Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων θα κινήσει η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ύστερα και απο το ξεπούλημα το οποίο άγγιξε τα όρια του κραχ.
Οι τραπεζικές μετοχές έχουν μπει στο «μάτι» των πωλητών οι οποίοι σφυροκοπούν με αφορμή τις διαγραφές τριών τραπεζών ( Εθνική, Eurobank, Πειραιώς) απο τον Δείκτη Msci.
Ο τραπεζικός δείκτης πλησιάζει και το ιστορικό χαμηλό του 2016, την ώρα που οι τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου είχαν γίνει στις 1.000 μονάδες. Ο δείκτης πλέον είναι κοντά στις 400, με τις 380 και τις 359 μονάδες να είναι οι επόμενες στηρίξεις.
Όπως δείχνει η εικόνα του Χρηματιστηρίου και την επίμονη άρνηση των ξένων επενδυτών να αυξήσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα, η επενδυτική κοινότητα δεν έχει ακόμη πειστεί για την πορεία της οικονομίας. Αυτό άλλωστε διαμηνύει και η αδυναμία ακόμη του ελληνικού Δημοσίου να βγει στις αγορές, έχοντας μείνει ουσιαστικά «αποκλεισμένο» από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Είναι προφανές πως εμπόδιο δεν αποτελεί μόνο η Ιταλία, αλλά και οι προκλήσεις με τις οποίες ακόμη βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία.
Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρώτη δόση από την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα λόγω των καθυστερήσεων στις ιδιωτικοποιήσεις και παρά την υπερ – απόδοση των δημοσιονομικών της στόχων
Για να αντιδράσει η αγορά την Τετάρτη χρειάζεται να εμφανιστούν αγοραστές και να υπάρχουν στηρίξεις από τις μη τραπεζικές μετοχές. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, έτσι η αγορά περιμένει με αγωνία την παρουσίαση από την Τράπεζα της Ελλάδος
Συνολικά, οι τέσσερις τράπεζες έχουν θέσει ως στόχο την μείωση από τα 88,5 δισ. τραπεζικά ανοίγματα στα 33 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021. Με τους νέους στόχους οι τράπεζες θα αποκαλύψουν με ποιους τρόπους θα μειώσουν τα κόκκινα δάνεια.
Τι προβλέπει το σχέδιο
Το σχέδιο Στουρνάρα προβλέπει τη δημιουργία μιας ιδιότυπης «κακής τράπεζας», στην οποία οι τράπεζες θα εκχωρήσουν τις μισές αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις που έχουν έναντι του Ελληνικού Δημοσίου και το όχημα ειδικού σκοπού (SPV) θα αντλήσει χρηματοδότηση από την αγορά, με «αντίκρισμα» αυτές τις απαιτήσεις, εκδίδοντας ομόλογα.
Με το κεφάλαιο που θα συγκεντρώσει, το SPV θα αποκτήσει από τις τράπεζες σε τιμές αγοράς δάνεια αξίας (στα βιβλία των τραπεζών) 42-47 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθεί περίπου κατά το ήμισυ, μέσα σε μια νύχτα, το στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.