«Πρωταρχικό μας μέλημα και κατεύθυνση του συνολικού έργου μας, όπως έμπρακτα αποδεικνύουμε, είναι η παροχή μιας ποιοτικής και σύγχρονης παιδείας, η οποία θα παρέχει σε κάθε νέο και νέα όλα τα αναγκαία εκείνα εφόδια για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής».

Αυτό υπογράμμισε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη υπεραμυνόμενη του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης που συζητείται στη Βουλή.

«Η προσπάθεια μας αυτή, είναι αυτονόητο, ότι δεν μπορεί παρά να αφορά και τα ιδιωτικά σχολεία. Αυτό είναι τόσο λογικά όσο και συνταγματικά επιβεβλημένο, καθότι σε μία δημοκρατική κοινωνία το κράτος έχει την ευθύνη για την παιδεία που παρέχεται στους πολίτες συνολικά. Είτε επιλέγουν το δημόσιο σχολείο είτε κάποιο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο», επισήμανε η υφυπουργός Παιδείας.

Στη συνέχεια μίλησε για «ειδοποιό διαφορά» που υπάρχει ανάμεσα στη ΝΔ και με όσους αντιδρούν και τόνισε ότι για την κυβέρνηση είναι «η βαθιά της πίστη και αφοσίωση στην υπεράσπιση του θεμελιώδους, σε κάθε δημοκρατία, δικαιώματος κάθε πολίτη, της ελεύθερης επιλογής και ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του, όπως αυτό άλλωστε κατοχυρώνεται και στο Σύνταγμά».

Η υφυπουργός Παιδείας απέρριψε τις κατηγορίες ότι το νομοσχέδιο «εξυπηρετεί μια ελίτ και μεμονωμένα ιδιωτικά συμφέροντα», αντιτείνοντας ότι «αφορά το σύνολο των μελών της κοινωνίας μας, είτε αυτοί έχουν επιλέξει για την εκπαίδευση των τέκνων τους το δημόσιο είτε κάποιο ιδιωτικό σχολείο».

«Με το παρόν νομοσχέδιο, απελευθερώνουμε και απεγκλωβίζουμε τις ιδιωτικές σχολικές μονάδες από τον αντιπαραγωγικό και αναποτελεσματικό κρατικό παρεμβατισμό, από την υπέρμετρη γραφειοκρατία, και παρέχουμε μεγαλύτερη ευελιξία και αυτονομία στις ίδιες τις σχολικές μονάδες», υπογράμμισε η κ. Ζαχαράκη και προσέθεσε: «Ο έλεγχος της εκπαιδευτικής νομοθεσίας και των τίτλων σπουδών παραμένει όπως και πριν, η ισοτιμία των ιδιωτικών σχολείων είναι αδιαπραγμάτευτη και αποτελεί κύρια μέριμνα των πολιτικών μας».

Έμφαση έδωσε στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, τονίζοντας ότι «δεν απεμπολείται η εποπτεία, αλλά επανακαθορίζεται, επιβεβαιώνεται και γίνεται ουσιαστικότερη μετά την απαλοιφή ιδεοληπτικών και αναχρονιστικών αγκυλώσεων».

«Με αίσθημα ευθύνης και συνεπείς προς το Σύνταγμα και τις επιταγές του, μεριμνούμε για την ποιοτική αναβάθμιση της παιδείας στο σύνολό της, δημόσιας και ιδιωτικής. Μακριά από φοβικά σύνδρομα ή άλλες αναχρονιστικές ιδεοληψίες. Συνεπείς προς τις δεσμεύσεις μας και την πολιτική μας ταυτότητα, ενισχύουμε και ενθαρρύνουμε την ιδιωτική αυτονομία, η οποία όταν ασκείται εντός οριοθετημένου περιβάλλοντος, επιφέρει πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας μας», κατέληξε η κ. Ζαχαράκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025