Η Αφρική είναι «όμηρος» της ρωσικής εισβολής στην , πυροδοτώντας ισχυρές εντάσεις στην αγορά σιτηρών για εξαγωγή στην ήπειρο, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Αφρική είναι όμηρος όσων ξεκίνησαν τον πόλεμο εναντίον της χώρας μας», είπε ο Ζελένσκι σε ομιλία του μέσω βίντεο προς τα μέλη της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ).

Το «άδικο» επίπεδο τιμών των τροφίμων «που προκλήθηκε από τον ρωσικό πόλεμο (…) είναι οδυνηρά αισθητό σε όλες τις ηπείρους», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Συμπλήρωσε ότι «δύσκολες διαπραγματεύσεις» βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή για το άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών, όπου εκατομμύρια τόνοι σιτηρών δεν μπορούν επί του παρόντος να εξαχθούν στην Αφρική, λόγω του αποκλεισμού του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.

«Δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος», τόνισε ο Ζελένσκι, λέγοντας ότι «η επισιτιστική κρίση στον κόσμο θα διαρκέσει όσο συνεχίζεται αυτός ο αποικιοκρατικός πόλεμος».

Οι Ρώσοι «χρειάζονται αυτή την κρίση», κατήγγειλε. «Εσκεμμένα την επιδεινώνουν».

«Δεν έχει βρεθεί ακόμη κανένα πραγματικό εργαλείο για να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί ξανά (στα λιμάνια)», ανέφερε ο Ζελένσκι για τον οποίο «να απαλλαγούμε από την απειλή του λιμού» είναι «η νούμερο ένα αποστολή μας».

Η Ουκρανία, με τους εταίρους της, «προσπαθεί να οικοδομήσει μια νέα υλικοτεχνική υποστήριξη για εφοδιασμούς» με δημητριακά σε αφρικανικές χώρες και άλλες ηπείρους, διευκρίνισε, «οι διεθνείς οργανισμοί δεν μπορούν να επηρεάσουν» τη Ρωσία, σύμφωνα με τον ίδιο, «για την αποκατάσταση της διεθνούς ασφάλειας (τροφίμων)».

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι θέλει να «εντατικοποιηθεί» ο διάλογος με τα κράτη μέλη της Αφρικανικής Ένωσης, διορίζοντας σύντομα έναν «ειδικό εκπρόσωπο της Ουκρανίας για την Αφρική».

Πρότεινε επίσης να γίνουν προετοιμασίες για μια «μεγάλη πολιτική και οικονομική διάσκεψη Ουκρανίας-Αφρικής».

Ο πρόεδρος της Σενεγάλης Μακί Σαλ, ο οποίος επίσης προεδρεύει αυτή τη στιγμή της ΑΕ, επαίνεσε με ανάρτησή του στο Twitter τη «φιλική ομιλία» του Ζελένσκι, επιβεβαιώνοντας ότι «η Αφρική παραμένει προσηλωμένη στον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, την ειρηνική επίλυση διαφορών και την ελευθερία του εμπορίου».

Ο Μούσα Φακί Μαχαμάτ, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, ανέφερε επίσης ότι η ΑΕ «επαναδιατύπωσε τη θέση της σχετικά με την επείγουσα ανάγκη για διάλογο» για «να τερματιστεί ο πόλεμος προκειμένου να επιτραπεί να επανέλθει η ειρήνη στην περιοχή και η αποκατάσταση της παγκόσμιας σταθερότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025