«Ο κρατικός μηχανισμός πάντα είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις, στο πλαίσιο όμως των δυνατοτήτων που έχει», τόνισε σε σημερινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι σε σχέση με τις φυσικές καταστροφές, ιδιαίτερα με τις πλημμύρες και με τις πυρκαγιές που έχουμε πολλές παθογένειες ως χώρα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».
«Πιστεύω ότι πρέπει ως κοινωνία να αλλάξουμε σελίδα για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες και ως πολιτεία να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα των Υπηρεσιών, αλλά και των περιοχών, προκειμένου και το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό να υπάρχει και η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και άλλες συνθήκες. Για να μπορούμε να πούμε ότι σε όλους τους οικισμούς της χώρας με ασφάλεια, όταν έχουμε τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούμε πραγματικά με ασφάλεια να τα αντιμετωπίσουμε», προσέθεσε ο υπουργός.
Ο κ. Σπίρτζης χαρακτηρίζει λάθος οι δημοσιογραφικές εκτιμήσεις ότι θα υπάρξουν και άλλες παραιτήσεις, σημειώνει ότι την πολιτική ευθύνη την πήρε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, ενώ καταλόγισε στη ΝΔ «σωρευμένες ευθύνες και για την τραγωδία που έγινε».
Σε άλλο σημείο δε της συνέντευξής του σημείωσε πως εάν έγιναν λάθη συγκεκριμένα χειρισμού από τις Υπηρεσίες, ή από την Πυροσβεστική από την Αστυνομία, ή από οποιονδήποτε, είναι προφανές ότι δεν έχουμε καμία διάθεση να καλύψουμε κανέναν, προσθέτοντας ότι προφανώς αυτό θα το δουν ειδικοί εμπειρογνώμονες, θα το δει ο εισαγγελέας που κάνει έρευνα και θα καλέσει να δει αν ανταποκρίθηκαν.
«Το ότι εμείς φερόμαστε και συμπεριφερόμαστε -γιατί έτσι νιώθουμε- πολύ βαρύ το φορτίο της τραγωδίας που ζήσαμε, που έζησε η χώρα, δεν σημαίνει ότι επιτρέπουμε ειδικά στην αξιωματική αντιπολίτευση που έχει σωρευμένες ευθύνες και για την τραγωδία που έγινε και για όλες τις άλλες τραγωδίες που έχουμε ζήσει, να λέει αυτά που λέει. Και να επενδύει πολιτικά σε μια σειρά από τις παθογένειες, που είπαμε νωρίτερα, και στην τραγωδία των συμπολιτών μας που έχασαν κυρίως τη ζωή τους, αλλά άλλοι την περιουσία τους, σε μια τέτοια κατάσταση», ανέφερε ο υπουργός» και προσέθεσε:
«Αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη γι’ αυτό και όχι μόνο. Τρέχουμε από την πρώτη στιγμή αυτές οι περιοχές να αποκατασταθούν, όσο μπορούμε να είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας. Αυτά που έχουν γίνει τις δυο εβδομάδες που πέρασαν δεν έχουν ξαναγίνει στη χώρα όσον αφορά τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και της Πολιτείας».
Κατηγόρησε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ενώ προσπαθεί να χρεώσει στην κυβέρνηση όλη την τραγωδία που έγινε, η ίδια «έκανε πολιτική μέσα από την πολιτική γης», «κρατούσε τους πολίτες ομήρους, τους εκβίαζε με το αν θα διατηρηθούν τα αυθαίρετα ή δεν θα διατηρηθούν τα αυθαίρετα», ενώ έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «στελέχη της ΝΔ που έκαναν επάγγελμα την κατάτμηση των οικοπέδων, της δασικής γης, του αιγιαλού και της παραλίας, των ρεμάτων» και τόνισε:
«Εμείς δεν είμαστε σε μια τέτοια ούτε λογική, ούτε πολιτική κατεύθυνση. Αλλά και η γραμμή της ανοχής μας στην επικοινωνιακή αθλιότητα που ζούμε τον τελευταίο καιρό, έχει γραμμή. Και η Ανατολική Αττική και οι πολίτες ξέρουν πολύ καλύτερα από εμάς ποιοι έχουν κάνει αυτά τα εγκλήματα τα χωροταξικά, που οδήγησαν στις τραγωδίες που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Δεν γίνονται αυτά σε τρία χρόνια, δεν ανατάσεις τη χώρα σε τρία χρόνια», τόνισε.
