Στη λίστα των 25 περιφερειακών νικητών του διεθνούς διαγωνισμού επιστήμης της Google βρίσκεται ο Αλέξανδρος Καραδήμος, ο …
18χρονος που σχεδίασε μια διαδικτυακή πλατφόρμα για το νοσοκομείο του μέλλοντος. Η Google έχει λάβει χιλιάδες συμμετοχές από παιδιά 13-18 ετών από 107 χώρες. Οι νικητές του 6ου Google Science Fair θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο 2016.
To eHosp του φοιτητή του Πανεπιστημίου της Πάτρας περιλαμβάνει ένα ρομποτικό μηχανισμό που όταν τελειοποιηθεί θα αναλαμβάνει τη διεξαγωγή χειρουργικών επεμβάσεων από απόσταση -κυρίως πλαστικής χειρουργικής- καθώς και έναν εκτυπωτή 3D κατάλληλο για εκτύπωση βιολογικού υλικού. Η έρευνα του Αλέξανδρου Καραδήμα και τα πρώτα αποτελέσματά της δημοσιεύεται στη διεύθυνση https://www.googlesciencefair.com/, το δικτυακό τόπο του έκτου διαγωνισμού Google Science.
Η διάκριση στους 25 περιφερειακούς νικητές φέρνει τον έλληνα υποψήφιο πιο κοντά στο βραβείο Community Impact Award, το οποίο θα απονεμηθεί στις 18 Ιουλίου 2016 σε πέντε εκκολαπτόμενους επιστήμονες, παρέχοντάς τους τα μέσαγια να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.
Στους 5 φιναλίστ για την Ευρώπη βρίσκεται ο 16χρονος Ίλια, ο οποίος έφτιαξε ένα καπέλο που ειδοποιεί τον άνθρωπο με προβλήματα όρασης ή ακόμα και τυφλό για τα εμπόδια γύρω του σε ακτίνα 3,5 μέτρων. Δεκαεπτά και 16 χρονών αντίστοιχα είναι ο Ταρίκ και ο Αμόρ από τη Βοσνία που διέκριναν ότι θα μπορούσαν να βρουν έναν οικονομικό τρόπο για να καθαρίσουν το μολυσμένο από μόλυβδο νερό, καλλιεργώντας λευκό σινάπι. To ίδιο πρόβλημα επιχειρεί να λύσει και ο 13χρονος Εσρά από την Τουρκία, ο οποίος θέλει να φτιάξει ένα φίλτρο από κελύφη μυδιών. Τα 15χρονια παιδιά Ιλάιδα και Έζγκε από την Τουρκία φιλοδοξούν να μειώσουν τον αριθμό των θυμάτων από τους σεισμούς -όπως αυτός που σκότωσε 600 ανθρώπους στη χώρα τους το 2011- και προτείνουν να γεμίσουν τους τσιμεντένιους τοίχους με αλουμινένια τενεκεδάκια, αυξάνοντας την απόσβεση των δονήσεων από 32 έως και 61%.
Πηγή