«Ασκοπη βία δεν δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι σε αυτό», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν χθες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης Σταύρο Καλαφάτη.
Είπε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η έρευνα, ώστε να αναδειχθούν και να αποδοθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, ενώ χαρακτήρισε «γελοιότητες» τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του ΜέΡΑ 25 ότι «κινδυνεύει» η δημοκρατία από τέτοιες συμπεριφορές, λέγοντας ότι η δημοκρατία κινδύνευσε επί των δικών τους ημερών στη διακυβέρνηση του τόπου.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο 15μερο του Απριλίου θα τοποθετηθούν οι πρώτες ομάδες προστασίας σε ορισμένα ΑΕΙ από τις υπάρχουσες δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρις ότου το Φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις και η εκπαίδευση των νέων αστυνομικών, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Για την κατάληψη στην Πρυτανεία του ΑΠΘ δήλωσε πως «όσοι εμποδίζουν τη λειτουργία των Πανεπιστημίων δεν ασκούν νόμιμο δικαίωμα» και ότι «τα Πανεπιστήμια είναι αυτοδιοίκητα, δεν είναι αδιοίκητα, ούτε ανοχύρωτα στην παρανομία».
«Χθες στην πλατεία Νέας Σμύρνης έγιναν επεισόδια κατά τη διάρκεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων covid. Πρέπει να σας πω ότι για τη συγκεκριμένη πλατεία έχουμε δεχθεί κατ΄ επανάληψη καταγγελίες -και από τη δημοτική αρχή- για συνωστισμό. Στα επεισόδια αυτά δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, έγιναν 11 συλλήψεις, ενώ σε βίντεο που κυκλοφόρησε φαίνεται να ασκείται βία σε βάρος ενός εκ των συλληφθέντων», τόνισε ο υπουργός και συνέχισε:
«Για το περιστατικό αυτό διεξάγεται έρευνα, εσωτερική στην Αστυνομία, με παράλληλη ενημέρωση του Συνηγόρου του Πολίτη, με βάση διάταξη που εμείς ψηφίσαμε. Γίνεται έρευνα, επίσης, από την αρμόδια Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, θα τελειώσει γρήγορα, ούτως ώστε να υπάρξει και να αναδειχθεί η αλήθεια και να υπάρξει και απόδοση ευθυνών».
Επισήμανε ότι η Αστυνομία εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκεται νυχθημερόν στην πρώτη γραμμή σε πολλά μέτωπα και οφείλει να ασκεί τα καθήκοντα της, όπως επιβάλλουν οι νόμοι και δήλωσε: «Άσκοπη βία δεν δικαιολογείται. Είμαστε απόλυτοι σε αυτό. Αυτά προς το παρόν. Θα έχουμε να πούμε περισσότερα με την ολοκλήρωση πολύ σύντομα των πειθαρχικών και ποινικών ερευνών».
Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του ΜέΡΑ25 περί “απειλούμενης δημοκρατίας, λόγω αστυνομικής βίας”, ο κ. Χρυσοχοΐδης παρατήρησε: «Έχω να πω ένα και μόνο: Γελοιότητες. Αν οι δημοκρατικοί θεσμοί κινδύνευσαν και η χώρα απειλήθηκε, αυτό συνέβη επί των ημερών που είχαν αυτοί τη διακυβέρνηση του τόπου».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε συνάντηση με τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκο Παπαϊωάννου, και συζήτησαν για την κατάληψη στην Πρυτανεία του ΑΠΘ η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Για λόγους ασφαλείας, η διοίκηση του ΑΠΘ, το Πρυτανικό Συμβούλιο, ανέστειλε τη λειτουργία της Πρυτανείας. Δηλαδή, το Πανεπιστήμιο σήμερα δεν διοικείται. Κάποιοι λίγοι, με πολλή αυθαιρεσία, θέλουν να επιβληθούν πάλι στη δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση του Ιδρύματος», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και σημείωσε: «Όποιος, όμως, εμποδίζει τη λειτουργία των Πανεπιστημίων δεν ασκεί νόμιμο δικαίωμα, χάνει το δικαίωμα του στη συγκεκριμένη διαμαρτυρία. Ας το καταλάβουν, ας το εμπεδώσουν και οι καταληψίες και όσοι τους στηρίζουν. Η δημοκρατία είναι νομιμότητα, που περιλαμβάνει ελευθερία και ευθύνη, προστασία και στάθμιση δικαιωμάτων. Οι πολίτες πληρώνουν τα Πανεπιστήμια για σπουδές και το μέλλον των παιδιών τους.Όχι για ασκήσεις οπισθοδρόμησης. Και η Πολιτεία στηρίζει την Παιδεία γιατί αποτελεί το βασικό όπλο της χώρας για συμμετοχή στα τεχνολογικά άλματα που κάνει όλος ο κόσμος, όλος ο πλανήτης. Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να πάει πίσω. Θα βάλουμε τέλος σε αυτή την κατάσταση. Θα βάλουμε τέλος με τα όπλα και τα μέσα της δημοκρατίας. Τα Πανεπιστήμια είναι αυτοδιοίκητα. Δεν είναι αδιοίκητα, ούτε ανοχύρωτα στην παρανομία. Έτσι είναι και έτσι θα γίνει γιατί έχουμε κράτος δικαίου, κανόνες, ελεύθερη έκφραση και εκλογές. Ασήμαντες μειοψηφίες που ανακυκλώνονται στο Διαδίκτυο αυτά ούτε τα άλλαξαν, ούτε μπορούν να τα αλλάξουν, ούτε πρόκειται να τα αλλάξουν».