Η κυβέρνηση επεξεργάζεται δικά της μοντέλα βιωσιμότητας χρέους προκειμένου εντός του 2020 να διεκδικήσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αποκαλύπτει, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», ο υπουργός Οικονομικών, , δηλώνοντας αισιόδοξος ότι ο στόχος είναι εφικτός.

Ο ίδιος δηλώνει ότι όταν δημιουργηθεί ο αναγκαίος πρόσθετος δημοσιονομικός στόχος, θα υπάρξουν και πρόσθετες φοροελαφρύνσεις με προτεραιότητες τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και την επιπλέον μείωση του .

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι δεν υπάρχει όφελος από τις μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη, ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει ότι συνδυαστικά από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος αναμένεται μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στα χαμηλότερα εισοδήματα κατά 23%, στα μεσαία εισοδήματα κατά 16% και στα υψηλότερα εισοδήματα κατά 7%.

Για το κοινωνικό μέρισμα

Για το μειωμένο , απαντά ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν άφησε ούτε 1 ευρώ για το σκοπό αυτό διότι «διένειμε το φετινό κοινωνικό μέρισμα για προεκλογικούς λόγους ως δήθεν 13η σύνταξη». Προσθέτει, πάντως, ότι η σημερινή κυβέρνηση «όχι μόνο κάλυψε το δημοσιονομικό κενό, αλλά δημιούργησε και δημοσιονομικό χώρο» και ξεκαθαρίζει ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να διανείμουμε πλούτο που δεν υπάρχει».

Σχετικά με το σχέδιο «Ηρακλής», ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση άνω των 30 δισ. ευρώ ή πλέον του 40% των «κόκκινων» δανείων, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων εντός του νέου έτους οι οποίες θα μειώσουν περισσότερο τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025