Απαντώντας στις κατηγορίες ότι οι κυβέρνηση δεν επέτρεψε τις κατεδαφίσεις που ήταν έτοιμες, ο κ. Σπίρτζης επισήμανε ότι οι 3.200 τελεσίδικες αποφάσεις που ανακοίνωσε ο Γιώργος Σταθάκης εκκρεμούν πάνω από μια δεκαετία, ενώ σημείωσε ότι «είναι μια αρμοδιότητα που μεταφέρθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τις Υπηρεσίες Δόμησης, τις Πολεοδομίες δηλαδή, και εμπλέκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Αποκεντρωμένη, προκειμένου να υλοποιηθούν αυτές οι κατεδαφίσεις». «Είχαν ένα πλέγμα νομοθεσίας που θέλαμε πάνω από 10-15 χρόνια να τελεσιδικήσουν αυτές οι αποφάσεις, αυτά σας τα λέω ως Μηχανικός, όχι ως Υπουργός, γιατί δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου αυτές. Και προφανώς σε όλη την Ελλάδα είναι στοιβαγμένες αποφάσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, πάνω από μια δεκαετία, που δεν υλοποιούνται. Γιατί; Και το λέει ο κ. Σκρέκας αυτό. Σοβαρά; Το ακούμε από τον κ. Σκρέκα, τον κ. Μανιάτη που ήταν Υπουργός ΠΕΚΑ; Σοβαρά; Αυτή είναι μια πολύ καλή τακτική. Και τα λένε τώρα. Τα λένε πάνω στην καταστροφή», προσέθεσε.
Ερωτηθείς για τις αιτήσεις αναστολής κατεδαφίσεων από τους κκ Κουρουμπλή και Βούτση, που είδαν το φως τις δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Σπίρτζης απάντησε ότι «αυτό δε σημαίνει ότι δε γίνονται οι κατεδαφίσεις, σημαίνει ότι σε συγκεκριμένες περιοχές, αν θυμάμαι καλά γιατί αντιμετωπιζόταν και το θέμα των δασικών πυκνώσεων από τους Δήμους, υπήρχε νομοθετική πρωτοβουλία από το αρμόδιο Υπουργείο. Ήταν να σταλούν για κάποιες μέρες προκειμένου να δουν αν καλύπτονται από το νόμο ή όχι».
Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα τόνισε ότι «πρέπει ν’ αλλάξουμε σελίδα όλοι, και ο πολιτικός κόσμος και οι πολίτες. […] Πρέπει να προφυλάσσουμε το δημόσιο χώρο σα να είναι δικός μας, πρέπει να έχουμε οδεύσεις προς τις παραλίες, πρέπει να σταματήσουμε όταν θέλουμε να κάνουμε ένα δρόμο μέσα στον αστικό ιστό ή σε τέτοιες περιοχές, να εμποδίζουμε αν θέλετε τις απαλλοτριώσεις για ένα μέτρο γης και να υπάρχουν επαρκείς δρόμοι με ασφάλεια για να μπορούμε να έχουμε διαφυγή και όλα τα υπόλοιπα που ζήσαμε κι οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι, στη Μάνδρα, στην Ηλεία, σε όλες αυτές τις περιοχές. […]Πρέπει να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός, να πολεοδομηθεί αν θέλετε γη που να επιτρέψει να μην έχουμε όλες αυτές τις κοινωνικές συμπεριφορές, για την ακρίβεια τις αντικοινωνικές συμπεριφορές. Όλη αυτή η συμπεριφορά και η διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας έγινε γιατί δεν υπήρχε πολεοδομημένη γη να χτίσει ο πολίτης. Άρα είχαμε υψηλές αξίες της, άρα υποχρεωνόταν, αναγκαζόταν αν θέλετε, σπρωχνόταν ο πολίτης, να πάει να χτίσει σε γη που δεν ήταν πολεοδομημένη».