική προστασία, με στόχο κάθε οικογένεια να στηρίζεται για να μένει ενωμένη και κάθε παιδί σε ίδρυμα να βρεθεί σύντομα σε μια οικογένεια.

Λίγα λόγια για τα Παιδικά Χωριά SOS

Με εκτενή δράση σε 136 χώρες και 70 χρόνια εμπειρίας σε προγράμματα πρόληψης, οικογενειακής φροντίδας εναλλακτικού τύπου και υποστηριζόμενης ανεξάρτητης διαβίωσης, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ηγετικός φορέας προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως, με έμφαση στα παιδιά που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν την οικογένειά τους. Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS ιδρύθηκαν το 1975.

Έχοντας ως στόχο κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μια οικογένεια υλοποιούν προγράμματα και δράσεις σε τρεις άξονες: (α) Ενδυνάμωση Οικογένειας, με 9 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και 6 Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα και στόχο την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών στο εσωτερικό της οικογένειας και την αποτροπή του κινδύνου απομάκρυνσης των παιδιών από το πλαίσιό της, (β) Προώθηση της Αναδοχής, σε συνεργασία με 5 Περιφέρειες στην Ελλάδα, και (γ) Εναλλακτική Φροντίδα με 4 Παιδικά Χωριά SOS, 2 Στέγες Νέων και τον Ξενώνα Βρεφών SOS για παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν με τη βιολογική οικογένειά τους.

Η Διεθνής Ένωση των Παιδικών Χωριών SOS είναι σταθερός συνομιλητής και εταίρος, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτη μέλη της, όσο και σε διεθνείς πρωτοβουλίες και συνεργασίες όπως η καμπάνια Opening Doors for Europe.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025